Cancellara garal, Gerrans največ pobral (foto in video)

Cancellara garal, Gerrans največ pobral (foto in video)
17.03.2012 AVTOR: D. Z.
Pomladansko klasiko, najdaljšo dirko v sezoni je v sprintu trojice ubežnikov dobil Avstralec Simon Gerrans, ki je ugnal Fabiana Cancellaro in Vincenza Nibalija.

Najdaljša v sezoni
Z 298 kilometri najdaljšo enodnevno klasiko v sezoni, ki zaznamuje tudi nekakšen uvod znamenite enodnevne francosko-belgijske klasike je zaznamoval pobeg skupine osmih kolesarjev. Dirka po številu vzponov sicer ne velja za preveč zahtevno, vendar se je že ob prvem pravem preizkusu, ko je glavnina nekoliko pospešila na vzponu Manie, v težavah znašel svetovni prvak in nekdanji zmagovalec te dirke Mark Cavendish.

V ospredju je izmed ubežnikov najdlje zdržal Berdosa, ki pa ga je največja skupina ujela slabih 60 kilometrov pred ciljem.  Že pred tem je glavnina razpadla na dva dela, v drugi skupini pa sta se poleg prej omenjenega Cavendisha znašla tudi Grega Bole in Simon Špilak. Ta skupina prve ni več ujela.

Cipressa in Poggio
Pravi boj za zmago pa se je, pričakovano, začel na zadnjih dveh vzponih. Najprej na daljšem Cipresso, kjer sta prva napadla Vila in Hoogerland. A v ozadju sta tempo narekovala predvsem kolesarja Liquigasa Daniel Oss in Valerio Agnoli. V ozadju pa je bil žrtev padca eden izmed favoritov Philippe Gilbert, ki glavnine kasneje ni več uspel ujeti.

Kljub številnim poskusom so bil vsi ubežniki ujeti na ravnini pred začetkom odločilnega vzpona Poggio. Ob znožju sta najprej napadla Agnoli in Madrazo, medtem ko so v ozadju največ želje po lovljenju pokazali kolesarji Rabobanka. A najpomembnejše je šele prišlo.

Nibali prvi napadel, Cancellara nadaljeval
Vsi so pričakovali napad domačinov in Vincenzo Nibali je izpolnil obljubo, ki jo je dal po zmagi na etapni dirki Tirreno-Adriatico. Italijan je odločno napadel, sledil pa mu je zgolj Simon Gerrans. Ta mu pri narekovanju tempa ni pomagal, kmalu zatem pa je pričakovanja mnogih izpolnil še Fabian Cancellara.

Švicar je napadel in se iz skupine zasledovalcev z navidezno lahkoto preselil do vodilne dvojice. Tempo je narekoval tudi v zaključnem spustu s Poggia, Gerrans in Nibali pa sta mu z veliko težavo sledila. Gerrans pri narekovanju tempa sploh ni sodeloval, Nibali pa tudi ni imel dovolj moči.

Gerrans izkoristil Fabianovo pomoč
Cancellara je tempo narekoval tudi v zadnjih dveh ravninskih kilometrih, saj so se vodilni trojici najbližji zasledovalci s precej boljšimi sprinterji zelo približali in prav Švicarju se lahko Gerrans in Nibali zahvalita, da jih niso ujeli. Slednja namreč nista hotela narekovati tempa, saj sta imela v ozadju dva sprinterja - Gossa in Sagana. Zasledovalci pa trojice niso ujeli in med tremi ubežniki se je v sprintu vnel hud boj za prestižno zmago. Gerrans je zanesljivo premagal Cancellaro.

Avstraliji je po lanski prevladi Matthewa Gossa, ki je takrat ravno tako izkoristil delo Cancellare, priboril drugo zaporedno zmago. Nibali v tem sprintu sploh ni sodeloval, medtem ko se je takoj za njimi vnel boj za četrto mesto. Tega je dobil mladi Peter Sagan, ki je pred startom veljal za enega izmed favoritov.

Sagan najmočnejši, toda ...
Saganu taktika, da je Nibali bil v ospredju zagotovo ni ustrezala. Še posebej zato, ker je na koncu opravil s precej izkušenejšimi tekmeci. Peti je bil tudi mladi John Degenkolp, šesti domačin Filippo Pozzato, sedmi pa trikratni zmagovalec te preizkušnje in trikratni svetovni prvak Osvar Freire. Alessandro Ballan je bil osmi, Daniel Oss deveti, Daniele Bennati pa deseti.

V sprintu sta grdo padla dva specialista za enodnevne klasike in tudi za take zaključke Tom Boonen in Greg Van Avermaet. Izmed petih Slovencev na startu so trije prišli do cilja. Najboljši je bil Borut Božič, ki je zasedel 82. mesto. Zaostal je za dobrih sedem minut, Kristjan Koren je bil šest mest slabši, Jure Kocjan pa je dirko končal na 135. mestu. Špilak in Bole sta odstopila. Zaključek dirke si lahko ogledate tudi na priloženem videu.

foto: sirotti


Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ