CANNONDALE JEKYLL 3

CANNONDALE JEKYLL 3
22.08.2018 AVTOR: Vladimir Pakrac, Foto: Tit Košir

Doktor Jekyll ali gospod Hyde? Pri Cannondalovem paradnem konju se ni mogoče otresti asociacije na novelo škotskega pisatelja Roberta Louisa Stevensona.

Omenjeni pisatelj je leta 1886 ustvaril enega najbolj kultnih literarnih likov, s katerim je mojstrsko nakazal dvoličnost človeške narave.

Dvojno naravo skriva tudi Cannondale Jekyll in prepričan sem, da je to razlog, da so pred skoraj dvajsetimi leti zanj izbrali točno to ime. Po turbulentnih letih razvoja gorskega kolesarstva in hkrati uspešne evolucije tega kultnega modela se sprašujem, ali ni prišel trenutek, ko bi se Jekyll zaradi svoje agresivne narave moral preimenovati v Hyda.

Tokrat brez Leftyja

Po dolgih letih inženirskih akrobacij so se pri Cannondalu tokrat odpovedali zunajserijskim rešitvam vzmetenja, ob katerih so se v kolesarskih vodah že od nekdaj kresala mnenja, a produkti, ki jih je Cannondale razvil v sodelovanju s Foxom, so odločilno vplivali na prepoznavnost znamke. Novi Jekyll pa ostaja brez unikatnega Leftyja, kot tudi brez kontroverznega Foxovega “pull-shocka” DYAD. Je s tem izgubil nekaj identitete? Zagotovo. A vendarle gre potezo na svoj način razumeti, saj je čedalje težje konkurirati vse agresivnejšim specialistom za vzmetenje.

Kakorkoli, pri Cannondalu nadaljujejo tesno sodelovanje s Foxom, katerega plod je tudi zadnji amortizer Fox Float s funkcijo Gemini. Ta s pritiskom ročice na krmilu poskrbi za zmanjšanje volumna zraka v pozitivni zračni komori, kar se v praksi odraža v zmanjšanju efektivnega hoda s 165 milimetrov (nastavitev flow) na 130 (nastavitev hustle). Ob tem so poskrbeli, da kljub drastično povečani progresivnosti v drugi polovici hoda ne trpi senzibilnost amortizerja na manjše udarce. Sliši se obetavno, kajne? In tudi je, saj je sistem, začenši z ergonomsko ročico na krmilu, enostaven in hkrati uporaben. Je pa treba povedati, da se med menjavanjem pozicije amortizerja ne spreminja tudi geometrija kolesa, temveč zgolj hod, a hkrati z njim tudi dinamika vožnje. Na vzponih, sprintih in “speglanih” poteh boste iz kolesa največ potegnili z nastavitvijo hustle, v bolj ekstremnih primerih pa je na dosegu palca nastavitev flow. Jekyll je tako pripravljen tudi na najbolj ekstremne scenarije, v kakršne ga lahko spravi zvezda svetovne serije enduro, Jerome Clementz. Verjetno ni naključje, da so Cannondalovi inženirji največ informacij pri načrtovanju novega Jekylla izvlekli prav iz njegovih potreb.

Zmerno divji karbonski okvir

Jekyll z moderno agresivno geometrijo s 65-stopinjskim kotom krmilne cevi upravičuje sloves spustaškega orožja, hkrati pa navadnim smrtnikom zavoljo ekstremno kratkih obverižnih cevi (420 milimetrov) omogoča zabavo in okretnost na spustih. Doseg (reach) je zmerno velik, pri velikost M znaša 448 milimetrov, kar vas ne bo ravno raztegnilo čez okvir, a je dovolj, da kolo ostaja mirno pri višjih hitrostih na spustu. Po parkirišču sem se imel priložnost zapeljati še z Jekyllom velikosti L, na katerem sem se pri 177 centimetrih telesne višine, vsaj na ravnem terenu, še vedno počutil udobno. Test na parkirišču seveda ne poda prave reference, a morda vseeno velja namigniti vsem tistim, ki vas na spustih privlačijo višje hitrosti, da pred nakupom občutke preizkusite tudi na številko večjem kolesu. Ni skrivnost, da marsikateri tekmovalec v spustu ali enduru tekmuje s številko ali celo dve večjim okvirjem.

Če že govorimo o okvirjih, se moramo ustaviti pri Cannondalovi karbonski mojstrovini. Začenši s karbonskim členom, ki amortizer potiska v delovno območje hoda, s popolnoma karbonskim prednjim trikotnikom z elegantno rešeno notranjo napeljavo bovdnov in celo prostorom za namestitev Shimanove baterije Di2. Pri Cannondalu so se spet zares potrudili pri inženiringu in izdelavi, vseeno pa bi manjšo grajo namenil rahlemu pomanjkanju občutka za ergonomijo. Malce neposrečena je postavitev gumba za upravljanje z reboundom, ki je dobesedno potopljen v vpetje zadnjega amortizerja. Prav tako med vožnjo nisem imel enostavnega dostopa do nosilca bidona, ki so ga, sicer estetsko, postavili pod zadnji amortizer.

Aluminijasta nihajka ponuja 165 milimetrov hoda, ki jo spredaj dopolnjuje 170 milimetrov hoda dobro znanega Fox Float 36 Performance. Ta se je na testu še enkrat izkazal za zanesljivega in senzibilnega partnerja. Za lažje plezanje in brezhibno prestavljanje na Jekyllu 3 skrbi Shimanov enajststopenjski prestavni sistem XT, za ustavljanje pa so namestili zavore Shimano SLX z rotorji premera 180 in 203 milimetre. Izpostaviti velja še udoben sedež minimalističnega dizajna, ki so ga izdelali pri Fabricu.

Vzpon ni težava, spust pa še manj

Test je sprva predvideval nekajurno mučenje kolesa v kolesarskem parku, a je načrt splaval po dežju in tako sva z Jekyllom čez nekaj dni test vendarle morala začeti z (zame) manj zabavnim delom ture – strm vzpon z mastno podlago je pozitivno presenetil. Na občutke na vzponu seveda v dobršni meri vpliva dnevna forma, a kljub temu lahko Jekyllu za plezalne sposobnosti objektivno podelim oceno odlično. Pri sedečem poganjanju se izkaže 75-stopinjski kot podsedežne cevi, ki zagotavlja uravnoteženo težišče tudi na najstrmejših delih vzpona. Za izdatno pomoč na ravnini in vzponu poskrbi tudi vzmetenje, ki na vilicah in na amortizerju omogoča tudi popoln zaklep. Kljub tej nekdaj priljubljeni opciji sam na vzponih vzmetenje raje pustim v napol odprti nastavitvi, ki omogoča več oprijema pri premagovanju večjih ovir. Je pa popoln zaklep več kot uporaben, ko se vam po turi mudi na kavo ali pivo in je treba nekaj kilometrov odbrcati po cesti.

A Jekyll je vendarle v prvi vrsti namenjen spustu. Zaupanja vredna geometrija me je takoj premamila na skoke, na katerih je v zraku vzbujal mirnost in okretnost. Za lastno varnost sem že prej poskrbel z malenkostnim pretiravanjem v počasnejši nastavitvi vračanja vzmetenja. Po nekaj letih v coni udobja človek pač izgubi potrebno mehkobo, a zato je tu konec koncev na voljo tehnologija. Kakorkoli, vzmetenje sem kaj kmalu spet odprl in z Jekyllom sva se iz startnih vratc pognala po tehnično zahtevnejšem terenu, mehki, s koreninami posuti podlagi z nekaj zaprtimi ovinki. Atribute je pokazal predvsem v izhodih iz hitrih zavojev in kompresij, pri katerih so na plan prišle prednosti togega karbonskega okvirja, ki rezultirajo v pravi izstrelitvi kolesa in jezdeca v naslednji zavoj. Zaupanje na spustu vlivata tudi 780 milimetrov široko krmilo in kratka 35-milimetrska krmilna opora. Popoln nadzor na terenu z Jekyllom je tako zagotovljen.

Cannondale Jekyll kljub podivjani naravi prijazno vliva samozavest na vsakršnem terenu, in to utegne biti razlog, da so mu namenili naziv prijetnejšega alter ega. Ime Hyde naj tako prihranijo za morebitno spustaško kolo, če ga bodo kdaj spet ustvarili. Ne manjka namreč tistih, ki pogrešamo Cannondale iz zlatih časov svetovnega pokala v spustu.

Amortizer v delovno območje hoda potiska karbonski člen.

Fox Float s funkcijo Gemini ima v nastavitvi Flow 165 milimetrov hoda, v nastavitvi Hustle 130, mogoče pa ga je tudi popolnoma zapreti.

Cannondale Si goni verižnik s 30 zobci.

Jekyll ostaja brez unikatnega Leftyja, nameščene so preverjene vilice Fox Float 26 Performance s 170 milimetri hoda. S 65-stopinjskim kotom krmilne cevi upravičuje sloves pravega spustaškega orožja in hkrati z ekstremno kratkimi obverižnimi cevmi (420 milimetrov) omogoča zabavo in okretnost na spustih.

Značke: Gorsko
Ključne besede:
Cannondale Funsports
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ