Cannondale Synapse Carbon Disc Red eTap

Cannondale Synapse Carbon Disc Red eTap
10.02.2018 AVTOR: Tomaž Kučan, foto: Tit Košir

Kljub temu da živimo v času, ko je digitalna tehnologija že začela presegati samo sebe in ni več fikcija odkolesariti vzpon z virtualnim kolegom,

še vedno največ šteje evolucijski in ne revolucijski pristop k razvoju zanesljivih, trajnih in ekonomičnih rešitev. Med dobre primere postopnega razvoja zagotovo sodi Cannondalov Synapse, ki so ga že pred desetletjem razvili kot udobno cestno kolo za dolge ture.

Nad Synapsa sem se spravil nekoliko rezervirano, zlasti z vidika voznih lastnosti, medtem ko me odlična natančnost izdelave niti ni presenetila. Na testu sem iskal razmerje med udobjem, vodljivostjo, učinkovitostjo in navsezadnje hitrostjo. V hipu, ko sem zagledal kričeče kolo, željno surovega terena, se mi je porodila ideja, da ga preizkusim s prečenjem nepredvidljive Istre od severa proti jugu in skušam izžeti iz okvirja najmanj tisto, kar obljublja proizvajalec.

Z udobjem nad hitrost

Kolo daje izčiščen videz na račun brezžičnega pogonskega sklopa Sram Red eTap HRD in napeljave za kolutne zavore po notranjosti okvirja. Okvir Synapse Hi-Mod je kar dobrih dvesto gramov lažji od predhodnika, a spoji cevi okvirja in vilic preizkušenega Synapsa v nasprotju z dražjimi različicami Hi-Mod niso ojačani z visokomodularnimi vlakni. Premeri cevi okvirja so optimizirani za vsako velikost okvirja posebej. S tehnologijo SAVE, ki jo Cannondale opisuje kot sistem mikrovzmetenja, so dušenje vibracij uravnoteženo porazdelili med prednje vilice, karbonsko sedežno oporo, ki dopušča deformacije v vzdolžni smeri, in zadnjim trikotnikom okvirja. Objemka sedežne opore je po novem integrirana v okvir, vijak pa je skrit na stiku zgornje in podsedežne cevi. Da gre za pravo vzdržljivostno kolo, razkrivajo tudi elegantno skriti navoji za montažo blatnikov ali prtljažnika.

Položaj kolesarja je neprimerno bolj pokončen kot na tekmovalnih različicah cestnih koles in prav zaradi povečanega udobja tisti pravi občutek za hitrost kar nekoliko zbledi. Ko sem nasmejan in vseeno nekoliko zadržan prispel na vrh vzpona med Dragonjo in Plovanijo, je kot naročeno v smeri proti Umagu mimo švignila skupina desetih kolesarjev. To sem izkoristil in brutalno pospešil vse tja do okroglih petdeset kilometrov na uro.

Magnet za zadet

Vožnja s Synapsom v skupini je kot inštrument v uigranem orkestru, saj je kolo uglašeno, okretno in vliva dobro mero zaupanja, vse dokler te ne opazijo firbci. Sotrpin v skupini s preveliko čelado, predobrim kolesom in odtisom zobnikov na levi mečni mišici je seveda takoj opazil znamko kolesa in prepoznal modelno leto 2018, verjetno v istem hipu, kot ga je neonsko zelena barva okvirja dobesedno pičila v oko. Malce šokiran nad opaženim je izvedel manever, zaradi katerega je skoraj povzročil padec polovice orkestra. Rešil sem se zahvaljujoč izvrstnim kolutnim zavoram Sram Red z lepo zaobljenimi robovi rotorjev ter še boljšimi 28-milimetrskimi plašči Vittoria Rubino Pro, ki dobesedno cmokajo v ostrih ovinkih. Ko se je kamikaze vrnil v skupino, smo se ga skušali ogniti kot grdega račka, vendar je spet začel bolščati v kolo in komentirati očitno največjo senzacijo v Istri. Sodu je nato izbilo dno, ko je opazil, da v pripravi na pobeg upravljam prestave brez napeljave Sram Red eTap HRD. Brezžične prestave delujejo zanesljivo, hitro in natančno tudi pod visokimi obremenitvami.

Po pobegu do Umaga je Synapse do Limskega kanala le še potrjeval udobje in me navdajal z užitkom v vožnji. Pri Balah sem moral na minus in kot nalašč skrenil z glavne ceste po makadamu do roba gozda ter preveril še vožnjo po netipičnem terenu za cestno kolo, ki bi se je lahko na račun dobrega dušenja vibracij hitro privadil. Ni trajalo dolgo, ko sta me sredi ničesar s tristo metrov oddaljene glavne ceste opazila Nizozemca in povprašala za pot do Rovinja. Toliko o neonsko zeleni barvi, ki bojda po določenem času nekoliko zbledi. Sam bi si želel, da zbledi prej, vendar je po drugi strani neonska barva v slabi vidljivosti zelo varna.

Po srcu dirkač ali uživač?

Novi Synapse sodi med tipična kolesa granfondo, ki so kot nalašč za slovenske ceste. Udobje postavlja pred agilnost pri visokih hitrostih, a zlahka pokrije ambicije širokega spektra rekreativcev in kolesarjev avanturistov. Zlahka se bo prikupil tudi kolesarjem štirih letnih časov, saj je možno v zimskem času namestiti blatnike, na obročnike pa robustnejše plašče, široke vse do 32 milimetrov. Novi Synapse je tako zanesljivo, vsestransko, tehnološko dovršeno kolo in temu primerna je tudi cena – navsezadnje je opremljeno z najboljšo Sramovo skupino komponent. A vendar je Cannondale za najzahtevnejše dolgoprogaše pripravil še tri lažje različice Synapse Hi-Mod s karbonskimi obročniki, ki se kljub vzdržljivostni naravnanosti že spogledujejo s tekmovalnimi ambicijami.Značke: Cestno
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ