Cannondale Synapse Ultegra

Cannondale Synapse Ultegra
17.11.2016 AVTOR: Urednik Bicikel
Vzdržljivostna kolesa so hitro postala pravi hit in Cannondale je med prvimi v tem segmentu opazil izjemno tržno nišo ter povsem prenovil svojo linijo endurance. Vanjo sodi tudi Synapse, ki je tudi izbira tekmovalcev, ki nastopijo na belgijskih spomladans

Cannondale Synapse Ultegra

Funsports kolesarski center, d.o.o. i www.funsports.si t 01 510 49 40

Okvir: Synapse, BallisTec Carbon, Di2 ready, Save Plus, BB30a
Vilice: Synapse Save Plus, BallisTec Carbon
Prestavno-zavorne ročice: Shimano Ultegra 6800
Menjalnika: Shimano Ultegra 6800, 11p
Gonilka: Cannondale Si, BB30a, verižniki FSA 50/34
Zadnji verižnik: Shimano 105 5800, 11-32, 11p
Sedež: Cannondale Stage Ergo
Sedežna opora: Cannondale C3, 6061 Alloy
Krmilo: Cannondale C3, 6061 Alloy
Krmilna opora: Cannondale C3, 6061 Alloy
Zavore: Shimano Ultegra 6800
Obročniki: Mavic Aksium
Plašči: Schwalbe Lugano 700×25c

Synapse je leta 2014 navdušil vse in kolesarske revije so kar tekmovale, katera ga bo prva izbrala za najboljše vzdržljivostno kolo leta 2015. Po tržnem uspehu in ogromni publiciteti so se odločili, da zmagovalnega konja ne bodo menjali, in tako je zanimivo oblikovan okvir za leto 2016 doživel le minimalne spremembe.

Vitek okvir preseneča s togostjo

Cannondale je model za sezono 2016 le nekoliko prilagodil in na Synapse višjega cenovnega ranga namestil kolutne zavore, ki počasi postajajo standard pri vzdržljivostnih kolesih. Synapsa s Tiagro namreč lahko dobite že za slabih 1700 evrov, najdražja različica z diski in Shimanovo skupino Dura-Ace pa se močno približa sedmim tisočakom. Preizkusili smo model iz zlate sredine z obročnimi zavorami in opremo Shimano Ultegra.

Že na prvi pogled izstopa oblika cevi zadnjih vilic in cevi ob verigi, ki so za boljše blaženje tresljajev sploščene. K udobni vožnji pripomore tudi zelo tanka podsedežna cev z notranjim premerom le 25,4 milimetra, ki se v spodnjem delu razcepi na dva kraka, s čimer naj bi ob togosti v predelu sredine vseeno zagotovili majhno težo. Tovrstna zasnova je posledica naprednih računalniških simulacij, ki so pokazale, da material na sredini tako široke cevi ne bi opravljal omembe vredne strukturne funkcije. Gonilni ležaj standarda BB30A je širok 73 milimetrov, torej pol centimetra širši kot običajno, zaradi česar naj bi se podaljšala življenjska doba ležajev, a lahko po drugi strani prinese težave s kompatibilnostjo nekaterih gonilk. Spodnja cev sicer skupaj s sredino ostaja debelejša, s čimer so inženirji odpravili glavni izziv oblikovalcev – iskanje idealnega razmerja, ki bo zadovoljilo obe želji rekreativnih kolesarjev. Synapsu namreč pri prenosu moči ne moremo očitati skoraj ničesar, kolo je odzivno in tudi pri pospeševanjih na vso moč se je zdelo, da je do neprijetnega zvijanja še zelo dolga pot.

 

Zmaga nad slovenskimi cestami

Kolo odlikuje tudi nekoliko daljša medosna razdalja, namenjena predvsem stabilnejši vožnji po slabih cestiščih, makadamu in kockah. Aluminijasta krmilo in sedež ter njuni opori so hišne Cannondalove komponente, ki prispevajo k nižji končni ceni kolesa, a hkrati po kakovosti ne zaostajajo veliko za bolj uveljavljenimi znamkami. Težko bi našel tudi pripombe na sedež, nekoliko nenavadna pa je oblika zelo ozkega krmila, pri katerem se sile, ki delujejo na dlani, ne prerazporedijo najbolje, občutek pa vsaj pri držanju krmila na vrhu ni prav dober.

Shimanove komponente Ultegra, od menjalnikov do zavor in ročic, pripomorejo k vrhunskim občutkom pri vožnji in prestavljanje ni problematično niti na makadamu, ko veriga pri visokih hitrostih pošteno pleše. Če je Cannondale kolo opremil z dražjimi komponentami, je na drugi strani končno ceno znižal z obročniki. Preizkušeni Synapse je opremljen z Mavicovim setom Aksium, ki spada v nižji srednji cenovni razred. Pri obročnikih tako ostaja kar nekaj prostora za izboljšave, hitrejši modeli pa v večini primerov prinesejo tudi nekoliko atraktivnejši videz kolesa.

Synapse se na papirju ponaša z najboljšimi voznimi lastnostmi pri vzdržljivostnih kolesih, zato ga je bilo treba preizkusiti na kombinaciji vzponov, spustov in zahtevne cestne podlage. Najprej ga je čakal makadamski vzpon in nato še del neasfaltiranega spusta, s katerim je opravil kot za šalo. Sploh na ravninskem delu, ki je bil nekoliko bolje utrjen, je kolo uspešno blažilo vibracije, občutek pa se je zelo približal vožnji na asfaltu. Pri spustu bi težko rekli, da nas Synapse nagovarja k dirkanju skozi ovinke, a po drugi strani v kombinaciji s Schwalbejevimi plašči Lugano niti ne povzroča omembe vrednih težav. Za še več udobja pa boste seveda najlažje poskrbeli z namestitvijo širših, 28-milimetrskih plaščev.

 
Cannondale Synapse v prvi vrsti ni tekmovalno kolo za gladke asfaltne dirke, ampak je namenjen predvsem udobni vožnji in dirkam na slabših cestiščih. Hkrati niti ne gre za rekreativnega polža, ki bi vse svoje adute usmeril v užitke pri panoramski vožnji. Na cesti vas zagotovo ne bo razočaral, z boljšimi obročniki pa bo pritegnil tudi poglede obiskovalcev kavarne v centru mesta.
 
Cevi zadnjih vilic in cevi ob verigi so za boljše blaženje tresljajev sploščene.
Značke: Cestno
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ