Čas za skorajšnji Ventoux

Čas za skorajšnji Ventoux
12.02.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

V teh dneh poteka štiridnevna dirka po Provansi, na kateri nastopajo številni vrhunski kolesarji. Med njimi je tudi Julian Alaphilippe, ki je tako sezono začel kot aktualni svetovni prvak in ga zato lahko prepoznamo po mavrični majici. Prvi dve etapi sta se končali po sprintu večje skupine

Prav v prvi etapi se je s pobegom izkazal tudi Alaphilippe. A sprint je na koncu dobil Italijan Davide Martinelli. Kolesar Deceuninck Quick Stepa je presenetil Arnauda Demarja in Nacerja Bouhannija. Drugo etapo do Manosqueja so v zaključku zaznamovali tudi padci, zmagovalec pa je spet postal Ballerini. Zdaj pa se bodo sprinterji morali umakniti tistim, ki želijo dirko dobiti.

Če govorimo o francoski Provansi, potem seveda moramo govoriti o “Osamelcu” v tej pokrajini. To je Mont Ventoux. Letos se bodo kolesarji na dirki po Franciji kar dvakrat povzpeli na ta klanec. Na dirki po Provansi pa se bodo z največkrat “prevožene” smeri podali samo enkrat. Pa še to ne povsem na vrh. Etapa se bo začela v Istresu, sledilo bo nekaj lažjih vzponov  in potem prihod v Bedoin, kjer se zaključni vzpon začne. Vrh Ventouxa leži na 1909 metrih nadmorske višine, kolesarje pa bodo jutri popeljali do Chalet Reynarda.

Govorimo o 1419 metrih nadmorske višine. Cilj bo po 154 kilometrih dirkanja. Ta del vzpona je dolg 9,7 km, povprečni naklon pa je 9,1-odstoten. Gre za najstrmejši del na poti do vrha klanca. Od tu naprej je cesta bolj odprta in je zato bolj izpostavljena vetru. Tu je bil cilj tudi leta 2016. Takrat na Touru. Organizatorji so morali cilj na to lokacijo prestaviti, potem ko je proti vrhu klanca pihal premočan veter. In takrat je tudi prišlo do tistega znamenitega teka Chrisa Frooma. A zdaj govorimo o šesti izvedbi dirke po Provansi. Lani so se prvič v okviru te dirke na tem klancu potegovali za zmago in prepričljivo je tako etapo kot dan kasneje dirko dobil Nairo Quintana. Kolumbijca letos ni na startu..

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ