Čas za spremembe: UCI črtal Dirko po Pekingu!

Čas za spremembe: UCI črtal Dirko po Pekingu!
25.09.2014 AVTOR: Matej Zalar
Na zasedanju v Ponferradi so vodilni pri mednarodni zvezi potrdili, da bo letošnja izvedba Dirke po Pekingu hkrati tudi zadnja, obenem pa so napovedali še nekaj sprememb.

Datumi tritedenskih dirk v prihajajoči sezoni:
Giro d’Italia: May 9-31
Tour de France: July 4-26
Vuelta a España: August 22 to September 13

Že nekaj časa se govori o tem, da Mednarodna kolesarska zveza (UCI) pripravlja večje spremembe v World Tour koledarji, ki naj bi v veljavo stopile v sezoni 2017. Predsednik Brian Cookson pa je začel pri najbolj "očitnem" kandidatu, Dirki po Pekingu, kateri UCI po štirih izvedbah ne bo podaljšala statusa World Tour dirke. 

Dirka po Pekingu je bila od samega začetka zavita v kontroverznost, saj jo je organiziralo podjetje Global Cycling Promotion, nekakšno podaljšano roko UCI-ja. Predsedniku Patu McQuaidu so takoj očitali navzkrižje interesov, saj je bila UCI hkrati lastnica in organizatorica dirke ter z njo služila denar, po drugi strani pa je opravljala tudi vlogo krovne organizacije.

Prvič je bila na sporedu leta 2010 in takoj so ji podelili status World Tour dirke, kar pomeni, da so na njej obvezno morale nastopiti vse ekipe s to licenco. To je med kolesarji sprožilo precej negodovanja, saj se je zaradi poznega termina dirke (sredina oktobra) za marsikoga že tako dolga sezona še podaljšala. Oškodovanih je bilo tudi nekaj manjših dirk, na katerih so jeseni tradicionalno nastopale najboljše ekipe.

Krožijo tudi govorice, da je na Kitajskem upadlo zanimanje za dirko in niso želeli še naprej financirati dogodka, vse skupaj pa ostaja dokaj skrivnostno. Spremembo je med drugim UCI napovedal le s kratkim odstavkom na dnu izjave za javnost.

Na dvodnevnem zasedanju v Ponferradi so potrdili World Tour koledar za leto 2015, v katerem ne bo drugih večjih sprememb. Začela se bo z dirko Tour Down Under in končala z Dirko po Lombardiji.

V sporočilu za javnost se UCI ni spuščala v podrobnosti, vseeno pa so napovedali, da so nekatere spremembe za sezono 2017 že v teku. Govori se predvsem o zmanjšanju števila kolesarjev v ekipah - menda celo na le 22 kolesarjev - in zmanjšanju števila dirkalnih dni na okrog 120 na sezono.

Kot glavni spremembi se napovedujeta skrajšanje Gira in Vuelte na okrog 14 dni, predlog pa ni bil pogodu vsem. Direktor Vuelte Javier Guillen (lastnica Vuelte je francoska organizacija ASO) je zatrdil, da načrtujejo Vuelto kot tritedensko dirko tudi v prihodnje.

13 velikih ekip se je združilo v tako imenovani "Avignon Project" in se bori za večji delež finančne pogače za ekipe, prav tako si želijo delež denarja od prodaje pravic za TV prenose. Nekatere ekipe so zagrozile tudi z bojkotom Toura, če njihove zahteve ne bodo uslišane.

Kakšen bo razplet bo znano v prihodnjih dveh letih, Brian Cookson pa je napovedal, da bodo inovacije, kot so kamere na kolesih, geolokacijska tehnologija in avdio-video material iz avtomobilov ekip na voljo tudi v prihodnji sezoni.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ