Čas za zapleteno Andaluzijo

Čas za zapleteno Andaluzijo
14.02.2023 AVTOR: DZ

Tadej Pogačar, Matej Mohorič in, če bo dovolj pri močeh tudi Domen Novak. Kar trije Slovenci bodo nastopili na etapni dirki po Andaluziji, ki se začne jutri.

Tadej Pogačar je na izjemen način začel sezono 2023. Z zmago na »makadamski« dirki po Jaenu. Dirko pa je dobil po več kot 42 kilometrov dolgi samostojni akciji. S tem je takoj opozoril tekmece, da je že izvrstno pripravljen in zdaj je pred njim prva etapna dirka.

Za razliko od zadnjih let bo to dirka po Andaluziji. Dirki pravijo tudi Ruta del Sol. Gre za petdnevno preizkušnjo, ki je nadvse razgibana. Že prva etapa bi prav lahko bila že odločilna. Kolesarji bodo morali premagati pet kategoriziranih vzponov, od tega tri prve kategorije. Zadnji trije so najtežji. Tik pred koncem je še vzpon Despiernacaballos.

Do 1575 metrov nadmorske višine vodi 7,8 km dolg klanec s 7,1-odstotnim povprečnim naklonom. Sledil bo samo še manj kot deset kilometrov dolg spust do cilja. Druga etapa bo imela dva vzpona tretje kategorije, vzpon druge kategorije in za konec kratek, a strm klanec. Alcala la Real bo gostila cilj. Do tja bo vodil kilometer dolg klanec z 11,5-odstotnim naklonom.

Tretja etapa bo precej manj razgibana, bo pa zaključek spet zanimiv. Po 153 kilometrih se bo začel 3 km dolg klanec s 3,7-odstotnim povprečnim naklonom. Potem pa krajši spust in zaključna špica. Gre za 1,2 km dolg vzpon z 10,7-odstotnim povprečnim naklonom. Četrta etapa. Kmalu po startu bo vzpon tretje kategorije, potem pa daljši odsek brez posebnosti.

Po stotih kilometrih dirkanja pa se bodo zvrstili trije kategorizirani klanci in še številni krajši vzponi. Zadnji vzpon tretje kategorije bo po 152,5 km dirkanja. Gre za 4,3 km dolg, a položnejši vzpon. Potem pa spust in spet zaključni klanec. Ta bo dolg 900 metrov. Naklon pa 5,8-odstoten.

In še zadnja etapa do Alhaurina de la Torreja. Kolesarji bodo morali premagati štiri kategorizirane vzpone. Tri tretje kategorije in enega prve. Zadnjih 30 kilometrov bo ravninskih, zaključek pa bo potekal v rahel vzpon. Konkurenca bo že zelo močna. Tadej Pogačar je seveda prvi favorit in bo imel glede na traso veliko priložnosti za dokazovanje.

Na startni listi je tudi Domen Novak, na startu pa bo tudi Matej Mohorič. Poleg teh Slovencev pa lahko omenimo še kolesarje, kot so Mikel Landa, Damiano Caruso, Jack Haig, Carlos Rodriguez, Tao Geoghegan Hart, Enric Mas, Dylan Teuns … V zadnjem trenutku se je nastopu odpovedal Egan Bernal. Razlog so bolečine v kolenu. Istočasno se bo začela tudi dirka po Algarvu, ki sta jo v preteklosti že dobila tako Primož Roglič kot Tadej Pogačar.

Etape na dirki po Andaluziji
1. etapa, Puente de Genave-Santiago de la Espada, 179 km
2. etapa, Diezma-Alcala la Real, 156,1 km
3. etapa, Alcala de Guadaira-Alcala de los Gazules, 161 km
4. etapa, Olvera-Iznajar, 164,8 km
5. etapa, Otura-Alhaurin de la Torre, 184,3 km

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ