Cavendish kritiziral pomočnike, Gossu kaos v dežju (foto in video)

Cavendish kritiziral pomočnike, Gossu kaos v dežju (foto in video)
07.03.2013 AVTOR: D. Z.
Na dirki Tirreno-Adriatico je drugo etapo dobil Mathew Goss, medtem ko je na dirki Pariz-Nica že bila na sporedu prva izmed težjih etap. Zmagal je Michael Alabasini. Tako kot Goss član moštva Orica GreenEdge.
Goss premagal največja konkurenta
A najprej v Italijo. Na dirki Tirreno-Adriatico je bila na sporedu druga etapa, ki je bila namenjena predvsem sprinterjem. Po dobre pol ure dirkanja je prišlo do prvega pravega pobega. V ospredju so se znašli Hulsmans, Bravo in Benedetti. Poskus pa je bil neuspešen, saj jih je glavnina ujela slabih 30 kilometrov pred ciljem.

Zaključek preizkušnje – zadnjih 80 kilometrov – je potekalo v hudem nalivu, ki je še dodatno oviral nastopajoče. Vseeno je prišlo do sprinta glavnine, kjer pa sta bila prva favorita v takih zaključkih poražena. Govorimo seveda o Andreju Greiplu in Marku Cavendishu. Zmage se je namreč veselil član avstralske ekipe Orica GreenEdge Matthew Goss. Premagal je domačina Manuela Bellettija in Nemca Geralda Cioleka.

Cavendish razočaran nad vlakom
»Zmagati je vedno lepo. Sploh ni pomembno, kdo je drugi ali tretji. Lani ju prav pogosto nisem premagal, zato je lepo, da se je letošnje leto začelo drugače. Upam, da je to leto, ko bom številna druga in tretja mesta spremenil v zmage, « je dejal Goss. Povsem drugačne volje je bil nekoč njegov kapetan pri moštvu HTC HighRoad Mark Cavendish. Član moštva Omega Pharma Quick Step.

»Kilometer pred ciljem smo bili okrog 30 mesta. Ne bom rekel, kaj je šlo narobe, vendar vem, da so fantje lahko boljši. Tukaj je naša najboljša ekipa in morali bi biti nepremagljivi. Sprint smo si želeli. Za to smo garali, vendar pa je v zaključku zaradi dežja prišlo do pravega kaosa. Kot ekipa smo se vozili skupaj, vendar smo zadnji kilometer začeli preveč v ozadju, « je priznal sicer peti Cavendish, ki je tako tudi kritiziral delo njegovih pomočnikov:

»Nad mojim vlakom sem kar razočaran. Vem, da so lahko precej boljši. V zadnjem kilometru sem moral opraviti preveč dela. Mislim, da bi lahko iztržili več. Danes se bomo še pogovorili. « Vsi štirje Slovenci, Jani Brajkovič, Grega Bole, Kristjan Koren in Robert Vrečer, so etapo končali v glavnini. V skupnem seštevku je Mark Cavendish obdržal vodstvo pred Kwiatkowskim in Terpstro.

Albasini ugnal najboljše v Franciji
Da je za kolesarji moštva Orica GreenEdge praktično popoln dan, je poskrbel še Michael Albasini. Govorimo o dirki Pariz-Nica, kjer je bila na sporedu četrta etapa. Ta je bila v primerjavi s prejšnjimi precej zahtevnejša, a večjih sprememb v skupnem seštevku ni prinesla. Dolga je bila dobrih 200 kilometrov, kolesarji pa so morali premagati kar sedem kategoriziranih vzponov.

Že kmalu po startu je prišlo do številnih napadov. Izoblikovalo se je več skupinic, po dobrih uri dirkanja se je v ospredju znašla sedmerica kolesarjev. Najbolj zveneče ime med njimi pa brez dvoma Thomas Vockler. Sicer so si privozili več kot štiri minute prednosti, vendar tudi to ni bilo dovolj. Zadnje ubežnike je glavnina ujela dobrih deset kilometrov pred ciljem. Na zadnjem vzponu dneva med najboljšimi ni prišlo do selekcije, tako da je za zmago obračunala skupina dobrih 30 kolesarjev.

V tem sprintu je bil najmočnejši Michael Albasini. Drugi je bil Maksim Iglinski, tretji pa Peter Velits. Izkazal se je tudi Simon Špilak, k ije v zaključku celo poskusil z napadom. Na koncu je s časom zmagovalca osvojil 24. mesto. Borut Božič je bil 105. V skupnem seštevku je vodstvo uspel ubraniti Andrew Talansky, ki je ohranil tri sekunde prednosti pred Andrejem Grivkom in štiri pred Petrom Velitsem. Simon Špilak je s 17 sekundami zaostanka 17. Božič pa je 73. Prave gorske etape pa šele prihajajo.

Tirreno-Adriatico, skupni vrstni red

1. Mark Cavendish (VB) Omega Pharma Quick Step 6:08:02
2. Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma Quick Step 0:02
3. Niki Terpstra (Niz) Omega Pharma Quick Step 0:03
4. Tony Martin (Nem) Omega Pharma Quick Step
5. Zdenek Štybar (Češ) Omega Pharma Quick Step vsi isti čas
6. Giovanni Visconti (Ita) Movistar 0:14
7. Alex Dowsett (VB) Movistar
8. Juan Jose Cobo (Špa) Movistar
9. Benat Intxausti (Špa) Movistar
10. Eros Capecchi (Ita) Movistar vsi isti čas
23. Kristjan Koren (Slo) Cannondale Pro Cycling 0:22
26. Jani Brajkovič (Slo) Astana 0:23
126. Robert Vrečer (Slo) Euskaltel Euskadi 1:09
151. Grega Bole (Slo) Vacansoleil DCM 2:33

Pariz-Nica, skupni vrstni red

1. Andrew Talansky (ZDA) Garmin-Sharp 19:35:17
2. Andrej Grivko (Ukr) Astana 0:03
3. Peter Velits (Svk) Omega Pharma Quick Step 0:04
4. Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma Quick Step isti čas
5. Gorka Izaguirre (Špa) Euskaltel Euskadi 0:05
6. Lieuwe Westra (Niz) Vacansoleil DCM 0:06
7. Richie Porte (Avs) Sky 0:07
8. Maksim Iglinski (Kaz) Astana 0:13
9. Jean Christophe Peraud (Fra) AG2R La Mondiale isti čas
10. Bart De Clercq (Bel) Lotto Belisol 0:15
17. Simon Špilak (Slo) Katjuša 0:17
73. Borut Božič (Slo) Astana 9:49

Zadnji kilometri 2. etape na dirki Tirreno-Adriatico


Zadnji kilometri 4. etape na dirki Pariz-Nica

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ