Cavendish vendarle do zmage, Diaz veliki junak, Brajkovič 14.

Cavendish vendarle do zmage, Diaz veliki junak, Brajkovič 14.
26.01.2015 AVTOR: D. Z.
Daniel Diaz je dobil dirko po San Luisu, Mark Cavendish je vendarle dobil etapo, Jani Brajkovič pa je dirko končal na 14. mestu.

Zadnja etapa na dirki po San Luisu je potekala prav v tem mestu. Dolga je bila 122 kilometrov in pisana na kožo sprinterjem. Že pred začetkom etape je tako bilo jasno, da bo končni zmagovalec domačin Daniel Diaz, ki je med drugimi prepričljivo ugnal tudi take kolesarje, kot sta Daniel Moreno in Nairo Quintana. A najprej etapa. V beg so se podali Malori, Moyano, Gastauer, Golas, Voeckler, Niemiec, King, Bandiera in Finetto.

Privozili so si tri minute prednosti, vendar jih je glavnina uspela ujeti v zadnjih desetih kilometrih. Spet smo videli sprint glavnine in pričakovano dvoboj odkritja dirke Fernanda Gavirije, ki je dobil dve etapi, ter sprinterskega zvezdnika Marka Cavendisha. Gaviria je obakrat premagal prav Cavendisha, tokrat pa se je Britanec mlademu, komaj 20-letnemu Kolumbijcu maščeval.Veliko zaslug za to ima tudi vlak Etixx Quick Stepa, ki je opravil popolno delo.

Predvsem svetovni prvak Michal Kwiatkowski, ki je prevzel pobudo kilometer pred ciljem in zadnji mož Cavendishevega vlaka Fabio Sabatini. Cavendish se je lahko veselil zmage, še najbolj pa se mu je približal prav Gaviria. »Vsak sprint je drugačen, a danes sem z njim začel zgodaj.V prejšnjih sprintih sem videl, da Gaviria odlično pospešuje. Torej, če začneš prvi, potem izgubi to prednost. A danes smo bili izjemno močni kot ekipa. Zato preostali niso imeli možnosti, da bi začeli prej sprint, « je povedal Mark Cavendish.

Kaj pa skupni vrstni red. Zaslužene zmage, že druge na tej dirki, se je veselil 25-letni domačin Daniel Diaz. Član moštva Funivic je dobil prvi dve gorski etapi, na najtežji pa je prepričljivo branil majico in zmago prepustil klubskemu kolegu. Pred dvam letoma je za sabo pustil kolesarje, kot sta Van Garderen in Contador, letos je drugo mesto zasedel Rodolfo Torres, ki pa je zaostal že za več kot minuto. Tretji pa je bil lanski zmagovalec Nairo Quintana. Več o zgodbi izjemnega kolumbijca si lahko preberete v že objavljenem članku. Tu je odziv Diaza:

»Od začetka dirke sem se dobro počutil, imel pa sem tudi nekaj sreče. Spomin na leto 2013 sem ohranil. To bo nekaj, kar bom lahko pripovedoval mojim vnukom. Ohranil sem tudi fotografijo, če mi slučajno ne bodo verjeli. Za to leto bom naredil podobno. « Na dirki prve kategorije sta nastopala tudi dva Slovenca. Jani Brajkovič je v krstnem nastopu za moštvo UnitedHealthcare dirko končal na 14. mestu. Za zmagovalcem je zaostal za sedem minut in 50 sekund. Luka Pibernik pa je v krstnem nastopu za Lampre Merida zasedel 92. mesto.

Krajši povzetek dirke po San Luisu
 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ