Cavendish: Ne gre samo za eno zmago

Cavendish: Ne gre samo za eno zmago
10.02.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Mu bo uspelo? Na večni lestvici po številu etapnih zmag na dirki po Franciji prehiteti Eddyja Merckxa? Mark Cavendish se podaja na težko misijo.

Mark Cavendish bo kmalu začel tekmovalno sezono 2023. Za to je izbral najprej zanj po vsej verjetnosti pretežko petkovo enodnevno dirko Muscar Classic. Takoj nato pa bo nastopil na dirki po Omanu. Tokrat z zanj novo ekipo. Po vseh težavah, ki jih je imel zaradi razpada B&B Hotels bo letos nastopal za Astano. Pri 37-letih je prepričan, da še lahko tekmuje s sicer krepko mlajšimi sprinterji in pred njim je že 18 sezona med elito.

Tokrat ob sebi ne bo imel tako izkušenega in uigranega sprinterskega vlaka, kot ga je bil vajen v mnogih ekipah, za katere je v preteklosti vozil. A s fanti - v sprinterskem vlaku bo tudi okrepitev Cees Bol - se bo morali hitro ujeti, če želi biti letos tudi uspešen. Že v Omanu se bo soočil med drugim tudi z Ackermannom, Merlierjem in Dekkerjem. Predvsem pa se bodo mnogi spraševali, kaj lahko naredi na dirki po Franciji? S 35 zmago bi prehitel Merckxa.



Do zdaj jih je dosegel 34. "Cilj je zmagovati. Ne gre za točno določeno zmago, ampak preprosto za zmagovanje. Okrog Toura se je vedno vrtela moja kariera in vem, kaj bodo ljudje govorili. Sem na točki, ko sem lahko edini na vrhu po številu zmag. Za ljudi je še ena zmaga na Touru vse, zase pa lahko rečem, da ne gre za eno zmago, ampak dve ali tri. Vse, kar lahko dosežem," je dejal Cavendish. Kljub 37 letim vztraja in pravi, da lahko še zmaguje:

Zame je to zelo preprosto. Nadaljujem lahko s kariero. Zmagujem še lahko. Zakaj torej ne bi kolesaril? Rad dirkam. Čeprav se je način dirkanja spremenil in ne ponuja več tistega pravega užitka, imam to še vedno rad." Intervju je bil objavljen v The Timesu, kjer so razkrili, da Netflix pripravlja film o celotni Cavendishevi karieri, ki jo je začel leta 2005.



Cavendish je še opisal, kako je prišlo do pogovorov o prestopu v Astano, potem ko je čez noč ostal brez ekipe: "Vinokurov me je poklical in vprašal, kaj meniš? Ne morem ti plačati toliko, kot bi ti pri B&B, a pridi, tu ni pritiska. Govorila sva o prednostih, pa tudi o tem, kaj bi bilo, če ne bi bil več uspešen. Pa mi je rekel, da to sploh ni pomembno. ‘Če nam ne uspe zmagati, nam pač ne uspe. Ampak, potrudili se bomo.’ Še nihče se z mano že zelo dolgo ni pogovarjal na tak način."

Pa mu bo uspelo? Dejstvo je, da takega sprinterskega vlaka, kot ga je imel v Quick Stepu, ali pa še prej v Dimension Data ali HTC Columbia ne bo imel. Vprašanje je tudi, če bo sam še vedno dovolj dober, za tekmovanje proti sprinterjem, kot so Fabio Jakobsen, Tim Merlier, Caleb Ewan, Dylan Groenewegen, Pascal Ackermann, Elia Viviani, Jasper Philipsen, Arnaud De Lie …

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ