Cavendishu bonifikacijske sekunde, etapna in končna zmaga. Bole 7. (VIDEO)

Cavendishu bonifikacijske sekunde, etapna in končna zmaga. Bole 7. (VIDEO)
07.02.2015 AVTOR: D. Z.
Mark Cavendish je dobil dirko po Dubaju. Z zmago v zadnji etapi je majico prevzel junaku najtežje etape Johnu Degenkolbu. Grega Bole dirko končal na 7. mestu.

RIGOBERTO URAN KOLUMBIJSKI PRVAK
V Kolumbiji so se kolesarji za naslov državnega prvaka pomerili v vožnji na čas. Kronometer je potekal v Mall Ilanograndu. Dolg je bil 40,6 km. Zmage se je veselil Rigoberto Uran, ki je tako dopolnil izjemen dan kolesarjev Etixx Quick Stepa. Progo je premagal v 51 minutah in 20 sekundah. Njegova povprečna hitrost je znašala 47,455 km/h. Drugo mesto je z zaostankom 1:33 zasedel Rafael Infantino. Tretji je bil Hernando Bohorquez. Njegov zaostanek pa je znašal že 2:35.

4. in obenem zadnja etapa na dirki po Dubaju je bila dolga vsega 128 kilometrov. Spet je bila po godu sprinterjev, cilj so organizatorji izpeljali ob Burj Khalifi. Kolesarji so že od starta vozili neverjetno hitro in po dveh urah dirkanja je povprečna hitrost znašala kar 47 km/h. Kljub taki povprečni hitrosti se je v ospredju izoblikovala manjša skupina ubežnikov. To skupino so sestavljali Manuele Boaro (Tinkoff-Saxo), Daniel Oss (BMC), Marco Canola (UnitedHealthcare), Francisco Mancebo (Skydive Dubai) in Maciej Paterski (CCC-Polsat).

Njihova največja prednost je znašala kar štiri minute, vendar pa je bil Mark Cavendish preveč motiviran. Potem, ko je v petek odlično odpeljal najtežjo etapo in je bil na drugem mestu v skupnem seštevku – za vodilnim Degenkolbom je pred zadnjo etapo zaostajal zgolj za štiri sekunde – si je želel v zadnji etapi s pomočjo bonifikacijskih sekund privoziti tudi končno zmago. Tako so ritem v glavnini narekovali predvsem člani Etixx Quick Stepa in Giant Alpecina, ki pa so branili vodstvo. »V ospredju sta bila dva kolesarja Gianta in dva Etixxa. Na koncu so prišli še kolesarji nekaterih drugih ekip, zgolj zato, da bi se pokazali na televiziji, « je bil po prihodu na cilj oster Cavendish.

In glavnina je 30 km pred ciljem zaostanek za ubežniki zmanjšala na vsega 40 sekund. Tam je bil še drugi leteči cilj, kjer sta bonifikacijske sekunde znova pobrala Boaro in Canola. Oba sta si s pomočjo teh sekund zagotovila mesto med prvimi desetimi v skupnem seštevku. Šest kilometrov pred ciljem sta še z zadnjimi močmi napadla Canola in Oss, vendar je bil njun poskus kmalu končan. Glavnina ju je ujela in obetal se je sprint. Član Etixx Quick Stepa Tony Martin je opravil ogromno dela v zadnjih treh kilometrih. Sledila sta Wisniowski in Sabatini. Mark Renshaw je bil CavendisheV zadnji pomočnik.

Ko je petsto metrov pred ciljem prevzel narekovanje ritma, sta imela kolesarja Etixx Quick Stepa že lep naskok pred ostalimi. Ben Swift je sicer pomagal Eliji Vivianiju, a ni bil dovolj močan. Ob zares skorajda popolno izpeljanem vlaku Cavendish take priložnosti ni izpustil iz rok. Sicer je sprint začel nekoliko zgodaj, a je imel dovolj prednosti. Britanec se je lahko veselil druge etapne zmage na letošnji dirki. V zadnjih metrih sta se mu najbolj približala Elia Viviani in Juan Jose Lobato. Nosilec majice vodilnega John Degenkolb je osvojil deveto mesto. Brez bonifikacijskih sekund je tako izgubil vodstvo. Dirko je končal na drugem mestu, za zmagovalcem Cavendishem pa je zaostal za šest sekund. Na tretje mesto se je povzpel Lobato. Grega Bole je etapo končal na 15. mestu, 16. je bil Luka Pibernik.

»Presrečen sem. Naša ekipa je edina, ki je skoz celo dirko zares garala. Celo včeraj, ko smo zgolj počastili majico vodilnega. Nekoliko sem razočaran nad drugimi ekipami, ki so prišle sem in sploh niso dirkale. Zato sem imel nekaj jeze v sebi, « je dejal Cavendish. Na odličnem sedmem mestu, z zaostankom 18 sekund, je dirko končal tudi Grega Bole, eden izmed kar šestih Slovencev, ki so v teh dneh nastopali na dirki po Dubaju, sicer dirki ekstra kategorije. Mnogi kolesarji bodo zdaj nastopili še na dirki po Katarju, potem pa sledi še dirka po Omanu. Nekateri pa se bodo že po tej dirki vrnili v Evropo, kjer je sezona ravno tako že v polnem teku.

Dirka po Dubaju, končni vrstni red
1. Mark Cavendish (VB) Etixx-QuickStep
2. John Degenkolb (Nem) Giant-Shimano 0:06
3. Juan Jose Lobato (Špa) Movistar 0:10
4. Alejandro Valerde (Špa) Movistar 0:12
5. Marco Canola (Ita) UnitedHealthcare 0:14
6. Alessandro Bazzana (Ita) UnitedHealthcare 0:17
7. Grega Bole (Slo) CCC-Polsat 0:18
8. Philippe Gilbert (Bel) BMC
9. Manuele Boaro (Ita) Tinkoff-Saxo
10. Filippo Pozzato (Ita) Lampre-Merida vsi isti čas
31. Jani Brajkovič (Slo) UnitedHealthcare 0:59
34. Simon Špilak (Slo) Katjuša 1:01
37. Luka Mezgec (Slo) Giant Alpecin 1:26
62. Luka Pibernik (Slo) Lampre Merida 8:53
69. Jan Polanc (Slo) Lampre Merida 9:02


 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ