Če ne gre v šprintu, gre z napadom – Marianne Vos je oblekla rumeno majico

Če ne gre v šprintu, gre z napadom – Marianne Vos je oblekla rumeno majico
26.07.2022 AVTOR: N. Gr., foto: A.S.O.

Najboljša kolesarka v zgodovini je na prvi etapi ženskega Toura v šprintu ostala praznih rok, v drugi pa z napadom zmagala in si privozila dovolj prednosti, da je oblekla zgodovinsko rumeno majico. »To je najlepša zmaga moje kariere,« pravi.

Premierni ženski Tour je zgodovinska priložnost in kar nekako smo se nadejali, da bo prva rumena majica pripadla Marianne Vos, kolesarki, ki je največ storila za popularizacijo ženskega kolesarstva in tudi največji zvezdnici minulih 15 let. A v šprintu ni šlo, Lorena Wiebes jo je za las ugnala in oblekla prvo rumeno majico.

Druga etapa je bila kaotična zaradi vetra, na žalost pa tudi zaradi zelo grdih padcev. 25 kilometrov pred ciljem je bila v enega od večjih padcev vmešana tudi Marta Cavalli, favoritinja vsaj za stopničke na Touru, ki se je že pobrala, nato pa je od zadaj vanjo z veliko hitrostjo priletela Nicole Frain. Obe sta grdo padli, Cavallijeva pa zaradi poškodb z dirko ni mogla nadaljevati.

Veliko časa sta izgubili tudi kapetanki ekipe BikeExchange Kirsten Faulkner in Amanda Spratt. Slednji je ob padcu pomagala tudi Urška Žigart, a nista več uspeli ujeti glavnine in pri BikeExchangu se bodo morali do konca dirke osredotočiti na etapne zmage.

V lovu za zmago v 2. etapi je vse presenetila svetovna prvakinja Elisa Balsamo, ki je napadla 20 km do cilja. Takrat je šla z njo peterica kolesark, tudi ekipna kolegica Elisa Longo Borghini in Marianne Vos. Balsamova se je žrtvovala za Longo Borghinijevo, navijala je ritem na vse ali nič in poskrbela, da glavnina ni več videla ubežnic.

Ko je Balsamova omagala, je bila Vosova najhitrejša kolesarka v prvi skupini in s prepričljivim šprintom je premagala Silvio Persico in Kasio Niewiadomo. Prevzela je tudi vodstvo v skupnem seštevku. »To je res fantastična zmaga, najlepša v moji karieri, vsaj v tem trenutku mislim tako. Bila sem zelo razočarana, ker mi v prvi etapi ni uspelo, zdaj pa mi bo ta zgodovinska rumena majica ostala za vedno,« je bila kljub preštevilnim zmagam v svoji dolgoletni karieri čustvena Marianne Vos.

Eugenia Bujak je etapo končala na 76. mestu, Urška Žigart pa na 100., obe sta precej zaostali za glavnino. Žal pa se je premierni Tour že zaključil za Uršo Pintar, ki zaradi padcev ni uspela končati etape znotraj časovne zapore, zato danes ne bo smela biti na štartu 3. etape ženskega Toura.



Drugo etapo so zaznamovali padci






Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ