Chloe Dygert je nova svetovna prvakinja v kronometru

Chloe Dygert je nova svetovna prvakinja v kronometru
10.08.2023 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Američanka Chloe Dygert se je po treh težkih sezonah, zaznamovanih z zdravstvenimi težavami, vrnila na vrh in drugič v karieri postala svetovna prvakinja v vožnji na čas. 

Letošnje svetovno prvenstvo je minilo brez branilke naslova Ellen van Dijk, bilo pa je nekoliko posebno, saj na koncu na zmagovalnem odru nismo videli Nizozemk, kar se zgodi zelo redko. Tekmice je z odlično vožnjo kljub bolezni premagala Chloe Dygert, bilo pa je zelo tesno, saj je Avstralka Grace Brown na drugem mestu zaostala le za dobrih pet sekund. Eugenia Bujak je z 12. mestom dosegla novo najboljšo slovensko uvrstitev. 

Zgodba Chloe Dygert je zgodba o vztrajnosti, ki se izplača. Leta 2019 je v Angliji postala svetovna prvakinja v kronometru, tudi leto kasneje je bila v Imoli favoritka za zlato, a je zelo grdo padla in si tako poškodovala nogo, da je potrebovala tri operacije, šele po devetih mesecih pa je prvič lahko sedla na kolo. Nato se je okužila še z virusom Epstein Barr, ki povzroča kronično utrujenost, pred letošnjo sezono pa je imela še operacijo srca zaradi prehitrega srčnega utripa.

Tudi na Škotskem z načetim zdravjem

Letos se je Dygertova vendarle vrnila na stare tirnice in začela povratek na vrh, dokončala ga je v Glasgowu z drugo mavrično majico v vožnji na čas v karieri. A tudi tokrat ni šlo povsem gladko, pred štirimi dnevi je namreč zbolela in današnji nastop pričakala nekoliko bolana, a je vseeno zbrala dovolj moči za zmago.

Dolgo je bila na mestu vodilne, trepetala pa je vse do konca. Avstralka Grace Brown je bila v drugem delu 36,2 km dolgega kronometra zelo hitra, na koncu pa ji je za zlato zmanjkalo dobrih pet sekund. Tretja je bila presenetljivo Avstrijka Christine Schweinberger.

Dobro sta nastopili tudi slovenski predstavnici. Eugenia Bujak si je želela uvrstitve blizu prve deseterice in z 12. mestom pričakovanja tudi izpolnila, to je tudi nova najboljša slovenska ženska uvrstitev v kronometrih na SP. Urška Žigart je zasedla 29. mesto.

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ