Chris Froome spet bolj v ospredju

Chris Froome spet bolj v ospredju
01.06.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Chris Froome je nastopil na enodnevni dirki v Franciji in po premaganih več kot 4700 metrih nadmorske višine zasedel 11. mesto. Je končno na pravi poti?

Mercan’Tour Classic Alpes Maritimes. 168 kilometrov dolga dirka s tremi zahtevnimi vzponi. Kolesarji so morali premagati več kot 4700 metrov nadmorske višine. Vsekakor pravi preizkus.

Po preseku se zdi, da gre bolj za gorsko etapo na eni izmed etapnih dirk, kot pa za enodnevno dirko. V lovu za točkami, ki bi ekipe ohranile v tekmi za World Tour licenco se tudi na dirke prve kategorije prijavljajo številne ekipe iz svetovne serije. Tudi tu so bile. Na koncu pa so se prešerno veselili predvsem pri moštvu Israel Premier Tech.

"Osebno sem opazil velik napredek v zadnjih mesecih. Pravkar sem prišel z višinskih priprav in čutim, da so noge zelo dobre."
V tej sezoni niso bili prav posebej uspešni, tu pa so se veselii dvojne zmage. Po samostojni vožnji na zadnjem vzponu - cilj je bil na 1671 metrov visokem Valbergu, do katerega je kolesarje pripeljal 12,4 km dolg vzpon s 7,2-odstotnim povprečnim naklonom - se je zmage veselil Jakob Fuglsang. Za Dancem je slabši prvi del sezone in zdaj je pokazal, da formo stopnjuje.

Po skoraj petih urah dirkanja je za 31 sekund ugnal klubskega kolego Michaela Woodsa in za dodatne tri še člana Groupame FDJ Davida Gauduja. 11. mesto je z zaostankom 3:58 zasedel Chris Froome. Nič posebnega, bi lahko dejali. A za štirikratnim zmagovalcem dirke po Franciji so zelo težka tri leta. In to je najboljši rezultat po tistem hudem padcu na dirki po Dofineji leta 2019.

Najprej je pomagal kolegoma pri Israel Premier Tech, potem pa je ob vznožju zadnjega vzpona popustil. Kljub temu je nadaljeval v svojem ritmu in postopoma prehiteval kolesarje. Tudi take, kot so Muhlberger, Bouchard in Pinot. "Osebno sem opazil velik napredek v zadnjih mesecih. Pravkar sem prišel z višinskih priprav in čutim, da so noge zelo dobre," je na cilju Froome dejal za Eurosport.

Seveda pa to še zdaleč ni pripravljenost, s katero je v preteklosti dobil vse tri tritedenske dirke. A vendar je luč na koncu dolgega predora: "Naslednja je dirka po Dofineji. Grem iz tedna v teden. Osredotočam se na občutke in tako se poskušam približati najboljši različici samega sebe. Nisem še tam, a vsekakor sem korak bližje." Seveda bo na dirki po Dofineji konkurenca precej večja. Med drugimi bo tam tudi Primo Roglič z izjemno močno ekipo Jumbo Visma.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ