Chris Froome: Bitka mojega življenja

Chris Froome: Bitka mojega življenja
28.05.2018 AVTOR: BZ, foto: sirotti

"Ohraniti sem moral upanje, da se bo Giro odločal v zadnjih nekaj dnevih," pravi zmagovalec dirke po Italiji Christopher Froome.

101. dirka po Italiji se je končala v Rimu. Zadnja etapa ni štela v boju za skupno uvrstitev. Christopoher Froome se je lahko veselil končne zmage. S tem je postal eden izmed redkih kolesarjev, ki se lahko pohvalijo z zmagami na dirki po Španiji, dirki po Franciji in dirki po Italiji.

Froome je aktualni zmagovalec vseh treh, saj je lani dobil najprej Tour, potem Vuelto, zdaj pa še Giro. Samo Froome in Nibali sta še aktivna kolesarja, ki se lahko pohvalita z zmagami na vseh treh tritedenskih dirkah. Vsega skupaj je takih kolesarjev sedem. Poleg omenjenih še Alberto Contador, Felice Gimondi, Jacques Anquetil, Bernard Hinault in Eddy Merckx. Froome je eden izmed redkih kolesarjev, ki je tritedensko dirko dobil po dopolnjenih 33 letih.

Od leta 1980 je bilo takih kolesarjev pred njim samo sedem. Zadnji pa Chris Horner, ki je leta 2013 dobil Vuelto. Zadnji kolesar, ki je pri več kot 33 letih dobil Giro je bill eta 1995 Tony Rominger. Froome ima zdaj šest zmag na tritedenskih dirkah, kar je največ med aktivnimi kolesarji. Prvi je z 11 zmagami Eddy Merckx, eno manj ima Bernard Hinault, osem jih je zbral Jacques Anquetil. S sedmimi si četrto mesto delijo Fausto Coppi, Miguel Indurain in Alberto Contador. Sledi Froome s šestimi. Če štejemo uvrstitve med prve tri je tudi zelo visoko. S 13 uvrstitvami na stopničke vodi Jacques Anquetil, po 12 jih imajo Felice Gimondi, Bernard Hinault in Eddy Merckx. Po deset pa Gino Bartali, Raymond Poulidor ter še aktivna kolesarja Vincenzo Nibali in Christopher Froome.

Britanec se je tako brez dvoma zapisal v zgodovino, pa čeprav mu je po dveh tednih dirkanja kljub zmagi na Zoncolanu v skupnem seštevku slabo kazalo: “To je bila bitka mojega življenja. Vseskozi sem prejemal udarce. Imel sem dneve s padci, dneve, ko bi moral končati v ospredju, pa sem zaostal. Tako veliko ovir sem moral premagati.” A vendar mu jih je uspelo. Predvsem po zaslugi kraljevske etape, ko je napadel kar 80 kilometrov pred ciljem, na vzponu Finestre. Nadaljeval je sam in za več kot tri minute premagal konkurenco. Prevzel je vodstvo v skupnem seštevku, medtem ko se je moral lanski zmagovalec Tom Dumoulin zadovoljiti z drugim mestom:

“Bilo je ogromno trenutkov med samim Girom, ko sem pomislil, da se kaj takega ne more zgoditi. Potiho pa sem vseeno ohranjal upanje, da se bo letošnji Giro odločal s sklopom treh etap v zadnjih dneh. Te so bile zelo težke. Če ima tam kdo slab dan, ti pa moraš nadoknaditi zaostanek, potem je bil to pravi teren.” Froome zdaj razmišlja že o dirki po Franciji, kjer bo branil lansko zmago, obenem bo napadal peto zmago na največji tritedenskih preizkušnji: “Letos je med Girom in Tourom teden dni več časa. Tudi to dejstvo je odigralo pomembno vlogo pri odločitvi, da pridem na Giro. Resnično verjamem, da lahko po Giru dobim še peti Tour de France. To je moj naslednji cilj. Izziv, da pridem na Tour v pravi formi. V upanju, da bom formo še stopnjeval, in ne bom v tretjem tednu ostal brez moči.”

Značke: Cestno, Dirka po Italiji
Komentarji
ckr.si. 30.05.2018 21:01
Froome je več kot kolesar.
n3o 31.05.2018 15:23
asmatični kolesar
felga 31.05.2018 20:40
drugi Amstrong...
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ