Chris Froome: Konkurenčen še pet let

Chris Froome: Konkurenčen še pet let
12.11.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

“Prepričan sem, da lahko kariero nadaljujem še naslednjih pet let. Vse do 38 leta,” je dejal Chris Froome.

Štirikrat je dobil dirko po Franciji, po enkrat pa špansko Vuelto in italijanski Giro. Obenem ima medalje s svetovnih prvenstev in olimpijskih iger. Govorimo o enem izmed najuspešnejših kolesarjev za tritedenske dirke do zdaj. Maja je dopolnil 33 letm a je prepričan, da lahko uspešno dirka še naslednjih pet let. “Prepričan sem, da lahko kariero nadaljujem še naslednjih pet let. Vse do 38 leta,” je dejal, a pod pogojem, da: “Mora to biti na najvišji ravni.”

To bi pomenilo, da bi Froome vztrajal vse do konca sezone 2023 in bi tako kariero zaključil po 16 letih med elito. Seveda pa pri Skyju ni edini, ki upa, da bo prvi adut za tritedenske dirke. Tu je letošnji zmagovalec Toura Geraint Thomas, pa mladi Egan Bernal, ki je s Skyjem podpisal petletno pogodbo. Froome ima pogodbo do konca sezone 2020. Vseeno pa jebil Froome do letos zares nepremagljiv na dirki po Franciji. Zakaj?

"Mislim, da lahko le redki kolesarji zdržijo moj način treninga. Morda nihče. Moji treningi so zelo intenzivni. Vedno poskušam premikati meje,” je Froome dejal v intervjuju za italijanski športni časopis Gazzetta dello Sport: “Če vseskozi presegaš svoje meje, greš čez, potem izboljšaš svoje sposobnosti. To, da greš čez svoje sposobnosti, ti mora postati nekaj običajnega. Kot kolesar sem vedno poskušal postati še boljši. To je nekakšna obsesija. Temu sem povsem predan, zares želim poznati vsako malenkost.”

Froome še ni razkril, na katerih dirkah bo nastopil v sezoni 2019. Jasno je, da bo sezono začel na dirki po Kolumbiji. Dejal je, da si nekoč želi poskusiti dobiti tudi kakšno izmed znamenitih enodnevnih klasik, vendar pa se na kaj takega teko pripravi, saj so glavni cilj tritedenske dirke. Za take preizkušnje pa se trenira na drugačen način. “Ne gre za vprašanje fizičnih sposobnosti, vendar za pripravo. Zdaj tega ne bom spreminjal. Morda bom to storil za olimpijske igre v Tokiu leta 2020.” Glavni cilj za naslednje leto pa je bolj ali manj jasen: “Ne bom zanikal. Prvi cilj je peta zmaga na dirki po Franciji. Želim se izenačiti z Jacquesom Anquetilom, Eddyjem Merckxom, Bernardom Hinaultom in Miguelom Indurainom.”

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ