Chris Froome: Pomembno je, da ekipa pride do zmage

Chris Froome: Pomembno je, da ekipa pride do zmage
04.05.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Igralec kriketa Kevin Pietersen je prek Instagrama opravil intervju s Chrisom Froomom, ki je po rehabilitaciji očitno že zelo samozavesten.

"Pomembno je, da zmaga ostane v ekipi. O vlogah pa glede na pripravljenost kolesarjev odloča management še pred samo dirko."


Chris Froome je v intervjuju govoril o prvi izkušnji z dirko po Franciji leta 2008. O tem, kako se je soočal s kasneje pozitivnimi kolesarji. Kako so med dirko policisti odpeljali njegovega klubskega kolego pri Barloworldu Moisesa Duenasa.

"Od takrat so uvedli biološki potni list, kar je močno vplivalo na vse skupaj. Pri kontrolah so zelo strogi. Vsakič moramo sporočiti, kje se nahajamo, tako da nas lahko pridejo testirati. Mislim, da je kolesarstvo s tega vidika trenutno v odličnem stanju," je med drugim dejal Froome. Govoril je tudi o kolesarstvu pred njegovim časom, Lanceu Armstrongu, predvsem pa o tem, zakaj so kolesarji v sodobnih časih na vzponih še vedno tako zelo hitri:

"Očitno vemo, kaj približno se je dogajalo pred 15 leti in več. Predvidevam, da je večina nekaj jemala, da je šla hitreje. Šport je zdaj stokrat čistejši, pa vendarle smo zdaj tudi na vzponih hitrejši. To bi lahko pojasnil tako, da se je šport pač razvil z vidika tehnologije, treninga in prehrane. Kot športniki smo najbrž še boljši. Morda pa naša zmožnost regeneracije ni na ravni iz tistih let, ko so za to uporabljali marsikaj nedovoljenega za izboljševanje krvi. To je pomenilo, da so lahko iz dneva v dan lahko vozili na polno. Po zelo zahtevni etapi smo zdaj še dva ali tri dni utrujeni, kar je opazno, saj gre celotna skupina počasneje."

"Vsi se razumemo. V nekaterih ekipah lahko opaziš, kako se vodje med sabo sploh ne pogovarjajo, kar je lahko zelo škodljivo."


Sicer pa se lahko Britanec pohvali z dvema zmagama na dirki po Španiji, zmago na dirki po Italiji in s kar štirimi zmagami in drugim mestom na dirki po Franciji. Prav veliki Tour je vseskozi v njegovih mislih. Po lanski poškodbi se zdaj vrača in želi še petič slaviti na največji kolesarski dirki, pa čeprav je pri Ineosu konkurenca zares velika. Poleg Frooma želijo na tritedenski dirkah med najboljše poseči še Geraint Thomas, Egan Bernal (oba zmagovalca Toura) in Richard Carapaz (zmagovalec Gira).


"Na tritedensko dirko želiš oditi kot kapetan, pa tudi z odličnim kolesarjem, ki te lahko nadomesti, če kot kapetan padeš ali zboliš. Pomembno je, da zmaga ostane v ekipi. O vlogah pa glede na pripravljenost kolesarjev odloča management še pred samo dirko." In potem je tu različna taktika med samo dirko. Bi Froome poslušal ukaz iz avotmobila, če bi mu rekli, da mora počakati Egana Bernala, pa čeprav bi Froome bil močnejši?

"Tu pa se stvari zakomplicirajo in lahko se ujameš v sivem področju. A v ekipi imajo vpogled v to, koliko moči ima kdo. Na kolesih imamo merilce moči in še pred dirko bo vsem v ekipi jasno, kdo ima največ možnosti za končno zmago. Vsi se razumemo. V nekaterih ekipah lahko opaziš, kako se vodje med sabo sploh ne pogovarjajo, kar je lahko zelo škodljivo. Mi pa se razumemo in tako nam bo uspelo."

Sicer pa je bil tudi Froome eden izmed mnogih kolesarjev, ki so bili “ujetniki” karantene v boju proti koronavirusu. Zdaj so države pričele sproščati ukrepe. Kakšno pa bo stanje 29. avgusta, ko bi se moral začeti enkrat že prestavljen Tour? Tega nihče ne ve. Niti tega, če bodo morali organizatorji gledalcem preprečiti ogled Toura na startih in cilji.

"V teoriji bi lahko dirko pač zgolj prenašali. Sicer ne boš deležen podobnih prizorov, kot smo jih vajeni, saj ne bo teh koridorjev gledalcev skozi katere se vozimo kolesarji. Morda pa je to različica Toura, ki ga bomo morali spremljati letos. Ne vem," je še dejal Chris Froome.
Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ