Chris Froome: Vračati se na Tour še naslednjih pet ali šest let (FOTO)

Chris Froome: Vračati se na Tour še naslednjih pet ali šest let (FOTO)
24.07.2016 AVTOR: D. Z.
Chris Froome je dan pred koncem dirke po Franciji stopil pred medije in na njihova vprašanja odgovorajal več kot pol ure ...tu so odgovori.

Na dirki po Franciji že po tradiciji nosilec rumene majice po sobotnih etapah in pred zaključno nedeljso preizkušnjo stopi pred medije. Novinarska konferenca poteka v novinarskem središču, kjer je bil Christopher Froome novinarjem na voljo dobre pol ure. V nadaljevanju si lahko preberete, kaj je povedal Britanec, ki se bo jutri veselil že tretje zmage na dirki po Franciji, druge zapored.

O tem, če je ta zmaga morda lepša, kot prejšnji dve
Neverjetno. Res. Kot bi dobil svoj prvi Tour. Na zadnjem spustu je bilo ogromno čustev. In vendar sem moral poskrbeti, da sem prišel varno na cilj. Na cilju pa olajšanje, veselje. V teh treh tednih sem resnično vse pustil na cesti. Neverjetni občutki. Res sem bil v priviligiranem poožaju, saj sem imel na tej dirki vseskozi kolege ob sebi. Imeli smo daleč najmočnejšo ekipo tukaj.

O tem, kako bi pot do zmage čez nekaj let opisal svojemu sinu
To je bilo, kot vožnja z vlakom smrti. Neverjetni trenutki, ko sem vzel dirko v svoje roke. Izjemen spust in zmaga v etapi, pa beg v vetru s Petrom Saganom. To je dirkanje v vsem svojem sijaju.

O tem, kako je po padcu v petkovi etapi preživel noč
Bil je težek dan. Res težek. Ko sem padel, sem seveda čutil bolečine. Moral sem zamenjati kolo in do cilja priti na Geraintovem. Ni bilo idealno, vendar sem hvaležen, da mi ga je odstopil, saj je bil avto predaleč zadaj. Včeraj sem bil povsem izčrpan, tako da sem zares dobro spal. Danes pa so bile noge boljše. Ampak, kot sem že rekel, to je bil pravi vlak smrti. Zato, ko mi ljudje pravijo, da sem Tour že dobil, vedno poudarjam, da Toura ni konec, dokler ne prečkam zadnje ciljne črte. V trenutku se lahko vse obrne in takoj si lahko v ozadju. Če ne bi imel take podore, bi včeraj lahko minuto ali dve čakal na rezervno kolo. Potem pa lovil. Lahko bi se vse obrnilo.

O tem, kaj je razmišljal na zadnjem spustu s Col de Joux Plana
Razmišljal sem o tem, da nimam tam kaj pridobiti, če bom šel hitreje. Vedel sem, da imam štiri minute prednosti. V takih trenutkih je lepo imeti tako prednost. Tudi če bi kdo izmed konkurentov veliko tvegal in napadel bi lahko odpeljal svoj spust. Samo, da bi na cilj prišel cel. Spust je nevaren. Poznam ga. Gre za ozke zavite poti. Zato mislim, da nihče ni hotel preveč tvegati. Včerajšnji padci so bili v glavah vseh še zelo sveži.

O tem, ali bo poskušal doseči oziroma preseči rekord po številu zmag na dirki po Franciji
Zaenkrat se osredotočam na Tour de France. Je posebna dirka. Moje sanje bi bile, če bi se lahko še v naslednjih petih ali šestih letih vračal na to dirko in bi se lahko boril za zmago. Zdaj sem jo dobil trikrat in vedno me kaj novega preseneti. To je največji dogodek, ki ga imamo na koledarju. Popeljati rumeno majico v Pariz je nekaj najlepšega v tem športu. Upam, da se bom lahko naslednje leto vrnil in se spet boril za zmago.

O tem, če bo morda poskušal dobiti Giro in Vuelto in bi se tako vpisal med kolesarje, ki so zmage slavili na vseh tritedenskih dirkah
Letos bom morda nastopil na Vuelti. Ker pa vse moči usmerjam v Tour, je težko prej odpeljati še Giro. Res mislim, da je težko dobiti dve tritedenski dirki zapored. Zato bom še razmislil o tem, ali bom sploh nastopil na Vuelti ali ne.

O tem, da je bila to še najlažja izmed treh zmag na dirki po Franciji
Mislim, da sem se že bolj navadil na življenje v rumeni majici. Na pritisk, ki ga nosi vodilni. Življenja na Touru. Letos nisem čutil takega pritiska. Vsako leto pa prinese drugačne izzive. Vendar pa sem naredil veliko v tej smeri.

O tem, da so bile še največji konkurent okoliščine in o največjem tekmecu
Škoda je, da je Alberto Contador padel že v prvi etapi in ni bil del te bitke. Vedno pravim, da je za šport najboljše, če za rumeno majico poteka hud boj. Čeprav imam štiri minute prednosti, sem moral prav vsak dan prestati nov izziv, novo oviro. Zato tega mi ni bilo nič lažje.

O tem, kako bi naredil dirko bolj zanimivo in o predlogu, da bi prepovedali uporabo merilcev moči
Dobro vprašanje. Ne vem. Če pogledaš bitko za oder, je bilo zelo napeto. Upam pa, da ne bodo prepovedali merilcev moči, saj so pomemben del mojega treninga. Na dirkah ga ne uporabljam tako pogosto. Mislim, da to ne bi prav veliko spremenilo. Gre za občutek na cesti in za to, da reagiraš v pravem trenutku. Morda bi v prihodnosti lahko zmanjšali število kolesarjev v posameznih ekipah na eni dirki. A to je bolj vprašanje za UCI.

O tem, kako zdaj ob tako veliki prednost gleda na odločitev komisarjev v etapi proti Mont Ventouxu in o tem, da bi zdaj govorili, da ga nič ne more ustaviti, saj bi neglede na odločitev očitno ravno tako zmagal
Mislim, da komisarji ne bi smeli sprejemati odločitev glede na to, kakšno prednost imaš. Ali vodiš ali ne. To je malce noro. Komisarji so se tako odločili zato, ker se je dirka zaradi zunanjih  dejavnikov ustavila. Sprejeli so najbolj pošteno odločitev. Seveda je vsak scenarij na vsaki dirki drugačen. Zato je komisija, da sprejme odločitev.

O tem, da bo na olimpijskih igrah nastopil tako v vožnji na čas kot na cestni vožnji
Mislim, da mi proga za kornometer zelo ustreza, saj gre za skoraj 60 km dolgo progo s tisoč metri nadmorske višine. V Londonu sem bil tretji. Neverjetno bi bilo, če bi mi uspelo spet osvojiti medaljo.

O tem, kako bi ocenil nastop Naira Quintane na tem Touru
V preteklosti sem ga že videl močnejšega. Ko sem leta 2013 dobil Tour in tudi na lanskem Touru me je preganjal vse do konca. Čutim, da tokrat ni bil najboljši. Razloga pač ne poznam. Ne dvomim, da se bo naslednje leto vrnil lačen in z željo, da se bori za zmago.

O tem, kako se bo v naslednjih dneh pripravil na olimpijske igre
Upam, da si bom po tej dirki lahko malce oddahnil. V nedeljo bom nastopil na dirki v Londonu, potem pa bomo z ekipo že odpotovali v Rio. Tam bomo en teden prej, tako da si bomo ogledali traso in spet začeli tudi s treningi.

O tem, da Sky na Touru še ni imel tako močne ekipe
Mislim, da je bila to vsekakor z naskokom najmočnejša ekipa Skya do zdaj. Za to je več razlogov. Načrti za Giro so se izjalovili. Zato smo lahko nekatere kolesarje, ki so imeli v programu Giro, vzeli v ekipo za Tour. Sky je bil tako poln hribolazcev, saj smo vedeli, da se bo dirka odločala na vzponih. Mislim, da smo bili zelo konkurenčni. Čeprav nismo bili razglašeni za najboljšo ekipo, smo bili najmočnejši. Kar štirje smo končali med najboljšimi 20. To pove vse. Čeprav so vsi v ekipi vozili zgolj z enim ciljem, so potem končali tako visoko. To pa je dosežek.

O tem, če obžaluje, da ni dobil nobene etape s ciljnim vzponom
Ničesar ne obžalujem. Naredil sem vse, kar sem lahko, da dobim dirko. Na ravnini, na spustih, v kronometrih. Vse sem naredil.

O tem, kdaj se je odločil, da bo na olimpijskih igrah nastopil tudi v kronometru
O tem razmišljam že vsaj šest mesecev in zato sem tudi veliko treniral vožnjo na čas.

O Sergiu Heanu
Mislim, da je odpeljal odlično dirko. Poleg tega je pred dnevi dobil prvega otroka. Vseeno je ostal z nami, kar dokazuje njegovo pripadnost ekipi. Dal mi je vedeti, da želi priti v Pariz in želi braniti rumeno majico. Je odličen kolega in lahko sem vesel, da ga imam ob sebi.

O tem, kako zelo ceni, da je eden izmed zgolj osmih kolesarjev s tremi zmagami na dirki po Franciji
Zdaj bolj cenim dosežke iz preteklosti, saj vidim, kako težko je dobiti dirko kot je Tour de France. Še posebej večkrat. Zdaj pa bom dirko dobil trikrat. To je neverjetno. Več, kot bi kdajkoli lahko sanjal.

O najljubšem trenutku na letošnji dirki po Franciji
Najbolj sem užival ob zmagi po spustu s Peyresourda. To je bilo pravo dirkanje. Res sem se spet počutil kot pravi otrok. Ko tekmuješ, kdo bo prvi na koncu spusta. Za to gre pri dirkanju. Za tisto navdušenje. To je posebna etapa tega Toura zame.

O tem, če bo kaj razširil program dirkanja, kot so to počeli nekateri šampioni iz preteklosti
Vsekakor se ne bom posvetil klasikam, kot se jim je Merckx. Ampak, zdaj grem na olimpijske igre. A kolesarstvo se je spremenilo. Zdaj je konkurenca večja in težko je skozi celotno sezono ostati na vrhu, saj kolesarji treniramo za posamezne, točno določene dogodke. To je vsekakor čast, da me sploh omenjate ob vseh teh kolesarjih.

O drugemu v skupnem seštevku Romainu Bardetu
Odpeljal je odličen Tour. V zadnjih dneh je bil zelo močan. Očitno je dobro razporedil moči. To je velika stvar za francosko kolesarstvo. Predvidevam, da bo naslednje leto še bolj motiviran in se bo prišel boriti za zmago.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ