Christian Prudhomme: Za 120 kolesarjev je zmanjkalo reševalnih vozil

Christian Prudhomme: Za 120 kolesarjev je zmanjkalo reševalnih vozil
07.07.2015 AVTOR: D. Z.
Organizatorji so zaradi padca v 3. etapi za dobrih 15 minut nevtralizirali etapo in s to odločitvjo naleteli tako na odobravanje kot na neodobravanje. Kako pa zagovarjajo potezo?

Pravilo pravi, da se lahko ob zares hudih padcih direktor dirke ob posvetu s komisarji odloči, da začasno nevralizira in to pravilo so tokrat organizatorji upoštevali. “Prišlo je do spektalularnega padca, v katerega je bilo vpletenih več kot 20 kolesarjev in v tistem trenutku nihče ni vedel, za kakšne poškodbe gre. Kolesarji so imeli poškodovane ključnice, pa tudi glave, ” je takoj po etapi dejal director dirke po Franciji Christian Prudhomme, ki je potem še dodal:

“Kmalu zatem je padlo še več kolesarjev. Torej se je število v padce vpletenih kolesarjev povečalo na več kot 40. Štirje reševalni kombiji in dva avtombila so bili vsi zasedeni in zaposleni z oskrbo poškodovanih kolesarjev. To pomeni, da nismo imeli več nobenega reševalnega vozila, ki bi od tam pa vse do cilja lahko skrbel za preostalih 120 kolesarjev v glavnini. ” Le malokrat do zdaj je prišlo do tega, da bi se glavnina na Touru povsem ustavila.

Enkrat v 80-ih letih in leta 1998, ko so kolesarji protestirali zaradi številnih racij in vdorov policistov v njihove hotele. Enkrat je prav Cancellara, takrat vodilni, poskrbel, da se je glavnina po številnih padcih na poti proti Spaju ustavila in se zaradi nevarne ceste ni borila za zmago. Cancellara je z zaustavitvijo poskrbel, da sta glavnino takrat ujela tudi njegova kapetana Andy in Frank Schleck. A s tokratno nevtralizacijo niso bili vsi zadovoljni.

“Takrat v Spaju smo mu rekli kar komisar Cancellara. On dobro opravi delo, kajne? Ima več moči kot komisarji, ” je dejal športni director pri moštvu Etix Quick Step Brian Holm. “Videl sem že veliko hudih nesreč. Spomnim se nesreče na dirki Tirreno-Adriatico leta 1987. Ampak, takrat sta samo dva kolesarja ostala na kolesu. Tam je bil razlog drugačen. Danes pa je prišlo do običajne nesreče. Za Dumoulina in Cancellaro mi je žal, vendar je vse skupaj zelo čudno, ” je še dodal Holm.

Svoje je dodal še njegov sodelavec Wilfried Peeters: “V vsaki nesreči bo prišlo do pomanjkanja reševalnih vozil. Če bosta na Pariz-Roubaixu dva padca, potem bo tudi zmanjkalo reševalnih vozil. To so težke odločitve in mislim, da bo za prihodnost prinesla še več težav. Meni se je ta odločitev zdela čudna. Prišlo je do padca z rumeno majico. Če bo Froome jutri padel, bo ravno tako prišlo do nevtralizacije? ” Seveda so številni odločitev direktorja dirke in komisarjev pozdravili.

“V vsaki knjigi s pravili obstaja pravilo, ki pravi, da sodniki vedno sprejmejo odločitev. V duhu dirke lahko upoštevajo katerokoli pravilo, ” je dejal menedžer moštva LottoNL Jumbo Nico Verhoeven. Ta je še dodal: “Pred tremi leti smo bili v etapi do Metza priča podobnim dogodkom. Takrat etape niso nevtralizirali. Na srečo so sodniki ugotovili, da mora organizator ali oni sami prevzeti pobudo pri nevtralizaciji etape. Drugače gredo lahko stvari še na slabše.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ