Christopher Froome napadal, Alberto Contador dokončal izjemen boj

Christopher Froome napadal, Alberto Contador dokončal izjemen boj
08.09.2014 AVTOR: D. Z.
Alberto Contador je dobil kraljevsko etapo na dirki po Španiji in je tako potrdil premoč. Froome se je Valverdeju približal na tri sekunde.

16. etapa na dirki po Španiji je bila kraljevska. Dolga je bila dobrih 160 kilometrov, kolesarji pa so morali premagati kar pet kategoriziranih vzponov. Od tega kar štiri prve kategorije in enega druge. Start je gostilo mesto San Martin del Rey Aurelio, cilj pa je bil na vrhu vzpona prve kategorije La Farrapona Lagos de Somiedo.

In etapa si je zares zaslužila naziva kraljevska. Že po 17 kilometrih dirkanja so kolesarji prišli na vrh prvega vzpona prve kategorije. To je bil Alto de la Colladona, katerega vrh leži na 850 metrih nadmorske višine. Sledil je spust in po dobrih 60 kilometrih dirkanja nov vzpon. Tokrat najlažji izmed vseh. Na Alto del Cordal.

Sledil je spust in takoj vzpon na 1185 metrov visoki Alto de la Cobertoria. To je vzpon prve kategorije. Pred kolesarji pa sta bila še dva. Po prevoženih 127 kilometrih so kolesarji prišli na vrh 1347 metrov visokega Puerta de San Lorenza. Po spustu so se takoj začeli vzpenjati še na zaključni klanec. Tudi ta je bil prve kategorije, vrh pa je bil na 1705 metrih nadmorske višine.

Tudi tokrat so na uspeh računali ubežniki. Med dirko je prav med ubežniki prišlo tudi do neljubega zapleta med Brambillo in Rovnijem, o katerem smo že pisali. A tokrat ubežniki niso bili uspešni. Zadnji se je slabe tri kilometre pred ciljem predal Alessandro De Marchi. V skupini z najboljšimi pa so izjemen ritem narekovali kolesarji Skya in naredili pravo selekcijo. Kennaugh je načel večino favoritov, njegovo akcijo pa je nadaljeval izjemni Nieve.

In dobre tri kilometre pred ciljem je sledil napad Christopherja Frooma. Sledil mu je lahko le Alberto Contador, ki pa mu pri narekovanju ritma ni pomagal. Vozil se je zgolj v zavetrju in skupaj sta hitro prehitela tudi prej omenjenega De Marchija. Froome je vmes še enkrat poskusil napasti, a Contador mu je lahko suvereno sledil.

Za njima sta se trudila Rodriguez in Valverde, medtem ko je le nekaj metrov za njima kolesaril Aru. A para v ospredju ni mogel nihče ujeti in jasno je bilo, da se bosta Contador in Froome udaril za etapno zmago, saj sta imela 40 sekund prednosti pred Rodriguezom, Valverdejem in Arujem, ki ju je vendarle uspel ujeti.

Alberto Contador pa je Frooma še napadel in Britanec ni imel več odgovora. Contador, nosilec rdeče majice, se je po skoraj petih urah dirkanja lahko veselil še prepričljive etapne zmage. V manj kot kilometru je naredil 15 sekund razlike. Potrdil je premoč na letošnji Vuelti. Froome je bil drugi, a v skupnem seštevku ostaja tretji. Valverde je ohranil tri sekunde prednosti. V etapi so na cilj za Froomom prišli De Marchi, Valverde, Rodriguez, Aru …

Dirka po Španiji, 16. etapa
1. Alberto Contador Velasco (Špa) Tinkoff-Saxo 4:53:35
2. Christopher Froome (VB) Team Sky 0:15
3. Alessandro De Marchi (Ita) Cannondale 0:50
4. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 0:55
5. Joaquin Rodriguez Oliver (Špa) Team Katusha 0:59
6. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 1:06
7. Daniel Martin (Irl) Garmin Sharp 1:12
8. Robert Gesink (Niz) Belkin Pro Cycling Team 1:22
9. Samuel Sanchez (Špa) BMC Racing Team 1:43
10. Ryder Hesjedal (Kan) Garmin Sharp 1:48

Dirka po Španiji, skupni vrstni red
1. Alberto Contador Velasco (špa) Tinkoff-Saxo 63:25:00
2. Alejandro Valverde Belmonte (špa) Movistar Team 1:36
3. Christopher Froome (vb) Team Sky 1:39
4. Joaquin Rodriguez Oliver (špa) Team Katjuša 2:29
5. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 3:38
6 Daniel Martin (Irl) Garmin Sharp 6:17
7. Robert Gesink (NIZ) Belkin Pro Cycling Team 6:43
8. Samuel Sanchez (špa) BMC Racing Team 6:55
9. Warren Barguil (Fra) Team Giant-Shimano 8:37
10. Damiano Caruso (Ita) Cannondale

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ