Christopher Froome uprizoril neverjetno predstavo! Tudi Contador nemočen! (foto)

Christopher Froome uprizoril neverjetno predstavo! Tudi Contador nemočen! (foto)
14.07.2013 AVTOR: D. Z.
15. etapo na dirki po Franciji do Mont Ventouxa je dobil Christopher Froome. V zaključku je ugnal še Naira Quintano.

DAVID PER PO POTI MATEJA MOHORIČA
Končala se je etapna dirka Oberösterreich Juniorenrundfahrt, na kateri so se merili najboljši mladinci. Tam je nastopila tudi slovenska reprezentanca in uspelo ji je ponoviti zmago iz lanskega leta. Lani je bil najboljši na tej dirki kasnejši svetovni prvak med mladinci Matej Mohorič. Letos pa je zablestel David Per. Sicer član Adrie Mobila je za deset sekund ugnal domačina Benjamina Brkiča. S 40 sekundami zaostanka je tretje mesto zasedel Piet Allegaert iz Belgije.

 

RADOSLAV ROGINA OSMI V ITALIJI
Kolesarji Adrie Mobila so se v nedeljo mudili v Italiji. Nastopili so na enodnevni dirki prve kategorije Giro dell Appennino. Na zelo zahtevni trasi se je zmage veselil Davide Mucelli, sicer član moštva Ceramica Flaminia. Premagal je Luco Mazzantija iz moštva Vini Fantini in klubskega kolego Ivana Rovnija. Najboljši kolesar Adrie Mobila je bil zmagovalec dirke po Sloveniji Radoslav Rogina, ki je zasedel osmo mesto.

 

JAN POLANC 12. NA ČEŠKEM
Končala se je etapna dirka druge kategorije po Češki. Končne zmage se je veselil domačin Leopold Konig, ki je premagal Norvežana Haugaarda. Ta je zaostal za minuto in 15 sekund. Tretji je bil Nizozemec Sven Van Luijk. Na dirki so odlično nastopali tudi mladi kolesarji Radenske. Jan Polanc je dirko končal na 12. mestu. Zaostal je za dobri dve minuti. Državni prvak Luka Pibernik je dobil drugo etapo in bil tudi tretji v seštevku točk.

Francoski državni praznik
V Franciji 14. julija praznujejo državni praznik in na ta datum organizatorji dirke po Franciji pogostokrat pripravijo zahtevno etapo, v kateri lahko številni gledalci še posebej uživajo. Tudi tokrat ni bilo nič drugače. Kolesarji na dirki po Franciji so morali v 15. etapi prevoziti kar 242,5 km dolgo preizkušnjo. Najdaljšo na letošnjem Touru. 
Začela se je v Givorsu, končala pa na znamenitem Mont Ventouxu.

A kolesarji so morali pred zaključnim vzponom ekstra kategorije premagati še štiri kategorizirane vzpone. Najprej tri četrte kategorije. To so bili Cote d'Eyzin-Pinet (na 20,5 km), Cote de Primarette (na 26,5 km) in Cote de Lens-Lestang (na 44,5 km). Na 143 kilometru pa je bil še vrh edinega vzpona tretje kategorije. To je Cote de Bourdeaux.

Froome napovedal velike razlike
Rumeno majico je branil Christopher Froome, zeleno Peter Sagan, belo Michal Kwiatkowski in pikčasto pa Pierre Rolland. »Po 240 kilometrih in Ventouxu. Ta vzpon je brutalen in zato pričakujem velike razlike v skupnem seštevku, « je že v soboto napovedal Christopher Froome, ki je imel na startu 228 prednosti pred Baukejem Mollemo in 2:45 pred Albertom Contadorjem.

Na pot se je v idealnem vremenu, sonce in 24 stopinj, podalo 181 kolesarjev. Številne ekipe še niso dosegle zastavljenih ciljev in tudi v tej etapi so mnogi upali, da bodo na svoj račun spet prišli ubežniki. Zato ni nič čudnega, da je takoj po startu prišlo do številnih napadov. Med prvimi sta poskusila svetovni prvak Philippe Gilbert in Lieuwe Westra. Hitro sta si privozila 20 sekund prednosti, a vseeno so ju kmalu zatem ujeli.

Tudi Sagan v begu
Potem je sledil skok Andreasa Klodna, Kevina Reze in Thomasa De Gendta. Slednji je kmalu ostal sam in prvi prečkal prvi gorski cilj na Cote d'yzin Pinet. A glavnina ga je potem ujela. Na naslednjem vzponu sta poskusila Pierre Rolland in Wouter Poels. Po 30 prevoženih kilometrih je povprečna hitrost znašala kar 50 km/h.

Kmalu zatem se je v ospredju izoblikovala skupina 13 kolesarjev, ki so se podali v lov za Rollandom in Poelsom. Kmalu je v ospredju ostalo še deset kolesarjev. To so bili Peter Sagan, Markel Irizar, Pierrick Fedrigo, Jeremy Roy, Christophe Riblon, Alberto Losada, Sylvain Chavanel, Daryl Impey, Wouter Poels in Julien El Fares. Slednji je tudi prvi prečkal tretji vzpon četrte kategorija na 44 kilometru.

Povprečna hitrost koraj 50 km/h
A glavnina ni popuščala in ubežnii so imeli vsega dobre pol minute prednosti. Potem pa se je tudi glavnina vendarle nekoliko umirila in ubežniki so prednost povišali na dobre štiri minute. V glavnini pa so ritem narekovali kolesarji Skya. Rolland in Burghard sta se znašla med glavnino, ki je zaostajala že za sedem minut, in ubežniki, za katerimi sta imela vsega 45 sekund zaostanka.

A ujeti jih nista mogla, saj so v ospredju pospešili in tako je bil njun trud zaman. V glavnini je Skyu na pomoč priskočil Movistar. Po prvih dveh urah dirkanja je povprečna hitrost znašala neverjetnih 49,3 km/h, medtem ko so v drugi uri kolesarji prevozili kar 50,4 km. Prednost ubežnikov se je hitro zmanjšala na manj kot štiri minute.

Saganu leteči cilj in 20 točk
Peter Sagan je brez pravega odpora konkurentov dobil leteči cilj in si tako v boju za zeleno majico zagotovil novih 20 točk. Zdaj jih ima že 357. Ubežniki so zaključni vzpon pričeli z dobro minuto in pol prednosti pred glavnino, kjer so ritem narekovali kolesarji Skya. Jasno je bilo, da se ubežniki ne bodo mogli boriti za etapno zmago. Med njimi so tako že ob vznožju Ventouxa nekateri popustili.

Tudi Peter Sagan, ki je svoje – točke na letečem cilju – dosegel. Prvi je napadel Sylvain Chavanel, ki je med številnimi gledalci nadaljeval v samostojnem pobegu. Z minuto in pol prednosti pred glavnino. Sledila sta mu Irizar in Riblon, medtem ko so v glavnini že popustili nekateri kolesarji, kot so Rolland, Van Garderen, Hesjedal …

Nairo Quintana prvi napadel
15 kilometrov pred ciljem je oster ritem narekoval Rui Costa. 14 kilometrov pred ciljem je povsem popustil Andy Schleck, medtem ko so se favoriti Froome, Contador, Mollema … vozili v skupini in zelo blizu eden drugega. Chavanela sta prva ujela in tudi prehitela Bakelants in Nieve, medtem ko je 13 kilometrov do vrha iz skupine z najboljšimi že napadel Nairo Quintana.

Na njegovo pospeševanje ni nihče odgovoril in Kolumbijec je nadaljeval v samostojnem ritmu ritmu. Kmalu je ujel še Nieveja, a njuna prednost je znašala vsega pol minuto, medtem ko sta v ozadju ritmem narekovala Kennaugh in Porte. Popustil je še Evans, tudi Gesink ni mogel slediti. Medtem ko je Froomu pomagal samo še Porte, pa je imel Contador ob sebi še dva pomočnika.

Christopher Froome ugnal Alberta Contadorja
A Porte je dobrih osem kilometrov pred ciljem opravil izjemno delo. Sledila sta mu lahko še Contador in Froome. Obetal se je izjemen zaključek. Ko se je Porte umaknil, je dobrih sedem kilometrov pred ciljem napadel Froome. Contador mu je lahko nekaj metrov še sledil, ptoem pa je bilo konec.

Španec je moral popustiti. Froome je najprej ujel Nieveja, kmalu zatem pa še Quintano. Kolumbijca pa se kljub napadu ni mogel otresti. Preostali so izgubili stik. Skupaj so ostali Rodriguez, Peraud, Rogers, Fuglsang, Mollema, Ten Dam, Kreuziger … Froome in Quintana sta tako skupaj nadaljevala proti vrhu znamenitega vzpona, v ozadju sta moči združila Nieve in Contador. Kolesarji so tokrat drugi del vzpona, kjer vedno piha veter, prekolesarili z vetrom v hrbet, kar je zares velika redkost. Ponavadi se morajo v zaključku kolesarji vedno boriti z nasprotnim vetrom.

Dober kilometer pred ciljem popustil še Quintana
Pet kilometrov pred ciljem je bilo med njimi 25 sekund razlike, več časa pa je ritem narekoval Froome. Froome je štiri kilometre pred ciljem spet napadel Quintano, ta pa mu je uspel slediti. Skupaj pa sta prednost tri kilometre pred ciljem povečala na 47 sekund pred Contadorjem in Nievejem. Quintana je ravno tako narekoval ritem. A 1,3 kilometra pred ciljem je Froome spet napadel in popustil je tudi Quintana.

Froome se je po petih urah in 48 minutah veselil prestižne zmage na vrhu Mont Ventouxa. Quintana je zaostal za 29 sekund. Contador je povsem popustil. Prehiteli so ga tretji Nieve in četrti Rodriguez, ki je spet uprizoril zanj značilno pospeševanje v zaključku. Contador je na cilj prišel ob pomočniku Kreuzigerju in izgubil je minuto in 40 sekund. Froome je seveda še povečal prednost v skupnem seštevku. Mollema zaostaja že za več kot štiri minute. Tretji je Contador, četrti pa Kreuziger.

Dirka po Franciji, rezultati 15. etape
1. Christopher Froome (VB) Sky Procycling 5:48:45
2. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol) Movistar Team 0:29
3. Mikel Nieve Ituralde (Špa) Euskaltel-Euskadi 1:23
4. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katjuša 1:23
5. Roman Kreuziger (Češ) Team Saxo-Tinkoff 1:40
6. Alberto Contador Velasco (Špa) Team Saxo-Tinkoff 1:40
7. Jakob Fuglsang (Dan) Astana Pro Team 1:43
8. Bauke Mollema (Niz) Belkin Pro Cycling Team 1:46
9. Laurens Ten Dam (Niz) Belkin Pro Cycling Team 1:53
10. Jean-Christophe Peraud (Fra) AG2R La Mondiale 2:08

Dirka po Franciji, skupni vrstni red
1. Christopher Froome (VB) Sky Procycling 61:11:43
2. Bauke Mollema (Niz) Belkin Pro Cycling Team 4:14
3. Alberto Contador Velasco (Špa) Team Saxo-Tinkoff 4:25
4. Roman Kreuziger (Češ) Team Saxo-Tinkoff 4:28
5. Laurens Ten Dam (Niz) Belkin Pro Cycling Team 4:54
6. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol) Movistar Team 5:47
7. Jakob Fuglsang (Dan) Astana Pro Team 6:22
8. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katjuša 7:11
9. Jean-Christophe Peraud (Fra) AG2R La Mondiale 7:47
10. Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma-Quick Step 7:58

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ