Christopher Froome že dobil prvo dirko! Sky premočan tudi v Španiji.

Christopher Froome že dobil prvo dirko! Sky premočan tudi v Španiji.
07.02.2016 AVTOR: D. Z.
Christopher Froome je v zadnji etapi na dirki Herald Sun Tour prišel tudi do skupne zmage. Premagal je klubskega kolego Petra Kennaugha.

Konec Herald Sun Toura
S četrto etapo se je končala dirka prva kategorije Herald Sun Tour. Arthur Seat je gostil start in cilj. Etapa pa je bila še kako zahtevna. Predvsem zaključek 121 km dolge preizkušnje. Na koncu so namreč kolesarji morali trikrat prevoziti vzpon prve kategorije. V tretjem poskusu se je etapa na vrhu tega vzpona tudi končala.

Pred etapo se je v majici vodilnega v skupnem seštevku predstavil Peter Kennaugh, sicer član Skya. A na koncu je odločala prava moč in Froome je pokazal, da je že zdaj dobro pripravljen. Sicer na dirki, na kateri tistih pravih kolesarjev za tritedenske dirke ni bilo, je bil Froome na zadnjem vzponu preprosto premočan.

Froomu etapna in končna zmaga
Po skoraj treh urah dirkanja se je veselil etapne zmage, pred drugim Damienom Howsonom si je privozil 17 sekund prednosti. Tretji je bil Jonathan Clarke, ki je zaostal za 21 sekund. Kennaugh je zasedel sedmo mesto, izgubil pa je 32 sekund. To ni bilo dovolj, da bi ubranil majico vodilnega. Froome se je tako po štirih dneh in po skoraj 13 urah dirkanja veselil tudi končne zmage.

Kennaugh se je moral zadovoljiti z drugim mestom, zaostal pa je za 29 sekund. Tretje mesto je pripadlo kolesarju Orice GreenEdga Damienu Howsonu. Froome je bil tudi najboljši po osvojenih točkah na gorskih ciljih. Med mladimi je bil najboljši Chris Hamilton. Sicer je zastopal avstralsko reprezentanco.

Poels dopolnil odličen Skyev dan
Za skupni seštevek povsem nenevarna etapa pa je za kolesarji na dirki Volta a la Comunitat Valenciana. Govorimo o zadnji, peti etapi, ki je potekala v Valenciji. Dolga je bila 120 km, vmest pa so morali kolesarji premagati tudi vzpon tretje kategorije na Alto Oronet. A ta je bil na sporedu po prevoženih 60 kilometrih, tako da so imeli tudi sprinterji dovolj časa, da so nadoknadili izgubljeno. Na koncu so sledili še zaključni krogi, ki pa niso bili dovolj razgibani, da bi prišlo do večje selekcije.

A prav na teh krogih – prevoziti so jih morali šest – je prišlo do odločilne poteze. Sprinterji so upali, da se bodo spet lahko v sprintu udarili za zmago. S tem pa se ni strinjal Stijn Vandenbergh. Kolesar Etixx Quick Stepa je takoj ob vstopu v te kroge napadel skupaj z Mircom Maestrijem (Bardiani CSF). Pet kilometrov pred ciljem pa se je Italijan otresel in sam nadaljeval proti cilju. Pri Cofidisu – zanje vozi tudi Borut Božič – so sicer organizirali lov za ubežnikom, vendar pa je bil ubežnik premočan.

Vandenbergh se je lahko veselil zmage, v ozadju pa je do drugega mesta prišel Dylan Groenewegen, tretji pa je bil Raymond Kreder. V skupnem seštevku se je končne zmage veselil član Skya Wout Poels. Za 46 sekund je ugnal Luisa Leona Sancheza. Tretji je bil Poelsov klubski kolega Benat Intxausti, ki je še zadnji z zaostankom manjšim od minute. Sledili so Izagirre, Moreno, Aru, Rosa, Herrada, Navarro in Konig.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ