Christopher Froome: Poskušal bom zmagati, Simon Špilak: Počutim se dobro!

Christopher Froome: Poskušal bom zmagati, Simon Špilak: Počutim se dobro!
03.05.2014 AVTOR: D. Z.
Dva velika tekmeca na dirki po Romandiji. Christopher Froome in Simon Špilak. Loči ju zgolj sekunda in dobrih 18 kilometrov vožnje na čas. Bo Špilak lahko ubranil minimalno prednost?

Dirka po Romandiji se bo z 18,5 km dolgo posamično vožnjo na čas v mestu Neuchatel tudi končala. Christopher Froome je za Gazzetto dello Sport po kraljevski etapi, v kateri ga je v sprintu premagal prav Simon Špilak povedal: »Etapo sem hotel dobiti, vendar sprint ni ravno moja najboljša vrlina. Zato pa bom zdaj poskušal dobiti dirko. «

Pri Skyu so bili nadvse zadovoljni, da je Froome krepko za sabo pustil številne konkurente, kot sta Vincenzo Nibali, Rui Costa … In obenem so očitno prepričani, da lahko Froome v zadnjem kronometru premaga tudi Simona Špilaka. Ta ima eno sekundo prednosti. Špilak je dirko, ravno tako kot Froome, enkrat že dobil, in sicer leta 2010.

Špilak je bil lani drugi, potem ko je zaostal prav za Christopherjem Froomom. Zanimivo. Lanska kraljevska etapa se je končala podobno kot letošnja. Špilak je v boju za zmago v sprintu premagal Frooma, tretje mesto pa je, tako kot letos, zasedel Rui Costa.

V skupnem seštevku pa je dirko Froome dobil prepričljivo, z več kot 50 sekundami prednosti pred Špilakom in tretjim Ruijem Costo. Zadnji kronometer je dobil Tony Martin, ki je 18,6 km dolgo razdaljo premagal s povprečno hitrostjo 52,849 in v 21 minutah in sedmih sekundah.

Drugi je bil Adriano Malori, tretji pa Christopher Froome. Simon Špilak je takrat osvojil peto mesto in za Froomom zaostal zgolj za sedem sekund. Oba pa sta po progi drvela s hitrostjo, krepko višjo od 51 km/h.

In, če so pri Skyu očitno prepričani, da lahko Froome spet užene Špilaka, pa čeprav zgolj za nekaj sekund, je 27-letni kolesar Katjuše za uradno spletno stran ruskega moštva dejal: »Jutri je odločilni kronometer. Počutim se dobro, zato bom naredil vse, da bi obdržal majico. Videli bomo. «

Lanski kronometer je bil podobno dolg, vendar bolj ali manj ravninski. Letošnji je drugačen. Nekje na polovici se namreč začne dober kilometer in pol dolg vzpon, ki bi lahko ponagajal vsaj tistim pravim specialistom za vožnjo na čas. Pa bi lahko tako traso izkoristil tudi Špilak?
Dirka po Romandiji, skupni vrstni red
1. Simon Špilak (Slo) Katjuša 15:53:55
2. Christopher Froome (VB) Sky 0:01
3. Rui Alberto Costa (Por) Lampre-Merida 1:02
4. Vincenzo Nibali (Ita) Astana pro team 1:06
5. Mathias Frank (Švi) IAM Cycling 1:10
6. Benat Intxausti (Špa) Movistar 1:13
7. Jakob Fuglsang (Dan) Astana pro team 1:14
8. Jesus Herrada (Špa) Movistar 1:40
9. Ion Izagirre (Špa) Movistar 1:48
10. Andrew Talansky (ZDA) Garmin-Sharp 1:50
88. Luka Mezgec (Slo) Giant-Shimano 43:31

Video predstavitev kronometra

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ