Colbrelliju zmaga kariere, Koren spet napadal

Colbrelliju zmaga kariere, Koren spet napadal
06.03.2017 AVTOR: D. Z.
Sonny Colbrelli do zmage kariere. Spet velika selekcija. Kristijan Koren spet napadal. Arnaud Demare obdržal vodstvo v skupnem seštevku.

Rochefort en Yvelines je gostil start, cilj pa Amilly. Na dirki Pariz-Nica je bila na sporedu druga etapa.

Po pretresljivi in zaradi dežja in vetra presenetljivo selektivni prvi etapi so zdaj mnogi upali, da bo vendarle nekoliko lažji dan. A to še zdaleč ni bil. Sprinterska etapa se je spet zaradi dežja in vetra izkazala za nadvse selektivno. Etapa je bila dolga 195 kilometrov. Takoj po startu je prišlo do pobega deveterice kolesarjev. Potem pa se je spet začela selekcija v vožnji na veter in v ospredju je bila kmalu skupina okrog 50 kolesarjev.

Po 40 kilometrih dirkanja je prišlo do nove selekcije in v ospredju je bilo vsega 22 kolesarjev, številni favoriti so odpadli. Spet Contador, Yates, Porte Izagirre, tokrat pa tudi Daniel Martin. V ospredju so bili Degenkolb, Demare, Zakarin, Kristoff, Alaphilippe, Kittel, Henao, Laporte, Bystrom, Docker, Gallopin, Roosen, Wynants, Rowe, Cimolai, Konovalovas, Sarreau, Senechal, Soupe, Swift, Bennett in Šiškevičius.

Med favoriti za končno zmago so bili v ospredju Alaphilippe, Zakarin in Henao. V ozadju se je oblikovala skupina 60 kolesarjev, v kateri je bil tudi Contador. A skupina je zaostajala že za skoraj dve minuti, medtem ko je Richie Porte zaostajal še več. 60 kilometrov pred ciljem je složna Contadorjeva skupina uspela ujeti vodilne, tako da so sledili novi napadi. Oddaljila se je manjša skupinica kolesarjev.

V glavnini pa so ritem narekovali predvsem kolesarji moštva FDJ. Ti so branili vodilnega Arnauda Demarja. Ko je spet pričel pihati veter s strani, je glavnina zmanjšala zaostanek. 20 km pred ciljem pa je v ospredju napadel Philippe Gilbert, ki je imel deset kilometrov pred ciljem 45 sekund naskoka. Na dolgi ravni cesti proti Amillyju pa je pihal nasprotni veter in sedem kilometrov pred ciljem se je predal.

Sledil je neuspešen napad Alekseja Lucenka, potem pa še Kristijana Korena. Koren je nekaj časa vztrajal v begu, vendar pa je bila glavnina premočna. Sledil je zadnji kilometer in zdelo se je, da je Arnaud Demare v najboljšem položaju. Potem pa je v samem sprintu največ moči imel Sonny Colbrelli, ki je zdržal vse do cilja. Veselil se je največje zmage v karieri in moštvu Bahrain Merida priboril drugo zmago v sezoni, prvo na World Tour dirki.

“To je poseben dan. Prva zmaga v World Touru in največja zmaga v moji karieri. Bila je težka etapa v hudem deževju in s številnimi ešaloni. Sprint sem dobro odpeljal. Strah me je bilo, da me bodo ujeli, vendar sem poskušal zdržati, ” je v uradni izjavi za javnost dejal Colbrelli. John Degenkolb je bil drugi, tretji pa Arnaud Demare. Najboljši Slovenec je bil Luka Pibernik, ki je zasedel 21. mesto, pa čeprav je moral večji del etape delati za druge.

Demare je obdržal vodstvo v skupnem seštevku in ima šest sekund prednosti pred Alaphilippom in Gilbertom. Kristijan Koren je z zaostankom 31 sekund deseti. Ogromno je k uspehu Bahraina Meride pripomogel tudi Grega Bole, medtem ko je Borut Božič padel že po uvodnih desetih kilometrih dirkanja in je etapo končal v drugi skupini. Zaostal je za dobrih 14 minut. Pred kolesarji je zdaj nova sprinterska etapa in morda bo vsaj ta minila brez večjih pretresov, saj so nekateri favoriti za končno zmago že krepko v zaostanku. 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ