Contador bo z izboljšano držo še hitrejši (fotogalerija)

Contador bo z izboljšano držo še hitrejši (fotogalerija)
10.01.2012 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Alberto Contador je trenutno brez dvoma najboljši kolesar za velike tritedenske etapne preizkušnje. A tudi on želi svoje predstave še izboljšati, zato sodeluje s strokovnjaki na področju biomehanike.
Strokovnjak, ki za Specialized opravlja različne meritve je Andy Pruitt. V preteklosti je sodeloval s številnimi šampioni, kot so Fabian Cancellara, Tony Martin, brata Schleck … Pruitt s Contadorjem sodeluje od leta 2010, ko je Španec presedlal na Specializedovo kolo in prav Pruitt je tisti, ki je prepričan, da lahko Contador na kolesu za kronometer še izboljša pozicijo.

"Mislim, da lahko še delamo na tem in pozicijo izpopolnimo," je dejal Pruitt, ki je poudaril, da je pomembno, da kolesar pri drži najde pravo razmerje med aerodinamiko in močjo,k i jo lahko v pravi poziciji še iztisne iz sebe.

"Kolesarja pogosto postavimo prenizko, saj pozabljamo, da mora biti kolesar ob pravi drži sposoben razviti dovolj moči. Pri aerodinamiki gre za to, da boš nekaj moči izgubil. Pomembno pa je razmerje med tem, koliko pridobiš z aerodinamično držo in obenem ne izgubiš preveč pri moči," je še dodal Pruitt in dodal:

"Alberto je vedno aerodinamičen, saj je majhen in ima to sposobnost, da se lahko na kolesu spusti zelo nizko. Vendar se obenem lahko zgodi, da se spusti prenizko. Leta 2010 je bil v kronometru precej slabši. Sam sem ga postavil v pravo držo, vendar so ga v ekipi postavili še nižje. Šel je prek meje v razmerju med pridobitvami z aerodinamiko in izgubami zaradi izgube moči."

Pruitt je še razkril, da je zdaj Contadorjeva drža spet nekoliko višja, vendar je obenem razkril, da je bolj pomembno, da je kolesar na kolesu bolj ali manj raven, kot pa da se spusti prenizko. Pruitt je dodal, da bi, če mu bo Bjarne Riis dal proste roke, Contadorja spredaj dvignil za dva centimetra. Obenem bi mu zamenjal sedež:

"Lani smo imeli težave zaradi sponzorja. Zato ga nisem mogel zamenjati, čeprav sedež ni bil dovolj dober zanj. Če bi mu zamenjal sedež, potem ga spredaj mogoče sploh ne bi bilo treba dvigniti. Vem, da bom imel v letu 2012 več sedežev na razpolago."

Če je vse to res, potem se konkurenci ne obeta prav nič kaj dobrega. kaj sploh še preostane ostalim, če bo Contador še hitrejši kot je ponavadi? V naši fotogaleriji si lahko ogledate, kako se je pri Contadorju spreminjala drža na kolesu v sezonah 2009, 2010 in 2011.

vir: velonation.com
foto: sirotti
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ