Contador in Nibali morala priznati premoč

Contador in Nibali morala priznati premoč
22.10.2016 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Abu Dabiju je bila na sporedu najtežja etapa. Dobil jo je Tanel Kangert. V ospredju tudi Alberto Contador in Vincenzo Nibali.

Na dirki ekstra kategorije po Abu Dabiju je bila na sporedu tretja etapa. Obenem tudi edina, ki ni pisana na kožo sprinterjem. Mark Cavendish je po zmagi v drugi etapi nosil majico najboljšega v skupnem seštevku, a možnosti za ubranitev vodstva ni imel.

Etapa se je začela v Al Ainu, po 150 kilometrih dirkanja pa se je končala na vrhu vzpona Jebel Hafeet. V karavani se vozijo nekateri mojstri za take vzpone, a jasno je, da ne Vincenzo Nibali ne Alberto Contador nista v ravno vrhunski formi. Prav zato so tudi mnogi ostali lahko upali na uspeh. Kmalu po startu je prišlo do pobega.

Skupinico v ospredju so sestavljali Greg Van Avermaet (BMC Racing), Michael O'Loughlin (WIGGINS), Marco Coledan (Trek-Segafredo) in Jevgenij Šalunov (Gazprom-Rusvelo). Sicer so si privozili več kot pet minut prednosti, vendar pa možnosti za uspeh niso imeli. Še posebej potem, ko je prišlo do vetra s strani in je tudi v glavnini prišlo do selekcije.

Za to so poskrbeli predvsem člani Skya. A glavni favoriti so ostali v ospredju. 30 kilometrov pred ciljem je glavnina ubežnike ujela, zadnja sta se predala Van Avermaet in Ventoso, ki se je Belgijcu pridružil, ko so bili preostali ujeti. Na zaključnem vzponu je prvi napadel Carlos Verona. Kmalu je prišlo do večje selekcije.

V ospredju sta bila tudi Alberto Contador in Vincenzo Nibali, a odločilen napad sta dobrih pet kilometrov pred ciljem izvedla Tanel Kangert in Nicolas Roche. Tri kilometre pred ciljem pa je Roce popustil, Kangert pa je sam nadaljeval proti cilju in se je lahko veselil zaslužene zmage. 17 sekund za njim je ciljno črto prečkal Roche, tretji je bil Meskeb Debesay, ki je z Diegom Ulissijem zaostal za 33 sekund.

Alberto Contador in Vincenzo Nibali sta izgubila 50 sekund. Luka Pibernik je bil 35., Jan Polanc pa 54. »Včeraj mi je Vincenzo dejal, da mi bo pomagal in vedel sem, da imam dobre možnosti, če bom le znal izkoristiti priložnost. Na srečo sem imel prave noge, « je dejal Kangert. V skupnem seštevku vodi Kangert pred Rochom in Ulissijem.

Sledijo Nibali, Contador in najboljši med mladimi kolesarji Julien Bernard. Do konca dirke je le še ena etapa, ki bo potekala po dirkališču Yas Marina. Lani je dirko dobil Esteban Chaves pred Arujem in Poelsom. Četrti je bil Jani Brajkovič.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ