Contador ni zmogel zlomiti Rodrigueza (fotogalerija)

Contador ni zmogel zlomiti Rodrigueza (fotogalerija)
03.09.2012 AVTOR: D. Z.
Težko pričakovana kraljevska etapa je za zmagovalca okronala Daria Catalda. A boj med Contadorjem in Rodriguezom je dobil slednji ...

Skupni vrstni red
1. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katjuša Team 63:38:24
2. Alberto Contador Velasco (Špa) Saxo Bank - Tinkoff Bank 0:28
3. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 2:04
4. Christopher Froome (VB) Sky Procycling 4:52
5. Daniel Moreno Fernandez (Špa) Katjuša Team 6:58
6. Robert Gesink (Niz) Rabobank Cycling Team 7:28
7. Andrew Talansky (ZDA) Garmin - Sharp 8:28
8. Laurens Ten Dam (Niz) Rabobank Cycling Team 9:00
9. Igor Anton Hernandez (Špa) Euskaltel - Euskadi 9:11
10. Nicolas Roche (Irs) AG2R La Mondiale 11:44
11. Tomasz Marczynski (Pol) Vacansoleil-Dcm Pro Cycling Team 12:33
12. Benat Intxausti Elorriaga (Špa) Movistar Team 13:07
13. Maxime Monfort (Bel) Radioshack-Nissan 13:34
14. Bart De Clercq (Bel) Lotto Belisol Team 13:40
15. Przemyslaw Niemiec (Pol) Lampre - ISD 14:35

16. etapa je bila dolga dobrih 180 kilometrov. Začela se je v Gijonu, končala pa na izjemno zahtevnem vzponu na Pajares Cuitunigru. Kolesarji so morali prevoziti štiri kategorizirane vzpone. Vse od starta so se vrstili številni napadi, vendar so bili predvsem zaradi Sky bolj ali manj neuspešni.

Do odločilnega pobega je prišlo šele po več kot uri dirkanja, ko sta v spustu z vzpona tretje kategorije Alto de la Cabrunana napadla Dario Cataldo in tretji z dirke po Italiji Thomas De Gendt. Nihče ni bil nevaren kolesarjem v skupnem seštevku, tako da sta si ubežnika s složno vožnjo hitro privozila tudi več kot 15 minut prednosti. To je bilo ob vznožju vzpona prve kategorije na Puerto de San Lorenzo.

V ozadju pa so takrat tempo pričeli narekovati kolesarji Saxo Banka. Kasneje so jim na pomoč prišli še člani domačega Euskaltela in prednosti obeh ubežnikov je hitro skopnela. Na vzponu Cobertoria se je zdelo, kot da je Rodriguez zašel v rahle težave, vendar se je kasneje izkazalo, da ne gre za hujšo krizo. Takoj, ko je Rodriguez zdrsnil v ozadje, sta se mu tam pridružila tudi Alberto Contador in Alejandro Valverde.

A očitno so vsi bolj ocenjevali eden drugega. Ko je vzpon postajal strmejši, so se vsi trije hitro spet podali v ospredje - v pričakovanju peklensko težkega zaključnega vzpona. Tega sta se prva lotila ubežnika, ki sta ob vznožju imela še šest minut prednosti. Takrat je postalo jasno, da se bosta lahko udarila za etapno zmago. A vseeno sta s skupnimi močmi premagala večji del vzpona.

Med sabo sta se udarila šele dva kilometra pred ciljem, ko se je začel najstrmejši del vzpona. Tam je de Gendt namreč nekoliko popustil in Cataldo si je privozil nekaj sekund prednosti. De Gendt ga je ves čas imel na dosegu, vendar Italijana ni uspel ujeti. Po več kot petih urah dirkanja se je Cataldo povsem izmučen lahko veselil prestižne zmage, sedem sekund kasneje pa je ciljno črto prečkal še De Gendt.

"Zadovoljstvo je toliko večje, ker je to bila izjemno težka etapa. Zadnjih dvesto metrov je bilo najdaljših dvesto metrov v mojem življenju," je priznal Cataldo. V ozadju pa se je odvijal boj za rdečo majico. Kolesarji Saxo Banka so že od začetka zaključnega vzpona narekovali oster ritem. Froome je hitro zašel v težave, tako da Britanec praktično nima več možnosti, da bi ponovil lanski dosežek, ko je zasedel končno drugo mesto.

Kolesarji Saxo Banka so prevladovali vse dokler se Contador ni odločil za prvi napad. Prvič se je izstrelil šest kilometrov do cilja, vendar mu je nosilec rdeče majice Joaquim Rodriguez takoj sledil. Alejandro Valverde je imel pri tem več težav, vendar se jima je s pomočjo izjemnega Quintane kasneje spet pridružil. Kilometer kasneje se je vse skupaj ponovilo. Contador je skočil, Rodriguez pa je bil spet dovolj močan, da mu je lahko sledil.

Skupaj z Valverdejem so začeli najstrmejši del vzpona. V zadnjem kilometru se je najprej zlomil Valverde, Contador pa je tudi že pokazala znake utrujenosti. Rodriguez je spet zdržal in v zaključku je spet uprizoril neverjetno akcijo. V samem sprintu je spet ugnal Contadorja. Zasedel je tretje mesto v etapi, si s tem prislužil bonifikacijske sekunde in Contadorja ugnal še za dodatni dve sekundi.

Nosilec rdeče majice je za zmagovalcem etape zaostal za dve minuti in 39 sekund. Peto mesto je zasedel Alejandro Valverde, ki je proti Rodriguezu izgubil 19 sekund. Sledili so še Quintana, Anton, Talansky, Ten Dam in Gesink. Froome je izgubil več kot dve minuti. V skupnem seštevku ima Rodriguez 28 sekund prednosti pred Contadorjem in več kot dve minuti pred Valverdejem. Froome je zdaj četrti in za Valverdejem zaostaja že za 48 sekund. V torek bodo imeli kolesarji še drugi prosti dan.


Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ