Contador padel v zaključku, Van Genechten zmagal

Contador padel v zaključku, Van Genechten zmagal
26.08.2016 AVTOR: D. Z.
7. etapa na dirki po Španiji. Zmagovalec Jonas Van Genechten. Rdeča majica Darwin Atapuma. Alberto Contador padel.

Osem ubežnikov
Sedma etapa na dirki po Španiji. Kolesarji so morali premagati tri vzpone tretje kategorije, pa tudi vrsto drugih nekategoriziranih, a zato prav nič lahkih vzponov. Etapa se je začela v Macedi, cilj pa je gostilo mesto Puebla de Sanabria. Etapa je bila dolga 158 kilometrov. Spet se je obetal napet in vsekakor ne lahek dan.

Do številnih napadov je prišlo takoj po startu. Vsi so želeli v pobeg, v upanju, da tokrat sprinterske ekipe ne bodo imele interesa za lovljenje. Osmim kolesarjem je uspelo pobegniti. Ubežno skupino so sestavljali Victor Campenaerts (Lotto NL-Jumbo), Johan Le Bon (FDJ), Sander Arm ée (Lotto Soudal), Davide Villella (Cannondale-Drapac), Vegard Laengen (IAM Cycling) in Luis Angel Mate (Cofidis). Njihova največja prednost pa je znašala 3:22.

Napadalna Astana
V glavnini pa so bili vseskozi aktivni in tako razlika nikoli ni presegla štirih minut. Ritem so narekovali predvsem člani Trek Segafreda in Giant Alpecina. Med tistimi, ki so med etapo odstopili, lahko omenimo Poljaka, nekdanjega svetovnega prvaka in zdaj člana Skya Michala Kwiatkowskega. Ritem v glavnini je bil vse hitrejši.

Zaostrila ga je predvsem Astana, ki je napadla 50 km pred ciljem in sedem kilometrov kasneje so bili ubežniki ujeti. Sledil je vzpon na Alto de Padornelo. Sledili so novi napadi in izoblikovala se je skupina: Cataldo, Sanchez, Brambilla, Clarke in Mate. Deset kilometrov pred ciljem sta v ospredju ostala samo še Sanchez in Clarke, ki sta s skupnimi močmi kljubovala vse hitrejši glavnini, v kateri so ritem narekovali člani Lotto Soudala in Tinkoffa.

Padec Contadorja pred sprintom
1,5 km pred ciljem sta imela ubežnika še deset sekund naskoka, potem pa se je začel ciljni vzpon. Tam je bilo upanja za ubežnika konec. Spet je prišlo do padca. Na tleh pa se je znašel Alberto Contador.

Na koncu so mu pripisali čas zmagovalca, a vprašanje je, kakšne poškodbe bo odnesel v naporen vikend, ki je pred kolesarji. Sledil je napet sprint. Zmagovalec pa presenetljiv. Belgijec Jonas Van Genechten (IAM Cycling) je premagal Danieleja Bennatija in Alejandra Valverdeja. Darwin Atapuma je obdržal vodstvo v skupnem seštevku in ima 24 sekund naskoka pred Valverdejem. Froome na tretjem mestu zaostaja za 32 sekund.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ