Contador zdržal napade Skya ... zmaga Herradi

Contador zdržal napade Skya ... zmaga Herradi
07.06.2016 AVTOR: D. Z.
Jesus Herrada je dobil 2. etapo dirke Criterum du Dauphine. Alberto Contador je obdržal vodstvo v skupnem seštevku.

Razgibana trasa z zahtevnim zaključkom
Druga etapa na dirki Criterium du Dauphine je bila dolga 167,5 km. Kolesarji so morali premagati tri kategorizirane vzpone. Po dva tretje in druge kategorije. Zaključek pa je bil tako zahteven, da je bilo jasno, da sprinterji ne bodo imeli možnosti za uspeh.

Na 153 kilometru je bil vzpon druge kategorije, po krajšem spustu pa se je vzpenjanje nadaljevalo vse do cilja. Chalmazel Jeansagniere je gostil cilj etape. Na vrhu je bil tudi gorski cilj tretje kategorije. V rumeni majici je etapo začel Alberto Contador. Med favoriti za končno zmago sicer nismo pričakovali večjih razlik, zato pa so na taki etapi največ možnosti za zmago pripisovali mojstrom za težke enodnevne dirke.

Najprej šesterica, potem peterica ubežnikov
Že takoj po startu v Chalmazelu so sledili trij vzponi, od tega dva kategorizirana. Že na prvem vzponu je napadel Daniel Teklehaimanot, sledili pa so mu še Aleksej Lucenko, Alexis Gougeard, Bartosz Huzarski, Jack Bauer in Lilian Calmejane. Ti kolesarji so tudi sestavljali ubežno skupino dneva.

Kmalu je popustil Lucenko, medtem ko je bil na naslednjem gorskem cilju druge kategorije najhitrejši Teklehaimanot. Govorimo o vzponu na Col de la Croix Nicelle. Huzarski je postal virtualno vodilni v skupnem seštevku, v glavnini pa so ritem narekovali člani Tinkoffa in Skya. Peterica pa ni popuščala in po polovici etape je še vedno imela skoraj šest minut naskoka. Potem pa se je ta razlika pričela zmanjševati.

Gougeard popustil zadnji, napadalni kolesarji Skya
30 km pred ciljem so se v ospredju pojavili še kolesarji Etixx Quick Stepa, ki imajo v svojih vrstah dva mojstra za take zaključke – Juliana Alaphilippa in Daniela Martina. V ospredju sta 20 km pred ciljem vztrajala samo še Gougeard in Huzarski, vendar pa je v glavnini za ritem skrbel Tony Martin, kar je pomenilo, da ubežnika prav veliko možnosti nimata.

Sledil je napad Gougearda, iz vse bolj redke glavnine pa so se pričeli vrstiti napadi. Michal Kwiatkowski, Fabrice Jeandeboz, Serge Pauwels in Tony Gallopin so si privozili rahlo prednost na predzadnjem vzponu. Do cilja pa je bilo vsega dobrih deset kilometrov. Na zadnjem vzponu pa so ujeli tudi Gougearda. Potem pa so iz glavnine sledili novi napadi. Mikel Landa, Daniel Navarro, Sergio Henao …

Movistar v pravem trenutku
Potem pa so pobudo prevzeli kolesarji Movistarja. Dani Moreno je poskrbel, da so bili vsi ujeti. Po skoraj sedmih kilometrih vzpenjanja je v sprintu raztegnjene skupine največ moči pokazal Jesus Herrada. Tony Gallopin je bil drugi, Serge Pauwels pa tretji. Izmed favoritov za zmago je Christopher Froome zasedel osmo mesto. Alberto Contador je obdržal vodstvo. Drugi je Richie Porte, tretji pa Chris Froome. Luka Pibernik je 88., Borut Božič pa 173.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ