Contadorjev šov premalo za Henaa

Contadorjev šov premalo za Henaa
12.03.2017 AVTOR: D. Z.
Izjemno napeta zadnja etapa na dirki Pariz-Nica. Dobil jo je David De La Cruz. Sergio Henao dve sekundi pred Albertom Contadorjem.

Osma in obenem zadnja etapa na dirki Pariz-Nica je bila speljana v Nici in njeni okolici. Start in cilj je gostila prav Nica.

Vmes pa so morali kolesarji premagati dva gorska cilja prve kategorije in tri druge. Poleg tega etapa ni bila tako zelo dolga. Kolesarji so morali prevoziti 115 kilometrov. Do 51 kilometra so se zvrstili prvi trije kategorizirani vzponi. Vsi druge kategorije. Potem je sledil Cote de Peille. Govorimo o vzponu prve kategorije, katerega vrh leži na 657 metrih nadmorske višine. Na vrh so kolesarji prišli po 68 kilometrih.

Sledil je dolg spust in potem ša vzpon na za to dirko že znameniti Col d’Eze. Tudi to je vzpon prve kategorije, vrh pa leži na 483 metrih nadmorske višine. Sledil je še spust proti cilju. Vodstvo v skupnem seštevku je branil kolumbijski državni prvak Sergio Henao, možnosti, da mu rumeno majico prevzameta pa sta imela samo še Contador in Martin, ki sta edina zaostajala za manj kot minuto. Predvsem Contador je bil še posebej napadalen.

Že takoj po startu je bil ritem izjemen in do pravega pobega kar dolgo ni prišlo. Prvi je pobegnil najboljši na gorskih cijih Lilian Calmejane. Za njim se je izoblikovala skupina 24 kolesarjev, med katerimi je bil tudi David de la Cruz. Ubežniki so si privozili skoraj štiri minute prednosti, potem pa so se v lov za njimi podali predvsem člani moštva Quick Step. Kasneje so jim na pomoč priskočili še člani Trek Segafreda.

Prvi so pripravljali teren za Daniela Martina, drugi pa za Alberta Contadorja. Na predzadnjem vzponu, 50 km pred ciljem je Jarlinson Pantano pospešil in takoj zatem je sledil Contadorjev napad. Španec je pri tem napadu vztrajal tako dolgo, da mu tudi Sergio Henao ni mogel več slediti. Na spustu je Contador ujel ubežnike in tudi proti vrhu Col d’Ezeja nadaljeval v ostrem ritmu. Privozil si je že skoraj minuto prednosti pred nosilcem rumene majice.

Vendar Henao ni popuščal, pomoč pa je našel tudi pri nekaterih drugih kolesarjih. Contadorju sta lahko sledila samo še De la Cruz in Soler. Skupaj so nadaljevali proti cilju, vendar pa je Contador opravil kar večino dela, medtem ko se je skupina z rumeno majico, v tej skupini so bili tudi nekateri ubežniki, že nevarno približala. Vseskozi se je odvijal hud boj med Contadorjem in Henaom. Sledil je sprint za zmago.

Dobil ga je De la Cruz. Contador je bil drugi, Soler pa s petimi sekundami zaostanka tretji. Potem pa je sledilo čakanje na skupino. Ta je zaostala za 21 sekund. Sprint te skupine je dobil Sonny Colbrelli, medtem ko je Henao zasedel 12. mesto. To pa je bilo dovolj za končno zmago. Henao je je bil namreč po skoraj 30 urah dirkanja zgolj za dve sekundi hitrejši od Contadorja in 30 sekund pred Martinom.

Contador je lani na tej dirki ravno tako zasedel drugo mesto. Takrat je za zmagovalcem Thomasom zaostal za štiri sekunde. Četrti je bil Gorka Izagirre, sledijo pa še Alaphilippe, Zakarin, Ion Izagirre, Barguil, Yates, Gallopin … Na dirki je nastopilo tudi pet Slovencev. Kristijan Koren je odlično nastopal v prvih treh etapah, dirko pa je končal na 69. mestu. Jan Polanc je bil 83., Luka Pibernik pa 92. Borut Božič in Grega Bole sta v zadnji etapi odstopila.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ