Contadorjev šov za zmago in rdečo majico (fotogalerija)

Contadorjev šov za zmago in rdečo majico (fotogalerija)
05.09.2012 AVTOR: D. Z.
Alberto Contador je veliki junak 17. etape na dirki po Španiji. Dobil je etapo, z izjemno akcijo pa je prišel tudi do rdeče majice. Rodriguez je namreč povsem popustil.
17. etapa na dirki po Španiji, ki se je začela v Santanderju in končala v kraju Fuente je bila dolga slabih 190 kilometrov. Sicer ni spadala med najtežje, vendar je bilo že pred začetkom jasno, da bo zelo nepredvidljiva predvsem zaradi dneva počitka, ki so ga imeli kolesarji v torek. Po več kot dveh tednih dirkanja se vsako telo namreč drugače odzove na tak počitek. Čeprav so morali kolesarji premagati tri kategorizirane vzpone, so mnogi pričakovali, da bodo tokrat priložnost dobili ubežniki.

A etapa se je spreobrnila v boj za končno zmago med največjimi favoriti. Napadi so si sledili že vse od starta etape, vseskozi so se v ospredju izoblikovale nove skupinice ubežnikov, in v nadaljevanju sploh ni bilo več popuščanja. V eni izmed ubežnih skupin sta se po dobri uri in pol dirkanja znašla tudi Valverde in Contador, vendar je imel Rodriguez v ozadju dovolj pomočnikov, ki so ta poskus uspeli nevtralizirati.

Na vzponu Collado La Hoz se je za napad nekoliko presenetljivo odločil Contador. Nekoliko kasneje sta mu sledila Valverde in Rodriguez, medtem ko sta v krizo zašla Froome in Gesink. Contador je vrh vzpona prečkal kot tretji, 18 sekund pred Valverdejem in Rodriguezom. Vendar pa se je okrog Contadorja zbralo lepo število kolesarjev. To so bili še Sergio Paulinho, Gorka Verdugo, Mikel Landa, Paolo Tiralongo, Rinaldo Nocentini, Alexandre Geniez, Sergio Luis Henao, Nairo Quintana, Benat Intxausti, Arnold Jeannesson, Bauke Mollema in Jan Bakelants.

Predvsem Paulinho - Contadorjev klubski kolega - je narekoval izjemen tempo in ubežniki so začeli hitro povečevati prednost pred vse bolj utrujenim Rodriguezom. 20 kilometrov pred ciljem je za znašala minuto in pol. Contador je dobil tudi leteči cilj in tako šest odbitnih sekund, potem pa se je začel 17 kilometrov dolg ciljni vzpon. tega sta v ospredju prva začela Contador in Tiralongo, ki sta napadla tik pred prej omenjenim letečim ciljem.

Contador je imel takrat že več kot dve minuti prednosti pred Rodriguezom in Valverdejem, medtem ko je glavnina zaostajala za več kot tri minute. Rodriguez je že ob vznožju vzpona izgubil še zadnjega pomočnika in kmalu zatem ga je napadel še Valverde. Rodriguez pa je povsem obnemogel. V ospredju je Tiralongo 13 kilometrov do cilja popustil in Contador je ostal sam. Na poti k etapni zmagi in prevzemu vodstva.

Valverde je s pomočjo Intxaustija počasi zmanjševal zaostanek za Contadorjem in tri kilometre pred ciljem se mu je približal na zgolj pol minute, medtem ko je Rodriguez vse bolj zaostajal. A Valverde Contadorja vseeno ni mogel ujeti. Kilometer pred ciljem je bila ta razlika samo 13 sekund in Contador se je kmalu zatem lahko veselil zaslužene zmage. Prve po povratku v kolesarsko karavano. Obenem je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku.

Valverde je zasedel drugo mesto, za njim je zaostal za šest sekund. Sergio Henao je bil tretji. Joaquim Rodriguez je v cilju zaostal za dve minuti in 38 sekund in je zasedel deseto mesto. Contador ima zdaj v skupnem seštevku in je na dobri poti do končne zmage, saj ima minuto in 52 sekund prednosti pred Valverdejem. Rodriguez je padel za tretje mesto. Zaostaja pa za dve minuti in 28 sekund. Chris Froome je sicer še vedno četrti, vendar ima že skoraj deset minut zaostanka.

Dirka po Španiji, 17. etapa:

1. Alberto Contador Velasco (Špa) Saxo Bank - Tinkoff Bank 4:29:20
2. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 0:06
3. Sergio Luis Henao Montoya (Kol) Sky Procycling
4. Gorka Verdugo Marcotegui (Špa) Euskaltel - Euskadi oba isti čas
5. Rinaldo Nocentini (Ita) AG2R La Mondiale 0:19
6. Jan Bakelants (Bel) Radioshack-Nissan 0:55
7. Benat Intxausti Elorriaga (Špa) Movistar Team 1:13
8. Alexandre Geniez (Fra) Argos-Shimano 1:40
9. Paolo Tiralongo (Ita) Astana Pro Team 2:13
10. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katusha Team 2:38
15. Laurens Ten Dam (Niz) Rabobank Cycling Team 4:05     
18. Andrew Talansky (ZDA) Garmin - Sharp 4:48
20. Robert Gesink (Niz) Rabobank Cycling Team
21. Daniel Moreno Fernandez (Špa) Katjuša Team
22. Tomasz Marczynski (Pol) Vacansoleil-Dcm Pro Cycling Team
26. Nicolas Roche (Irs) AG2R La Mondiale
30. Igor Anton Hernandez (Špa) Euskaltel - Euskadi vsi isti čas
32. Christopher Froome (VB) Sky Procycling 4:58
38. Bauke Mollema (Niz) Rabobank Cycling Team 5:28

Dirka po Španiji, skupni vrstni red
1. Alberto Contador Velasco (Špa) Saxo Bank - Tinkoff Bank 68:07:54
2. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 1:52
3. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katjuša Team 2:28
4. Christopher Froome (VB) Sky Procycling 9:40
5. Daniel Moreno Fernandez (Špa) Katjuša Team 11:36
6. Robert Gesink (Niz) Rabobank Cycling Team 12:06
7. Laurens Ten Dam (Niz) Rabobank Cycling Team 12:55
8. Andrew Talansky (ZDA) Garmin - Sharp 13:06
9. Igor Anton Hernandez (Špa) Euskaltel - Euskadi 13:49
10. Benat Intxausti Elorriaga (Špa) Movistar Team 14:10
11. Gorka Verdugo Marcotegui (Špa) Euskaltel - Euskadi 15:54
12. Nicolas Roche (Irs) AG2R La Mondiale 16:22
13. Tomasz Marczynski (Pol) Vacansoleil-Dcm Pro Cycling Team 17:11
14. Sergio Luis Henao Montoya (Kol) Sky Procycling 18:07
15. Maxime Monfort (Bel) Radioshack-Nissan 18:12
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ