Contadorjeva lekcija, Cavendishu zmaga, Froome zaostal, Valverde pogorel! (foto)

Contadorjeva lekcija, Cavendishu zmaga, Froome zaostal, Valverde pogorel! (foto)
12.07.2013 AVTOR: D. Z.
Sicer ravninska 13. etapa na dirki po Franciji se je sprevrgla v pravo kalvarijo za nekatere favorite. Zmagal je Mark Cavendish, Chris Froome pa je kljub težavam obdržal vodstvo.

173 bolj ali manj ravninskih kilometrov
Kolesarji na dirki po Franciji so se tokrat soočili s 173 kilometrov dolgo 13. etapo. Ta je bila bolj ali manj ravninska. Potekala pa je med mestoma Tours in Saint Amand Montrond. Etapa je bila po godu sprinterjem, saj so morali kolesarji premagati vsega en kategoriziran vzpon. Pa še ta je bil samo četrte kategorije.

Favoriti za visoka mesta v skupnem seštevku so pričakovali še eno lažjo, bolj prehodno etapo, v kateri bi si lahko nekoliko oddahnili. A izkazalo se je, da je to bila še kako pomembna preizkušnja, ki je marsikoga izločila iz boja za končno zmago. Tu seveda mislimo predvsem na Alejandra Valverdeja. A gremo kar po vrsti.

Pobeg takoj po startu
Rumeno majico je branil Christopher Froome. Pikčasto Pierre Rolland, zeleno Peter Sagan, belo pa Michal Kwiatkowski. Po 14 kilometrih zaprte vožnje v Toursu se je etapa začela ob 13.25 uri. Že pred startom je Mark Cavendish čestital Marcelu Kittlu za četrtkovo zmago v neposrednem dvoboju, a očitno mu je že napovedal maščevanje v tokratni etapi.

Startne liste pričakovano ni podpisal pomočnik Christopherja Frooma pri Skyu Edvald Boasson Hagen. Že kmalu po startu je prišlo do pobega. V ospredju so se znašli Yohann Gene, Ruben Perez, Luis Mate, Przemyslaw Niemec, Kris Boeckmans in Cyril Lemoine. Še najboljši v skupnem seštevku je bil Niemiec, ki je za Froomom zaostajal za 24 minut in 58 sekund.

Skoraj štiri minute prednosti za ubežnike
Že po zgolj petih kilometrih dirkanja so ubežniki imeli več kot minuto in pol prednosti. Obetal se je miren, klasičen sprinterski dan. Ubežniki so si po 37 prevoženih kilometrih privozili skoraj tri minute in pol prednosti, v ozadju pa so sprinterske ekipe že začele z narekovanjem ritma. Predvsem Omega Pharma Quick Step in Argos Shimano.

Vmes so športni direktorji že prejeli obvestilo, da se v nadaljevanju obeta veter s strani. Najprej je defekt dobil Alberto Contador, a mu je Sergio Paulinho pomagal, da je hitro ujel glavnino, medtem ko je povprečna hitrost po prvi uri znašala kar 44,5 km/h. 122 kilometrov pred ciljem so si ubežniki privozili največjo prednost. Ta je znašala vsega tri minute in 46 sekund.

Skupina razpadla na tri dele
Potem pa je začel pihati močnejši veter in ritem je navila Omega Pharma Quick Step. Glavnina je razpadla na tri skupine. Marcel Kittel je ostal v drugi, tudi Philippe Gilbert, Thibaut Pinot so mu delali družbo. Še dlje v ozadju pa so bili Damiano Cunego, Ryder Hesjedal, Thomas De Gendt, Thomas Voeckler … Prednost ubežnikov je hitro padla pod dve minuti.

Tudi favoriti za končno zmago so se postavili bolj v ospredje. Ob vnovičnem odseku, kjer je pihal močan veter, je na čelu pri narekovanju ritma sodeloval tudi Mark Cavendish, ki je spoznal, da lahko iz boja za etapno zmago izloči Marcela Kittla. Slabih sto kilometrov pred ciljem so bili ubežniki ujeti, neverjetna dirka pa se je še bolj razvnela. Gorski cilj je dobil Pierre Rolland.

Alejandro Valverde ob možnosti za končni uspeh
Začel pa se je boj na daljavo med Omega Pharmo in Argos Shimanom, ki je na vsak način poskušal Kittla vrniti v igro za zmago. Vodilni skupini so se približali na vsega minuto, a bližje nikakor niso mogli. Potem pa nov zasuk. Alejandro Valverde je dobil defekt. Namesto, da bi vzel kolo klubskega kolega, se je odločil, da zamenja zadnji obroč in tako je izgubil stik s prvo skupino, ki je še pospešila.

Movistar je svojega kapetana sicer počakal, a so bili kolesarji ob stranskem vetru nemočni. Sicer so se glavnini približali na vsega 12 sekund, potem pa je ta še pospešila. Movistar je nekaj časa še vztrajal z nekje 30 sekundami zaostanka, a potem so Valverdejevi pomočniki popustili. Kmalu jih je ujela skupina z Marcelom Kittlom. Takrat je Valverdeju postalo jasno, da je njegovih upov na visoko uvrstitev v skupnem seštevku – do te etape je bil drugi – konec.

Saxo Tinkoff napadel
Z njim sta ostala tudi Euskaltelova Nieve in Anton, pa tudi Rui Costa. V ospredju so krizo Valverdeja izkoristili tudi kolesarji Belkina, ki so pri narekovanju ritma priskočili na pomoč Omega Pharmi Quick Stepu. Sledil je boj za zmago na letečem cilju, ki ga je dobil Andre Greipel pred Markom Cavendishem in Petrom Saganom.

40 kilometrov pred ciljem je skupina z Valverdejem zaostajala že več kot dve minuti. Manj kot 30 kilometrov pred ciljem pa je svoje pomočnike na čelo glavnine poslal še Alberto Contador. Kolesarji Saxo Tinkoffa so poskrbeli še za dodatno selekcijo. Izoblikovala se je skupina zgolj dobrih desetih kolesarjev, v kateri so bili tudi Cavendish, Sagan, Contador …

Froome zaostal, Cavendish premagal Sagana
Vsi so imeli ob sebi tudi pomočnike in ritem so samo še stopnjevali. Christopher Froome je zaostal. Potem, ko sta popustila še Kennaugh in Stannard pa je ostal tudi brez pomočnikov. Ubežniki so si privozili že več kot 40 sekund prednosti pred skupino z Greiplom, Froomom, Evansom, Rodriguezom …

Kasneje je ta prednost znašala že več kot minuto, v ospredju pa sta se za zmago udarila Peter Sagan in Mark Cavendish. Britanec je Slovaka tokrat premagal. Za drugo zmago na letošnji dirki po Franciji in 25 v karieri. Sagan pa je bil že četrtič drugi. Froome je zaostal za minuto in osem sekund, a je rumeno majico vseeno obdržal. Valvarde je izgubil skoraj deset minut. Movistarjevo čast bo zdaj reševal Nairo Quintana, ki se je na cilj pripeljal v skupini s Christopherjem Froomom. 

Dirka po Franciji, rezultati etape

1. Mark Cavendish (VB) Omega Pharma-Quick Step 3:40:08
2. Peter Sagan (Svk) Cannondale Pro Cycling
3. Bauke Mollema (Niz) Belkin Pro Cycling Team
4. Jakob Fuglsang (Dan) Astana Pro Team
5. Niki Terpstra (Niz) Omega Pharma-Quick Step
6. Roman Kreuziger (Cze) Team Saxo-Tinkoff
7. Alberto Contador Velasco (Špa) Team Saxo-Tinkoff
8. Laurens Ten Dam (Niz) Belkin Pro Cycling Team
9. Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma-Quick Step
10. Michael Rogers (Avs) Team Saxo-Tinkoff

Dirka po Franciji, skupni vrstni red
1. Christopher Froome (VB) Sky Procycling 51:00:30
2. Bauke Mollema (Niz) Belkin Pro Cycling Team 2:28
3. Alberto Contador Velasco (Špa) Team Saxo-Tinkoff 2:45
4. Roman Kreuziger (Cze) Team Saxo-Tinkoff 2:48
5. Laurens Ten Dam (Niz) Belkin Pro Cycling Team 3:01
6. Jakob Fuglsang (Dan) Astana Pro Team 4:39
7. Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma-Quick Step 4:44
8. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol) Movistar Team 5:18
9. Jean-Christophe Peraud (Fra) AG2R La Mondiale 5:39
10. Daniel Martin (Irs) Garmin-Sharp 5:52
Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ