Cort Nielsen dobil sprint, favoriti z mislimi pri kronometru

Cort Nielsen dobil sprint, favoriti z mislimi pri kronometru
08.09.2016 AVTOR: D. Z.
Sprinterji so se borili za zmago na Vuelti. Favoriti za končno zmago pa so varčevali z močmi. Čaka jih kronometer.

Kolesarji na dirki po Španiji so odpeljali že 18. etapo. Ta je bila pisana na kožo sprinterjem. Requena je gostila start, cilj pa je bil po prevoženih dvestotih kilometrih v Gandiji. Prvi del trase je bil zelo razgiban, kolesarji so morali premagati tudi vzpon druge kategorije.

Drugi del trase pa je potekal navzdol, tako da so lahko ekipe s sprinterji nadoknadile izgubljeno v prvem delu. Favoriti za končno zmago so si lahko nekoliko oddahnili, saj jih jutri čaka posamična vožnja na čas. Zato pa so se v dolg pobeg podali naslednji kolesarji: Fumiyuki Beppu (Trek-Segafredo), Quentin Jauregui (AG2R-La Mondiale), Pierre Rolland (Cannondale-Drapac), Mattia Cattaneo (Lampre-Merida) in Louis Vervaeke (Lotto Soudal).

Po vsega 20 kilometrih dirkanja so imeli že štiri minute in pol prednosti. Tudi pri Movistarju – branijo namreč rdečo majico vodilnega v skupnem seštevku, ki jo nosi Nairo Quintana – se z ubežniki niso obremenjevali. V lov so se potem podali člani treh ekip. In sicer IAM Cycling, Giant Alpecin in Bora Argon 18. Edini gorski cilj Puerto de Casa del Alto je dobil Beppu. Do cilja pa je bilo takrat še kar 130 kilometrov.

30 km kasneje so imeli ubežniki že več okt šest minut naskoka. Ko se je že zdelo, da so v glavnini opustili misel na lov, so se na čelo glavnine podali člani Etixx Quick Stepa. 47 km pred ciljem se je razlika zmanjšala na dobre tri minute in pol. Takrat se je tudi glavnina bolje organizirala, saj so sprinterji začutili priložnost.

Pobega je bilo konec 11 km pred ciljem. Sledil je neuspešen napad Jana Bakelantsa, v zaključku pa so pred sprintom prevladovali predvsem člani Giant Alpecina. A vse je presenetil član Orice BikeExchanga Magnus Cort Nielsen. Komaj 23-letni kolesar je bil najboljši in se je lahko veselil druge zmage letos, a prve etapne zmage na tritedenskih dirkah v karieri.

Po skoraj petih urah dirkanja je premagal Nikiasa Arndta in Jeana Pierra Druckerja. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Vodi Quintana. Drugi je Froome, tretji Chaves. Pred kolesarji je zdaj edini posamični kronometer na letošnji dirki po Španiji. Quintana sicer ne spada med specialiste, vendar le malokdo meni, da bi proti Froomu lahko izgubil več kot tri minute in pol prednosti, ki si jo je privozil do zdaj. Je pa še kako odprt boj za preostala mesta med deseterico.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ