Črna je spet v modi - kako so kolesarski dresi znova postali temni

Črna je spet v modi - kako so kolesarski dresi znova postali temni
06.03.2015 AVTOR: Matej Zalar
Vse več profesionalnih klubov se odloča za barvne kombinacije dresov, v katerih črna igra zelo veliko vlogo, nekateri so se odločili za povsem črn dizajn.
V letošnjem pelotonu črna barva nedvomno prevladuje. Ekipe, kot so Sky, IAM Cycling, Movistar, lampre-Merida, Colombia in Cult Energy so že v preteklih letih na dresih uporabljale črne motive, letos je nekoliko drugačen le dizajn.

Nekaj ekip pa se je pri oblikovanju na novo poslužilo črne. Tako je z združitvijo ekip Cannondale in Garmin njihov dres postal črno-zelen, Bora-Argon 18 ima drese v črni barvi z rdečimi napisi in rokavi, največji preskok pa so naredili pri Giantu.

Še v sezoni 2012 je ekipa - takrat se je imenovala Argos-Shimano - nastopala v skoraj povsem belih dresih, v letošnji sezoni pa bo Giant-Alpecin, za katerega nastopa tudi Luka Mezgec, dirkal v črnih dresih z belimi, modrimi in rdečimi detajli. 

Kot protiutež lahko navedemo nove drese Treka, ki imajo mnogo več bele barve kot v preteklosti, in južnoafriško ekipo MTN Qhubeka, ki je na drese prav tako dodala belo barvo. Vseeno pa se zdi, da dizajnerjem ekip v glavi odzvanja slavna izjava Henrya Forda, ki je dejal: "You can have any colour you want, as long as it is black."

V drugi polovici 20. stoletja so se ekipe trudile imeti čim bolj izstopajoče drese, ki bi bili na televizijskih posnetkih takoj prepoznavni. Lampre je znan po svojih roza dresih, Vini Fantini je konkurenco presenetil s fluorescentnimi dresi, kakršne letos lahko opazimo le še pri ekipi Tinkoff Saxo. 

Dejstvo je, da bo v letošnji sezoni kar deset ekip s prokontinentalno ali World Tour licenco uporabljalo pretežno temne drese, zato ponovnega zasuka k črni ne moremo zanikati. Odgovor na vprašanje, ali gre le za trenutno modno muho, ali pa bo črna v pelotonu ostala dalj časa, pa bomo dobili v prihodnjih letih.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ