Čudežni deček Remco Evenepoel ugnal elito na EP

Čudežni deček Remco Evenepoel ugnal elito na EP
08.08.2019 AVTOR: DZ, foto: Deceuninck Quick-Step/Bas Czerwinski

Remco Evenepoel še naprej navdušuje z izjemnimi predstavami. Postal je evropski prvak v vožnji na čas – med elito.

Remco Evenepoel je bil najboljši v vožnji na čas na evropskem prvenstvu, ki ga gosti nizozemski Alkmaar. Kolesarji so morali premagati vsega 22,4 km. Proga je bila nadvse hitra, saj je 21 kolesarjev drvelo s povprečno hitrostjo višjo od 50 km/h. Prepričljivo najhitrejši pa je bil najmlajši kolesar med elito. Remco Evenepoel je še lani vozil med mladinci, letos pa že blesti med člani.

Sicer šele 19-letni član Deceuninck Quick Stepa je progo premagal s povprečno hitrostjo 53,94 km/h. čas pa 24:55. Edini se je spustil pod mejo 25 minut. Drugi Kasper Asgreen je zaostal za 19 sekund, tretji Edoardo Affini pa za 21. Prav toliko kot četrti Stefan Kung. Sledili so Dowsett, Ganna, Lampaert, Van Emden, Madsen, Langeveld …

Evenepoel je zmago posvetil dvema preminulima kolesarjema. Bjorgu Lambrechtu, ki se je ponesrečil na dirki po Poljski, in Stefu Loosu, ki je tragično nesrečo doživel marca med dirko, ko se je zaletel v kombi. "Govoril sem z vsemi v belgijski reprezentanci in jim povedal, da bom danes startal za nekatere zvezde na nebu. To sem storil. To ni moja zmaga. To je zmaga za Bjorga in Stefa, pa za moje kolege," je dejal Evenepoel.

Letos je že zablestel, ko je dobil dirko po Belgiji, potem je dobil etapo na dirki Adriatica Ionica Race, pred dnevi pa še klasiko v San Sebastianu. Zdaj pa je postal še evropski prvak. Zanimivo. Že lani je bil evropski in svetovni prvak v kronometru. A takrat še v mladinski kategoriji. "Neverjetno. Prejšnji teden sem dobil San Sebastian, zdaj pa to. Ne morem verjeti. Zdaj sem evropski prvak in v tem bom užival. Nočem razmišljati predaleč v prihodnost."

Zanimivo. Prvi trije kolesarji so bili startali v prvi polovici nastopajočih. Najprej je vodstvo prevzel Affini, takoj za njim pa je čas za dve sekundi popravil Asgreen. Oba sta tudi nadvse mlada kolesarja. Affini ima 23 let, Asgreen pa 24. Tri minute za Asgreenom pa je kot 13. že startal Evenepoel in postavil najboljši čas. Kasneje se je izkazalo, da z naskokom najboljšega.

Sicer pa je bil na evropskem prvenstvu danes pester dan, saj se jutri že začenjajo cestne preizkušnje. Med članicami je s časom 28:07 evropski naslov osvojila Ellen Van Dijk. Druga je bila Lisa Klein, tretja pa Lucinda Brand. Tako kot pri članih, tudi v tej kategoriji slovenskih predstavnikov oziroma predstavnic ni bilo.

Nadvse hitri so bili tudi mlajši člani, saj jih je na 22,4 km dolgi preizkušnji kar 15 drvelo s povprečno hitrostoj višjo od 50 km/h. Po pričakovanjih smo videli premoč dveh Dancev. Johan Price Pejtersen je postavil najhitrejši čas 25:53. Povprečna hitrost pa 51,925 km/h. Drugi je bil Mikkel Bjerg, ki je zaostal za 11 sekund. Stefan Bissegger je bil tretji. Zaostal je za 13 sekund. Edini slovenski predstavnik v tej kategoriji Nik Čemažar je z zaostankom 1:53 zasedel 27. mesto. Pri mlajših članicah je naslov osvojila Hannah Ludwig. Druga je bila Mariia Novolodskaia, tretja pa Elena Pirrone.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ