Čustveni Armstrong o izgubljenih milijonih in družini

Čustveni Armstrong o izgubljenih milijonih in družini
19.01.2013 AVTOR: D. Z.
"Videl sem ga, kako me brani. Takrat sem vedel, da mu moram povedati," je o najstarejšem sinu v drugem delu intervjuja z Oprah Winfrey povedal Lance Armstrong.
Milijoni, ki se ne vrnejo
"Vsekakor sem izgubil vsa dohodek v prihodnosti. Lahko pogledate dan, ko so odšli sponzorji. Na to nočem pomisliti. To je bilo 75 milijonov evrov v dnevu ali dveh. Vse je šlo in najbrž se nikoli ne vrne," je dejal Armstrong, ki je po objavi Usadinega poročila in potem po odločitvi Ucija izgubil vse največje sponzorje, kot so Nike, Oakley, Trek Anheuser Busch, RadioShack ...

A, kot sam pravi, to ni bil najtežji trenutek. Za enega izmed takih je označil umik iz organizacije, ki jo je sam ustvaril - Livestronga: "To je bil najbolj ponižujoč dogodek. Tisti klic. Oba dela. Ko sem odstopil kot predsednik, vendar ostal član odbora. A to za ljudi, naše podpornike, ni bilo dovolj. Nekaj tednov kasneje sem dobil naslednji klic. Moral bi se umakniti. Fundacija je kot moj šesti otrok. Ta umik, to je bilo težko."

Usade ni poskušal podkupiti
Armstrong je poudaril, da ga niso prislili v to, vendar se je zavedal, kakšen pritisk je bil to za organizacijo: "To je bilo najboljše za organizacijo, vendar je bolelo kot hudič. To je bil najhuje." Armstrong je v nadaljevanju zavrnil trditev predsednika Ameriške protidopinške agencije Travisa Tygarta, da naj bi leta 2004 Usadi ponudil 250 tisoč ameriških dolarjev:

"Ne, to ni res. To ni res. O tem ne vem nič. Mislim, da so rekli, da je šlo za 250 tisoč dolarjev. To je veliko denarja in za kaj takega bi vedel." Armstrong se ni mogel izgoniti niti fotografiji, ki jo je objavil na twitterju. Na njej smo lahko videli njega, ki lei na kavču, nad njim na steni pa vseh sedem rumenih majic: "To je bilo nekakšno kljubovanje. Zastrašujoče je to, da sem takrat menil, da je to dobra ideja."

Obsojen "na smrt"
Obenem je govoril tudi o kazni - dosmrtni prepovedi nastopanja na vseh tekmovanjih, ki so pod okriljem Usade, medtem ko so tisti, ki so pričali proti njemu, pa čeprav so priznali, dobili zgolj najmanjše možne kazni: Njegovo kazen je primerjal s smrtno kaznijo: "Kazen si zaslužim, vendar nisem prepričan, če smrtno. S tem sem si postlal. Ali bi rad pri 50 ih letih pretekel maraton v Chicagu? Seveda, vendar ga ne morem. Realno gledano mi kazni ne bodo zmanjšali in s tem se moram sprijazniti."

Armstrong je spet poudaril, da po drugi vrnitvi v kolesarsko karavano leta 2009 ni več jemal nedovoljenih poživil. Očitno tudi po zaslugi njegove nekdanje žene Kristin: "Glede nje in mojega dopnga in moje vrnitve. Ona je bila oseba, ki sem jo vprašal, če lahko to storim. Odgovorila mi je, da lahko. Vendar pod enim pogojem. Da nikoli več ne prestopim tiste meje."

Najstarejši otrok ga je branil
Priznal je še, da so osebe, ki so vedele, kaj počne, obenem pa je dodal, da takrat žena Kristin ni bila del vsega skupaj: "Ni bila tako radovedna. Mogoče niti ni hotela vedeti. Vedela je, kar je morala." Armstrong je v nadaljevanju razkril, da hodi na terapijo, obenem pa, da je bil eden izmed razlogov, zakaj je priznal, tudi najtstarejši sin Luke, ki ima zdaj 13 let.

"Videl sem ga, kako me brani. Takrat sem vedel, da mu moram povedati. Nikoli me tega ni vprašal. Oče, ali je res? On mi zaupa. Rekel sem mu. Glej, o tvojem očetu se veliko govori. Je goljufal, ni goljufal. Hočem ti povedati, da je vse res. Ni me več trebra braniti. Če ti kdo kaj reče, me ne brani. Samo reci, da sem se opravičil."

"To so grde stvari"
Armstrong se je spet opravičil za vse, kar je storil. "Dokler bom moral, bom odplačeval dolgove, pa čeprav vem, da veliko ljudi ne bom mogel več pridobiti na svojo stran. Padel sem zelo nizko, ko nisem vedel, če bom preživel. A tega ne moreš primerjati z rakom. Je blzu, vseeno pa ni tako hudo. Vendar sem optimist in rad gledam naprej." Oprah ga je še vprašala, če se počuti osramočeno, odgovor pa je bil jasen: "Seveda. A tudi ponižno, sram me je. To so grde stvari."
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ