Cyclotron z drznim dizajnom obljublja, da gre za kolo prihodnosti (video)

Cyclotron z drznim dizajnom obljublja, da gre za kolo prihodnosti (video)
09.09.2016 AVTOR: Nejc Grilc
V zadnjih letih smo se naposlušali o kolesih, ki naj bi s seboj prinašala "revolucionarne" novosti in prihodnost kolesarstva. Cyclotron je pri teh obljubah vsaj zelo konkreten.

Ko največji proizvajalci koles predstavijo izboljšane verzije svojih najdražjih in najboljših modelov, se besede futuristično, moderno, drzno in prihodnost neprestano pojavljajo v izjavah inženirjev, ko ti najavijo novo kolo. Če se vam tako novi Specialized Venge ViAS ali pa Trek Madone zdita revolucionarna, vas bo Cyclotron pustil brez besed.

Gre za kolo, ki ga je z besedami težko zaobjeti, slike in video precej bolje opravljata to delo. V kratkem povzetku bi ga lahko označili za pametno kolo z obročniki brez pestov, ki združuje najnovejše tehnologije in drugačen dizajn. 

Okvir je narejen iz "vesoljsko preizkušenega " karbona, kakor trdijo pri Cyclotronu, ki je vzdržljiv, tog in lahek obenem. V okviru so integrirane vse žice in bovdni, tako od prestav kot od zavor. V oči pa takoj padejo "hubeless " obroči, torej obroči brez sredine in pesta, ki na kolesu delujejo nekako tuje, vesoljsko. To je bil tudi eden izmed ciljev dizajnerjev, želeli so si namreč ustvariti kolo, ki bi z vsakim detajlom predstavljalo prihodnost in se ne bi preveč oziralo v preteklost.

Pametnih funkcij na kolesu kar mrgoli

Seveda ne manjkajo niti integrirane luči, ki se vklopijo, ko senzorji zaznajo, da je sončna svetloba padla pod določeno raven. Vgrajeni laserji za vami na cesto projicirajo kolesarsko stezo in tako avtomobilu za kolesarjem sporočajo, koliko prostora naj kolesarju pusti med prehitevanjem (kar bi očitno prav prišlo tudi voznikom ekipe Sky). Luči in laserji se polnijo z notranjim dinamom.

Kolo se, kot postaja standard, povezuje tudi z aplikacijo na pametnih telefonih. Ta vam med drugim izmeri podatke o hitrosti in obratih ter vam prikaže, v kakšnem prestavnem razmerju vozite, vključeno ima navigacijo, ob plačani naročnini pa vam osebni trener kar med vožnjo daje napotke za bolj učinkovit trening.

Kolo za trening in nakupovanje

Kreatorji Cyclotrona so si želeli ustvariti kolo, ki bi bilo uporabno v vseh situacijah. Z njim se lahko odpravite na rekreativno kolesarjenje ali pa ga uporabite za vsakodnevno nakupovanje. Premično krmilo namreč omogoča dve različni postavitvi - comfort način je namenjen mestni vožnji in omogoča vzravnano kolesarjenje, sport način pa s spuščenim krmilom omogoča tako držanje cestno vožnjo kot tudi položaj za kronometer. Za nakupovanje so mu v zadnji obroč, v sredino namestili košaro, kamor lahko odložite manjšo nakupovalno vrečko.

Dizajn je očitno prepričal uporabnike platforme Kickstarter, ki so že v prvem tednu zbrali potrebnih 170 tisoč dolarjev. Proizvodnja se je že začela, če vas je Cyclotron navdušil, pa boste nanj morali počakati do julija prihodnje leto, ko bo prišel v prosto prodajo. 

 

Značke: Cestno
Komentarji
nanisimi 09.09.2016 08:27

Kaj se pa tok lomi med poganjanjem? Kot da bi imel štirioglati verižnik. presenečen

Janja 09.09.2016 11:06

Kar pogrešam je bližnja slika stika vrtečega in nevrtečega dela obroča, ali vsaj grob opis načina pogona z jermena na vrteči del obroča. Še omenijo ne, da bi bil ta nov/revolucionaren, tudi med razvojniki ta del ni omenjen.
O obročih le: 
 

- Space for "Utility Slots" within both wheels

- Improved aerodynamics (fully integrated brakes)

- Airless tires (solid polymer, last +6,000 mi)

- Integrated mud guards
kar je nekako razumljivo, izvedljivo, če imaš mirujoč del obroča
Če je pogon kot: 
www.youtube.com/watch?v=wwKkc /cyclotron-hubless-smart-bike/
- na kratko giroskopski učinek vrtečega obroča se slabše prenaša na vilice, če nimaš osi.

Omenjajo tudi enostavno vzdrževanje - se strinjam - a kako odstraniš svinjarijo, ki jo pobereš s ceste in pride med vrtljiv del obroča in integrirani blatnik - če sem prav videla, ti segajo do kakšnega cm nad tlemi. Le zakaj so vse slike zatemnjene. Aja, pa zakaj ni integriranih luči tudi v zadnjem blatniku?

Je pa vsaj meni lep, sem pa štor in se ne bi upala kar tako vozit.
 

miha 09.09.2016 15:58

Še en dokaz, da Kickstarter prenese vse mogoče in nemogoče bedarije in goljufije. To bo en super projekt, samo da če bo kdo sploh dobil produkt, ga sigurno ne bo mogel normalno uporabljat (vsaj tak kot je pričakoval ne).  

Zidi 09.09.2016 21:35
Kakšne bedarije... škoda članek pisat.
Pinocio 09.09.2016 21:45
@Zidi: Kakšne bedarije... škoda članek pisat.

tudi jaz mislim,da to ni za na bicikel.com,keri idiot si je to izmislil,še večji pa bo tisti,ki bi za to dal kak ?...kul

SHad 13.09.2016 12:42

Še en dokaz, da če daš pred ime "Smart" vsi bedaki denarnice potegnejo ven nasmeh

Fausto bo navdušen, da lahko voziš nakupovalne vrečke med obroči. 

*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ