CydeKick - generator električne energije brez dinama

CydeKick - generator električne energije brez dinama
07.10.2015 AVTOR: Matej Zalar
Ideja o napajanju električnih dodatkov na kolesu z energijo, ki jo proizvajamo med kolesarjenjem, je vedno zanimiva, CydeKick pa "ukinja" tudi dinamo.
Dinamo in predvsem njegova teža ter trenje, ki ga ustvarja med kolesarjenjem, sta največja minusa ustvarjanja lastne električne energije na kolesu. CydeKick obljublja, da je to mogoče tudi brez zastarelega dinama. 

Na zadnji ali sprednji obroč namestimo poseben disk, ki med vožnjo ne pritiska na obroč, v sredino obroča pa namestimo še generator. Disk se med vožnjo vrti, generator pa izkorišča spreminjanje magnetnega polja in s tuljavami zbira električno energijo. 

Ta se nato preko generatorja prenese do luči, ki jo namestimo na krmilo. Luč hkrati tudi shranjuje energijo in omogoča napajanje ene elektronske naprave z USB priključkom - pametnega telefona, ipoda ali kolesarskega računalnika. Hkrati baterija v luči tudi shrani dovolj energije za eno polnjenje pametnega telefona, tudi takrat ko se kolo ne premika. 

Ideja je nedvomno bolj privlačna od klasičnega glasnega in težkega dinama, zatakne pa se pri ceni. Na Kickstarterju je bilo za CydeKick mini - brez USB priključka - potrebno donirati 150 dolarjev, za verzijo PRO z omogočenim napajnjem pametnega telefona pa kar 275 dolarjev. Precej drag nadomestek dinama!

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ