Dan kraljevskih etap in Polanc med deseterico

Dan kraljevskih etap in Polanc med deseterico
22.02.2020 AVTOR: DZ, foto:sirotti

O dirki po Antalyiji smo že poročali. Niso pa imeli samo v Turčiji gorske preizkušnje. Tudi v Algarveju, pa Andaluziji in Franciji. Junaki: Lopez, Haig in Quintana.

Sobota zahtevnih etap. Tako bi lahko zapisali ob ogledu štirih sobotnih preizkušenj na etapnih dirkah. O etapni preizkušnji in tretji etapi na dirki po Antalyiji, kjer nastopa Adria Mobil smo že poročali. Izjemno zanimivo in napeto pa je bilo tudi v nam bližjih državah - Portugalska, Španija in Francija.

Portugalska
Najprej pa najdlje. Na Portugalsko. Tam je bila na dirki Pro serije po Algarveju na sporedu četrta etapa od Albufeire do Malhaa. V rumeni majici vodilnega v skupnem seštevku jo je začel mladi Remco Evenepoel, vendar pa so bile razlike med najboljšimi zares majhne. Poleg tega na cilju ni odbitnih sekund.

Na 170 kilometrov dolgi etapi smo prek petih kategoriziranih vzponov videli tudi zelo taktični boj. Deceuninck Quick Step je branil vodstvo in nekako jim je uspelo zadržati najboljše skupaj vse do zaključnega vzpona druge kategorije. To je Alto do Malhao. Po 2,8 km dolgem klancu z 9,4-odstotnim vzponom so kolesarji prišli na 515 metrov visok vrh, kjer je bil tudi cilj etape. Na zadnjem klancu je bil ritem zelo hiter. Odločilen napad pa je pod vrhom izpeljal Miguel Angel Lopez.

Kolumbijski hribolazec je hitro naredil manjšo razliko, saj nihče ni mogel odgovoriti na njegovo pospeševanje. Kljub vsemu si član Astane ni mogel privoziti občutnejše prednosti. Zmage se je sicer veselil, a z zgolj dvema sekundama prednosti pred Danom Martinom ter štirimi pred vodilnim Remcom Evenepoelom in Maximilianom Schachmannom. Na vzponu je bil hiter tudi Jan Polanc, ki je ciljno črto prečkal na 9. mestu. Zaostanek pa vsega 19 sekund.

Skupni seštevek. Na vrhu so zdaj trije kolesarji z istim časom. Evenepoel bo nosil rumeno majico. Drugi je Martin, tretji pa Schachmann. Sledi Lopez. Polanc je z zaostankom 1:06 15. Ker pa se bo dirka jutri zaključila z 20 kilometrov dolgo posamično vožnjo na čas, vsi izpostavljajo, da je prvi favorit za končno zmago prav Evenepoel. V tej disciplini je namreč evropski prva in svetovni podprvak.

Španija
Tudi na dirki po Andaluziji, ki ji pravijo tudi dirka proti soncu je bila na sporedu četrta in obenem nadvse zahtevna etapa, v kateri je vodstvo po dveh etapnih zmagah branil Jakob Fuglsang. Danec je naletel na nadvse močno in odločno ekipo Bahrain McLaren, za katero na dirki vozi tudi Matej Mohorič.

V skupnem seštevku so bili pred etapo za Fuglsangom kar trije člani tega moštva: Teuns, Landa in Bilbao. Prav zato je Bahrain McLaren prevzel pobudo na poti od Villanueve Mesie do Granade. Etapa je bila dolga sicer vsega 125 kilometrov, a kolesarji so morali premagati tri vzpone. Pred zadnji klancem - ta je bil tudi najtežji - je hud ritem narekoval tudi Matej Mohorič.

Potem pa so na vrsto prišli hribolazci. Alto del Purche je 8,8 km dolg klanec s 7,8-odstotnim povprečnim naklonom. Po prečkanju 1485 metrov visokega vrha je bilo do cilja še 20 kilometrov. Predvsem spusta. Glavno akcijo pa je kljub ostremu ritemu 25 kilometrov pred ciljem začel kar Jakob Fuglsang. Poskrbel je, da so mnogi popustili in kmalu je ostal sam.

Potem ga je uspel ujeti Mikel Landa. Priključil pa se jima je še Jack Haig, ki je proti vrhu bil nadvse prepričljiv. Skupaj so si hitro privozili dovolj veliko prednost, da so se lahko po spustu udarili za etapno zmago. Jasno je bilo, da bo Fuglsang obdržal rumeno majico, a je vseeno vozil nadvse napadalno. Sprint pa je dobil Jack Haig pred Fuglsangom in Lando.

Na cilj so prišli 27 sekund pred McNultyjem in Izagirrejem. Naslednja večja skupina je zaostala za 1:14. Fuglsang ima pred zadnjo etapo 14 sekund prednosti pred Lando in 35 pred Haigom. Preostali imajo več kot minuto zaostanka. Sledijo pa Izagirre, Bilbao, Teuns, Soler, Fernandez … Podobno, kot na dirka po Algarveju se bo tudi dirka po Andaluziji končala s posamično vožnjo na čas. Ta bo s 13 kilometri nekoliko krajša. Mijas bo gostil start in cilj.

Francija
Zdaj pa še v Francijo. Tam je bila na sporedu druga etapa na tridnevni dirki Tour du Var et des Alpes Mar. Že prva etapa, ki jo je dobil Anthony Perez je bila nadvse zahtevna, a so glavni favoriti na cilj vendarle prišli skupaj. Jasno je bilo, da do še večjih razlik prišlo v sobotni etapi.

Začela se je v Pegomasu, končala pa na vrhu znamenitega klanca Col d’Eze, ki ga poznamo predvsem z dirke Pariz-Nica. Etapa je bila dolga 176 kilometrov. Francozom pa letos vsekakor preglavice povzroča Nairo Quintana, ki je pred sezono prestopil v francosko ekipo Arkea Samsic. Posledično je na začetku sezone aktiven predvsem na francoskih dirkah.

Dobil je že dirko po Provansi - tam je blestel na vzponu proti znamenitem Mont Ventouxu - in je na dobri poti, da dobi tudi dirko Haut Var. Etapa je bila zelo hribovita. Kolesarjiso morali poleg številnih nekategoriziranih vzponov premagati tudi tri kategorizirane. Najboljši pa so se na koncu za zmago udarili na zadnjem klancu - To je 4,6 km dolg vzpon na Col d’Eze s 4,6-odstotnim povprečnim naklonom.

Quintana je bil spet prepričljivo boljši od konkurence. Thibaut Pinot mu je sicer poskušal slediti, a Kolumbijec je bil premočan. Rezultati povedo vse. Quintana je etapo dobil s kar 40 sekundami prednosti pred večjo skupino dobrih 20 kolesarjev kolesarjev. Drugi je bil Clarke, tretji Calmejane, četrti Pinot. Dirka seveda še ni odločena.

Pred kolesarji je še ena težka etapa. Predvsem zaključek. Kolesarji bodo morali po 122 kilometrih premagati vzpon druge kategorije. Sledil bo spust in zaključni klanec na Mont Faron. Ta je dolg 5,7 km. Povprečni naklon pa je 8,4-odstoten. Etapa bo dolga 136 kilometrov. Quintana bo branil 38 sekund prednosti pred Michaelom Storerjem in 40 pred Clarkom.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ