Dan preobratov v Belgiji in na Norveškem

Dan preobratov v Belgiji in na Norveškem
18.08.2019 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Končani sta dirki BinckBank Tour in Arcti Norway. Na obeh je prav v zadnjih etapah prišlo do sprememb. Sanjsko sezono nadaljujeta ekipi Jumbo Visma in Astana!

BinckBank Tour
Najprej na dirki svetovne serije BinckBank Tour. Lani jo je, potem ko je moral v zaključku sam odgovoriti na številne napade dobil Matej Mohorič. Mohorič letos zmage zaradi povsem drugačnega programa ni branil. Ravno tako pa smo prav v zadnji etapi, ki je potekala v Belgiji videli izjemno dirkanje. Sint Pieters Leeuw je gostil start, cilj pa je bil na vrhu vzpona Geerardsbergen.

Še predtem so morali kolesarji na 178 kilometrov dolgi poti premagati kar 12 kratkih in strmih vzponov, ki jih poznamo tudi z dirke Flandrian Classic. Nekateri so bil itudi tlakovani. Govorimo o vzponih, kot je zaključni na Geerardsbergen (nanj so se povzpeli trikrat), pa Kapelmuur in Bosberg. Wellens je etapo začel kot vodilni, vendar so bile razlike nadvse majhne. Najbolj sta ga ogrožala Hirschi in De Plus. Dan je zaznamovala skupina 15 ubežnikov, ki pa so bili ujeti ob vstopu v zadnjih 25 kilometrov.

Na koncu se je odvijal boj za etapno zmago in boj za končno zmago. Naesen, potem De Plus, pa Van Avermaet. Ti so bili najbolj aktivni, medtem ko je Wellens že zgodaj ostal brez pomočnikov in je moral narekovati ritem, tako da je porabil ogromno moči še pred samim zaključkom. Prav Naesen, De Plus in Van Avermaet so si uspeli privoziti občutnejšo prednost. Hitro so našli skupni jezik. Na zadnjem vzponu je imel največ moči Oliver Naesen, ki je dobil etapo v tesnem obrčunu z Gregom Van Avermaetom.

Tretji Laurens De Plus je zaostal za štiri sekunde, vendar pa je bil precej boljši od Wellensa. De Plus se je lahko na koncu veselil končne zmage, tako da je letos izjemnemu moštvu Jumbo Visma priboril nov veliki uspeh. Naesen se je povzpel na drugo mesto. Zaostal je za 35 sekund. Na tretjem je dirko končal Wellens, ki je zaostal za 36 sekund. Sledili so Hirschi, Teunissen, Garcia Cortina, Kung, Clarke, Valgren … Edini slovenski predstavnik Grega Bole je bil 102.

Arctic Norway
Sekunda je bila dovolj, da je dirko Arctic Nroway dobil pred zadnjo etapo drugi Aleksej Lucenko, ki je ugnal Warrena Barguila. Dirka ekstra kategorije Arctic Race of Norway se je končala s četrto etapo od Lodingena do Narvika. Dolga je bila 165 kilometrov. Kolesarji so morali premagati šest kategoriziranih vzponov. Od tega štiri prve in dva druge kategorije.

Trije prvokategorniki so se zvrstili v zadnjih 27 kilometrih. Po včerajšnjem zahtevnem zaključnem vzponu je zadnjo etapo kot vodilni v skupnem seštevku začel Francoz Warren Barguil, ki pa je imel samo tri sekunde prednosti pred odličnim Aleksejem Lucenkom. Dirka tako še zdaleč ni bila odločena. V zaključku je prav Kazahstanec večkrat napadel. Ko je Barguil imel pripravljen odgovor na vse poskuse, je čakal na sam zaključek. V zadnjem kilometru je odločilen napad za etapno zmago izpeljal domači adut Markus Hoelgaard.

Drugi je bil Amund Grohdahl Jansen, ki je na cilj prišel v času zmagovalca. Potem pa se je začel boj še za zadnje odbitne sekunde za tretje mesto. Ta boj je z napadom še pred sprintom dobil prav Lucenko. Kolesar Astane je na cilj prišel sekundo pred skupino, ki jo je na cilj pripeljal Barguil. Tako se je začelo preračunavanje sekund. Končne zmage pa se je veselil Aleksej Lucenko. Kolesar Astane je po štirih dneh in skoraj 15 urah dirkanja za vsega sekundo ugnal Barguila in za 19 Kristsa Neilandsa. Sledili so Calmejane, Houle, Lunke, Hoelgaard, Jansen, Gasparotto …

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ