Dan za Pireneje in Laruns, za Slovence srečen kraj (VIDEO)

Dan za Pireneje in Laruns, za Slovence srečen kraj (VIDEO)
05.07.2023 AVTOR: N. Gr., foto: PCS

Po dveh šprinterskih etapah bo šlo na dirki po Franciji znova zelo zares. Karavana bo zapeljala v Pireneje, danes je sicer na vrsti lažja od dveh, a nič kaj enostavna etapa do Larunsa.

Tokratna etapa je skorajda kopija etape iz leta 2020, ki je Sloveniji prinesla ogromno uspeha in zgodovinski dosežek. Tokrat gredo na prelaz Col de Soudet (15,2 km, 7%) z druge strani, sledi spust in vzpon tretje kategorije na Col d'Ichiere (4,2 km, 6,2%), nato pa še vrhunec dneva - vzpon na Col de Marie Blanque. Gre za vzpon prve kategorije, dolg 7,8 km z več kot 8-odstotnim povprečnim naklonom, ki pa je varljiv.

V prvem delu je vzpon bolj položen, v zadnjih skoraj 5 kilometrih pa je povprečni naklon 10,4-odstoten, vmes za en kilometer tudi 13-odstoten. Vsekakor pravi gorski izziv za vse kolesarje, ki računajo na visoka mesta v skupnem seštevku. Po prečkanju prelaza sledi le še spust v dolino in rahel vzpon do Larunsa, od vrha vzpona do ciljne črte je 19 kilometrov.

V kraj prve slovenske rumene majice

Leta 2020 se je na vzponu odcepila elitna skupina na čelu s Primožem Rogličem, Eganom Bernalom in tudi Tadejem Pogačarjem, ki je v šprintu v Larunsu dobil svojo prvo etapo na dirki po Franciji, Roglič pa je prvič v slovenski zgodovini oblekel rumeno majico vodilnega.

Rumena majica bi bila tudi danes spet lahko slovenska, Pogačar napoveduje, da bodo šli v Pireneje agresivno: "Čakata nas dve težki etapi, veselim se izziva. Agresivni bomo, poizkusili bomo napasti in pridobiti še nekaj sekund pred nadaljevanjem dirke."

Če Pogi govori o napadu, potem smo lahko prepričani, da dolgčas na Touru danes gotovo ne bo. Vseeno pa se lahko zgodi, da bodo kolesarji z enim očesom že pogledovali tudi proti jutrišnji etapi, ko bo na vrsti mitski Tourmalet.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ