Danci razvijajo sistem AirDonkey za souporabo koles

Danci razvijajo sistem AirDonkey za souporabo koles
30.10.2015 AVTOR: Nejc Grilc
Na Danskem trenutno preizkušajo sistem deljenja koles in izposojanja z drugimi uporabniki, imenovan AirDonkey.

Do njihove Kickstarterjeve strani lahko dostopate preko spodnje povezave - www.kickstarter.com/projects/ 2084861579/airdonkey-join-the- bike-sharing-revolution

Kultura deljenja dobrin je predvsem v velikih mestih razvita že na mnogo področjih, Danci pa si želijo, da bi se naselila tudi med kolesarje.

Ideja je povsem preprosta. Marsikdo kolesa ne uporablja redno in se zato ne odloči za nakup ali pa mu kolo večino časa stoji v garaži, na njem pa se nabira prah. Zato bi v Kopenhagnu radi razvili sistem, v katerem bi si uporabniki medsebojno posojali kolesa. 

Pridružil bi se mu lahko kdorkoli, na krmilo svojega kolesa bo moral namestiti le ploščo z navodili in posebno AirDonkey ključavnico, ki deluje preko bluetootha. Nato bi svoje kolo registriral na njihovi spletni strani, kjer bi se s pomočjo ključavnice izrisala lokacija kolesa. 

uploaded


Tako bi kolo lahko drugi uporabniki rezervirali in si ga izposodili za vožnjo. Aplikacija na pametnem telefonu bi poslala signal ključavnici, da je uporabnik rezerviral kolo, in ko bi bil v njegovi bližini, bi se avtomatično odklenila. Kolo bi nato vrnil na vnaprej dogovorjeno mesto in ga zaklenil, lastnik pa bi ga kasneje prišel iskat.

Za izposojo nameravajo zaračunati manjšo vsoto denarja, od katere bi šlo nekaj procentov podjetju AirDonkey, večino denarja pa bi prejel lastnik kolesa. Na ta način bi v večjem mestu brez večjih težav vzpostavili sistem, v katerem bi lahko kadarkoli kolesarili in si hkrati prihranili stroške nakupa lastnega kolesa. 

Sistem so v Kopenhagnu že uspešno preizkusili, trenutno pa na Kickstarterju zanj zbirajo sredstva. Do konca je še slabih 30 dni, trenutno pa so zbrali dobro polovico sredstev, ki jih potrebujejo za zagon sistema.Značke: Cestno
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ