Dave Brailsford na zaslišanju: V paketu za Wigginsa le dovoljeni Fluimucil

Dave Brailsford na zaslišanju: V paketu za Wigginsa le dovoljeni Fluimucil
19.12.2016 AVTOR: Matej Zalar
Vodja ekipe Sky Dave Brailsford je bil zaradi afere okrog skrivnostnega paketa za Bradleya Wigginsa pozvan na zaslišanje na britansko ministrstvo za šport, kjer je razkril dolgo pričakovano vsebino "paketa".

Afera okrog Bradleya Wigginsa že nekaj časa polni strani kolesarskih medijev, precej je v javnosti umazala tudi njegovo dobro ime. Če povzamemo vsebino zgodbe: Bradley Wiggins je na dirki Criterium du Dauphine 2011 prejel skrivnostni paket, za katerega se je namigovalo, da je vseboval nedovoljena poživila. Afera je izbruhnila po razkritju, da se kolesarji ekipe Sky poslužujejo zdravniških dovoljenj za uporabo prepovedanih poživil, kar sicer ni prepovedano, spada pa v etično sivo področje kolesarstva in športa nasploh.

Ker je afera presegla meje, ko bi jo lahko pometli pod preprogo, so se odzvali tudi pri Skyu. Vsi vpleteni trdijo, da niso storili nič narobe, vodja ekipe Sky Dave Brailsford pa je svoj vidik pojasnil na dolgo pričakovanem zaslišanju na britanskem ministrstvu za šport.

Razkril je, da je bilo v paketu za Bradleya Wigginsa, ki ga je prejel na prej omenjeni dirki leta 2011, le zdravilo Fluimucil, ki pomaga pri blaženju posledic senenega nahoda in odpira dihalne poti ter zmanjšuje učinke alergij na kolesarja. Wiggins naj bi celotno kariero trpel za posledicami senenega nahoda, v času dirke Criterium du Dauphine (začetek junija) pa so posledice lahko še toliko večje. Fluimucil pa v vsakem primeru spada na listo dovoljenih zdravil WADE, zato Wiggins za njegovo uporabo ni potreboval soglasja krovne antidopinške organizacije.

Uporabo zdravila je odredil ekipni zdravnik, dr. Freeman, Brailsford pa do nedavnega sploh ni vedel za omenjeni paket. Na zaslišanju je nastopil tudi nekdanji britanski vodja kolesarstva, direktor British Cyclinga Shane Sutton, ki je opisal, kako je osebno sodeloval pri pripravi pošiljke za Wigginsa in logistiki dostave, ni pa točno vedel, kaj se skriva v pošiljki. 

Wigginsu jo je v Francijo dostavil član osebja ekipe Sky Simon Cope, in prav v tem se skriva glavni problem za Sky in Wigginsa. Zakaj je njihov član preletel 1600 kilometrov, da bi Bradleyu Wigginsu dostavil zdravilo, ki je v lekarnah v Franciji brez recepta dostopno za osem evrov?

Na to vprašanje je Brailsford odgovoril, da je Cope pošiljko dostavil preprosto zato, ker bi se v vsakem primeru pridružil ekipi v Franciji in je bilo to na koncu najlažje za vse vpletene strani. Brailsford je nato še enkrat povedal, da za sporno pošiljko sploh ni vedel.

"Za pošiljko je vedel le dr. Freeman, ki je skrbel za zdravje Bradleya Wigginsa. Ko je stvar prišla v medije, sem vse vpletene povprašal, kaj se skriva v ozadju zgodbe in vsi so mi zatrdili, da je šlo za popolnoma običajno zadevo, zato o njej niso govorili. Freeman je ocenil, da je za Bradleyevo zdravje najbolje, če prejme zdravilo, zato je organiziral dostavo, " je še dejal prvi mož ekipe Sky.

Wiggins se zaenkrat še ni dodatno odzval, je pa na instagramu že pred zaslišanjem objavil posmehljivo sliko v slogu Mela Gibsona v filmu Bravehearth, ki je požela ogromno zanimanja, sir Dave Brailsford pa verjetno ni bil najbolj vesel, da se Wiggins še dodatno izpostavlja. Zgodbe zagotovo še ni konec, nedotakljivost ekipe Sky pa je v letošnji jeseni doživela kar hud udarec.

 

Merry Christmas people #dicko #loveya #onelove

A photo posted by Sir Wiggo (@bradwiggins) on

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ