David McQuaid: Slovenija kot strateško najboljša izbira

David McQuaid: Slovenija kot strateško najboljša izbira
25.02.2015 AVTOR: D. Z.
Na predstavitvi azerbajdžanske ekipe Synergy Baku smo se pogovarjali tudi z glavnim menedžerjem Davidom McQuaidom. Tudi o izbiri Slovenije kot izhodišča za evropske dirke.

Synergy Baku Cycling Project. Menedžer te ekipe je Dacid McQuaid. Priimek vam je najbrž znan. Upravičeno. Gre za sina nekdanjega predsednika Mednarodne kolesarske zveze Pata McQuaida. David ima zdaj odgovorno nalogo. Je menedžer ekipe, ki jo podpira celoten Baku, ekipe, prek katere so na predstavitvi predstavili tudi poseben projekt - Evropske igre. McQuaid bo lahko računal tudi na pomoč štirih Slovencev, a na koncu bo moral poskrbeti, da bo osnovni cilj ekipe in osnovna zahteva sponzorjev izpolnjena - da se azerbajdžanski kolesar kvalificira na olimpijske igre v Riu 2016. McQuaidu smo postavili nekaj vprašanj o ekipi.

Po imenu in tudi po načinu financiranja sodeč je to ekipa, ki spominja na Katjušo, Astano ... Pa je res?
To je vprašanje, ki mi ga pogosto zastavljajo. Po eni strani je nekaj podobnega. Kazahstan je skorajda sosednja država. A naša filozofija je drugačna. Mi začenjamo na dnu in postopoma gradimo. Astana je začela na vrhu, zdaj pa gre na slabše. Ne vem, kako naj odgovorim. Ampak ne. Nikoli ne bomo taki kot Astana. Mislim, da bi to bilo zapravljanje denarja. Poskušamo raje pomagati pri razvoju azerbajdžanskih kolesarjev, ki jih ni veliko. Če bi po hitrem postopku postali World Tour ekipa, potem bi to izgubilo smisel, saj bi to bilo za take kolesarje preveč. Zgodba o uspehu bi že bila, če bi postali uspešna Prokontinentalna ekipa.

Govorimo tudi o denarju. Vašega proračuna sicer ne poznamo, a zdi se, da je precej večji od povprečnih kontinentalnih ekip?
Je, vendar ni tako noro velik. Iz tega proračuna iztržimo veliko. Izvajamo dva različna programa. Enega v Evropi in enega v Aziji, Če hočeš to početi, potem potrebuješ denar. Synergy Group investira največ. S takim proračunom bi zlahka naredili manj, vendar delujemo na dveh frontah.

V Sloveniji, natančneje v Šenčurju imate tudi nekakšno evropsko bazo. Tu ste dobili nekaj sodelavcev. Zakaj ravno Slovenija?

Zaradi bližine dirk, na katerih nastopamo smo izbrali prav ta del Evrope. V ekipi je precej osebja, ki prihaja iz Slovenije in Hrvaške. Potem je tu tudi dobra povezava z letališči. Blizu so Benetke, pa tudi v Ljubljani imate mednarodno letališče. Odgovr je torej logistika, pa tudi bližina dirk.

Pa je to potem zgolj enoletni projekt, ki se bo zaključil z olimpijskimi igrami?

Če nam uspe, oprostite, ko nam uspe izpolniti cilj, potem nam bo to odprlo nova vrata. UCI spreminja pravila in v našem interesu je, da postanemo Prokontinentalna ekipa. Ne gre za enoletni projekt. Gre za dolgoročni projekt. A najprej moramo izpolniti prvi cilj. Potem se nam bodo odprle nove možnosti. Najprej pa moramo narediti vse za ta cilj.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ