Dayer Quintana prevzel vodstvo, Matej Mohorič dolgo bežal

Dayer Quintana prevzel vodstvo, Matej Mohorič dolgo bežal
23.01.2016 AVTOR: D. Z.
Zahtevno 6. etapo na dirki po San Luisu je dobil Miguel Angel Lopez, vodstvo v skupnem seštevku je prevzel Dayer Quintana. V pobegu dneva je sodeloval Matej Mohorič.
Eduardo Sepulveda etapo začel kot vodilni
Šesta etapa na dirki po San Luisu je bila tudi zadnja, v kateri bi lahko prišlo do sprememb v skupnem seštevku. In je tudi prišlo. In to povsem na vrhu. Etapa se je začela v mestu La Toma, končala pa na vrhu vzpona Merlo (Filo Sierras Comechingones). Dolga je bila 160 kilometrov.

Po 140 kilometrih dikranja se je nekako tudi začel zaključni vzpon, le da so vmes organizatorji umestili še dva gorska cilja. Najprej gorski cilj tretje kategorije, potem pa gorski cilj prve kategorije. Povsem na vrhu pa še en gorski cilj prve kategorije. Ta je bil na 2140 metrih nadmorske višine. Etapo je v majici vodilnega v skupnem seštevku začel mladi Eduardo Sepulveda. Po pričakovanjih je hitro po začetku etape prišlo do nekaterih poskusov pobega.

Matej Mohorič med ubežniki
Po številnih poskusih se je v ospredju izoblikovala trojica ubežnikov. To so bili Eduard Grosu (Nippo Vini Fantini), Juan Magallanes (Mehika) in eden izmed štirih Slovencev na dirki Matej Mohorič (Lampre Merida). Privozili so si že več kot šest minut prednosti pred glavnino. Do cilja pa je bilo še 70 kilometrov.

Potem pa je glavnina to razliko hitro zmanjšala na pet minut. Ob vznožju vzpona na Mirador del Sol je ta razlika znašala samo še tri minute. Sledilo je deset kilometrov zahtevnega klanca, ki pa je predstavljal zgolj uvod v naslednjih 7,5 km dolg zaključni vzpon. V glavnini so ritem narekovali člani domače ekipe San Luis in 10 km pred ciljem je prednost ubežnikov znašala samo še eno minuto. Sledili so nekateri napadi.

Lopezu etapa, Quintani mlajšemu vodstvo

Kolesarji Astane in Movistarja so prevzeli pobudo pri narekovanju ritma in hitro so v ospredju ostali samo še najboljši. Do tedaj vodilni Sepulveda se je sedem kilometrov pred ciljem znašel v težavah. To so izkoristili Lopez in brata Quintana. Sledil je troboj za etapno zmago. Lopez je po več kot štirih urah in pol dirkanja dobil etapo.

Nairo Quintana je bil drugi, tretji pa njegov mlajši brat Dayer. Sepulveda je na cilj prišel skupaj s Koševojem. Zaostala sta za 23 sekund. Med desetrico so bili še Torres, Majka, Nibali, Villalobos in Acevedo. Vodstvo v skupnem seštevku je zdaj prevzel Dayer Quintana, sicer mlajši brat bolj poznanega Naira. Oba vozita za Movistar. Dayer ima zdaj 20 sekund naskoka pred Eduardom Sepulvedo in 35 pred bratom Nairom.

Še ena etapa do konca
Sledijo Miguel Angel Lopez, Ilija Koševoj, Rodolfo Torres, Rafal Majka, Roman Villalobos, Janier Acevedo in Andre Cardoso. Na dirki nastopajo tudi štirje Slovenci. Tokrat jih ni bilo v ospredju. Poelg omenjenga Mateja Mohoriča še Jan Polanc (oba Lampre Merida), Grega Bole (Nippo Vini Fantini) in Jani Brajkovič (UnitedHealtcare). Do konca dirke kolesarje loči še ena etapa, ki pa je pisana na kožo sprinterjem. Movistarju se tako obeta lepa zmaga, potem ko so včeraj v padcu izgubili Adriana Malorija.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ