De Gendt z izjemnim pobegom in Alaphilippe s podvigom

De Gendt z izjemnim pobegom in Alaphilippe s podvigom
13.07.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Thomas De Gendt je veliki junak osme etape. Julian Alaphilippe pa je prevzel rumeno majico. Osma etapa na dirki po Franciji je bila v zaključku izjemno napeta in polna akcije.

Na dirki po Franciji so kolesarji opravili z osmo etapo od Macona do St. Ettiena, ki ni bila ekstremno zahtevna, a kolesarji so v teh dneh v centralnem masivu, kar pomeni, da prave ravnine ni. Etapa je postregla s kar sedmimi kategoriziranimi vzponi. Pet jih je bilo druge kategorije, dva pa tretje. Obetala se je zahtevnejša etapa.

Po prvotnih napadih se je v ospredju izoblikovala skupina štirih kolesarjev, lahko rečemo, da mojstrov za pobege. To skupino so sestavljali Alessandro De Marchi, Thomas de Gendt, Niki Terpstra in Ben King. Privozili so si okrog pet minut prednosti, potem pa se je odzvala tudi glavnina.

Na čelo so se postavili kolesarji Sunweba, ki so želeli v sprint pripeljali Michaela Matthewsa. Potem so pobudo prevzeli tudi kolesarji Deceuninck Quick Stepa in razlika se je pričela zmanjševati. Obenem so hitro popustili nekateri tipični sprinterji, kot so Dylan Groenewegen, Andre Greipel, Alexander Kristoff, Elia Viviani ...

Giulio Ciccone je sicer branil rumeno majico, a pred Julianom Alaphilippom je imel vsega šest sekund prednosti in tokrat je Francoz očitno želel spet prevzeti vodstvo. Zato ubežniki niso imeli večjih možnosti za uspeh. Dobrih 90 kilometrov pred ciljem je razlika znašla vsega tri minute.

70 kilometrov pred ciljem pa je glavnina zmanjšala ritem in ubežniki so pobegnili na nekaj manj kot štiri minute. Na Cote de la Croix de Part sta med ubežniki popustila King in Terpstra, medtem ko so v glavnini spet pospešili kolesarji Sunweba. Posledično so se v težavah znašli mnogi sprinterji.

V ospredju sta ostala samo še De Marchi in De Gendt. De Marchi je imel na spustu v ovinku težave in je skorajda padel, a je De Gendta hitro ujel in nadaljevala sta v ostrem ritmu. V glavnini so na Cote d'Aveize ritem stopnjevali kolesarji Astane in popustil je tudi Peter Sagan, ki pa je na psustu 45 kilometrov pred ciljem uspel ujeti glavnino.

A tudi nadaljevanje je bilo zelo zahtevno in ubežnika sta imela 30 kilometrov pred ciljem manj kot dve minuti prednosti. V težavah pa se je znašel tudi Michael Matthews. Astani so na pomoč pri lovljenju priskočili še kolesarji EF Education First in sledil je bonifikacijski vzpon. Pred začetkom je padel Geraint Thomas, tako da je s kolegi iz Ineosa moral loviti priključek.

Julian Alaphilippe je pričakovano napadel in z napadom sta nadaljevala skupaj s Pinotom, medtem ko je v ospredju ostal samo še de Gendt. Alaphilippe in Pinot sta hitro našla skupni jezik in nadaljevala z napadalno vožnjo tudi na spustu, medtem ko so se zasledovalci spogledali in začeli taktizirati.

V zadnje tri kilometre je De Gendt vstopil s 26 sekundami prednosti pred Alaphilippom in Pinotom, medtem ko so se v prvo večjo zasledovalno skupino z najboljšimi uspelo vrniti tudi Matthewsu in Saganu. Francoza sta se de Gendtu sicer hitro približevala, a Belgijec je prihranil še dovolj moči.

De Gendt se je veselil zaslužene zmage, v boju za drugo mesto je bil najboljši Pinot, Alaphilippe pa tretji in je tako prevzel rumeno majico. Sprint za četrto mesto je dobil Matthews pred Saganom. Ta skupina z večino favoritov je zaostala za 26 sekund. Stik z najboljšimi pa je izgubil Nibali.
Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ