De Marchiju etapa, Fabio Aru v rdečem še napadal

De Marchiju etapa, Fabio Aru v rdečem še napadal
05.09.2015 AVTOR: D. Z.
Alessandr De Marchi je dobil gorsko 14. etapo na dirki po Španiji. Fabio Aru z napadom Toma Dumoulina ugnal za 19 sekund.

Na dirki po Španiji je za kolesarji 14. etapa. Prva izmed serije treh gorskih preizkušenj. Start je bil v Vitoriji, cilj pa na vrhu 1980 metrov visokega vzpona Alto Campoo Fuente del Chivo. Fabio Aru je branil vodstvo v skupnem seštevku, a zdaj ima tri dni časa, da prednost pred ostalimi še poveča. Predvsem pred tretjim Tomom Dumoulinom, ki je izvrsten v vožnji na čas. Tokrat so morali kolesarji premagati tri kategorizirane vzpone.

Po 118 kilometrih dirkanja je bil vrh 1140 metrov visokega vzpona na Puerto Estacas de Trueba. Po spustu je bil še vzpon prve kategorije na 1010 metrov visoki Puerto del Escudo. Vrh so kolesarji dosegli po skoraj 160 kilometrih dirkanja. Sledil je daljši ravninski odsek in potem zaključni vzpon ekstra kategorije. Ta je dolg kar 18 km, a prvi del je nekoliko položnejši. Po osmih kilometrih se cesta že nekoliko bolj povzpne, najstrmejši odseki pa so prav v zadnjih štiri kilometrih.

Naklon na najstrmejšem delu je 9 %. V prvem delu dirke je po pričakovanjih prišlo do pobega. V pobeg se je podala peterica kolesarjev. Prvi je napadel Alessandro De Marchi (BMC). Sledili so mu Salvatore Puccio (Team Sky), Mikael Chérel (Ag2r-La Mondiale) in Carlos Quintero (Team Colombia). Nekoliko kasneje se jim je pridružil še Jos é Joaqu ín Rojas (Movistar). Glavnina je bila s situacijo na dirki zadovoljna in tako so si ubežniki hitro privozili kar deset minut naskoka.

V glavnini je ritem narekovala Astana, ki je branila rdečo majico. Ubežniki so tudi pod zadnji vzpon prišli z več kot devetimi minutami prednosti in jasno je bilo, da se bo med njimi odvijal boj za etapno zmago. Štiri kilometre pred ciljem je napadel Cherel, potem pa mu je odgovoril De Marchi. Lani je že dobil eno etapo na španski tritedenski preizkušnjo. A tokrat je z ubežniki dolgo zdržal tudi Salvatore Puccio, ki spada med hitrejše kolesarje.

V zadnjem kilometru je De Marchi ostro napadel in je znal izkoristiti zelo strm odsek. De Marchi se je lahko veselil zaslužene zmage. Obliž na rane moštva BMC, ki je prav v tej etapi izgubilo še drugega kapetana Samuela Sancheza (Tejay Van Garderen je že prej odstopil zaradi padca in poškodbe). Puccio je bil z 21 sekundami zaostanka drugi, Rojas pa tretji. V ozadju pa je bilo jasno, da bo Fabio Aru poskušal povečati predno v skupnem seštevku.

Movistar in Astana sta narekovala ritem na zadnjem vzponu, potem pa so pobudo prevzeli samo še Astanini kolesarji. Navili so hud ritem, kot zadnji Arujev pomočnik se je izkazal Mikel Landa, ki je poskrbel za hudo selekcijo. Tom Dumoulin se je vseskozi vozil v Arujevem zavetrju, ko pa se je Landa dober kilometer pred ciljem umaknil, je Aru ostro napadel. Dumoulin je takoj popustil, medtem ko sta Italijanu lahko sledila Rafal Majka in Nairo Quintana.

Kasneje je ritem lahko držal le še Quintana, a tudi skupinica iz ozadja je oba kolesarja ujela. Sledil je nov napad Quintane. Ostali mu niso sledili, a Kolumbijec zaostaja že za tri minute. Rodriguez je v cilju uspel pridobiti eno sekundo v primerjavi z Arujem, ta pa je Dumoulina ugnal za 19 sekund. Aru ima zdaj 26 sekund prednosti pred Rodriguezom in 49 pred Dumoulinom. Sledijo Chaves, Majka, Nieve, Valverde, Moreno, Quintana, Sicard ...

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ