Deceuninck odhaja k Alpecin Fenixu tudi zato, ker Lefevre ne želi ženske ekipe

Deceuninck odhaja k Alpecin Fenixu tudi zato, ker Lefevre ne želi ženske ekipe
02.12.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Alpecin Fenix

Belgijsko podjetje Deceuninck se po treh letih, ko je bilo glavni sponzor ekipe Patricka Lefevra, za štiri leta seli k Alpecin Fenixu, kjer bo nadaljevalo udejstvovanje v kolesarstvu. Jabolko spora je bila tudi ženska ekipa.

Alpecin Fenix po dveh odličnih sezonah dobiva še dodatno finančno podporo, saj se je za štiri leta projektu pridružilo podjetje Deceuninck. Ne sicer v vlogi glavnega sponzorja, ne bo del imena ekipe, bo pa njihov napis dobro viden na spodnjem delu hrbta na dresu Alpecin Fenixa.

»Zelo veseli smo, da se pridružujemo ekipi bratov Roodhoft, ta projekt nas je pritegnil, saj podpira kolesarstvo na vseh ravneh, lani so ustanovili žensko ekipo, dirkajo pa tudi v ciklokrosu in gorskem kolesarstvu. Mathieu van der Poel je velika zvezda v Belgiji, Franciji in na Nizozemskem, kar je za naše podjetje zelo pomembno, saj bomo dobili dodatno prepoznavnost. Prav tako je pomembno, da Alpecin Fenix dirka vseh 12 mesecev, saj prej od konca septembra do marca praktično nismo dobili nič izpostavljenosti,« je razloge za »prestop« k Alpecin Fenixu pojasnil direktor skupine Deceuninck Francis Van Eeckhout.

»Želeli smo žensko ekipo, a Patrick je Patrick«

Razlogov pa je več, znano je, da je Patrick Lefevre milo rečeno težaven za sodelovanje, a hkrati njegovim metodam ne gre oporekati, saj več kot očitno prinašajo rezultate. Pri pogajanju o nadaljevanju sodelovanja z Deceuninckom pa se je zataknilo tudi pri vprašanju ženske ekipe.

Van Eeckhout je v intervjuju za Het Nieuwsblad nekoliko bolj pojasnil svojo odločitev: »Razlogov za odhod k Alpecin Fenixu je več, predvsem pa smo navdušeni nad vizijo in ekipo bratov Roodhoft. Ker pa smo moderno podjetje, ki zagovarja vrednote 21. stoletja in enakopravnost, smo si zelo želeli ustanoviti tudi žensko ekipo. Poizkušali smo prepričati Patricka Lefevreja, da se pridruži ženskemu pelotonu, a Patrick je Patrick, ne moreš ga premakniti. Žensko kolesarstvo je vse bolj pomembno in želimo biti del tega.«

Lefrevre se je bil očitno prej pripravljen odreči zajetnemu kupu denarja, kot pa ustanoviti žensko ekipo. Kakšen je njegov pogled na žensko kolesarstvo, je znano, letos je v enem od intervjujev med drugim dejal tudi, da »ni dobrodelna ustanova, da bi ustanavljal žensko ekipo«.

Kar samo po sebi pove dovolj o Lefevru in njegovih prepričanjih ter vrednotah. Za dobrobit celotnega kolesarstva pa smo lahko veseli, da Deceuninck ni obupal, temveč je našel drugo sredino, v kateri bo lahko izpolnjeval svoje sponzorske načrte in cilje.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ