Degenkolbu zaključek v Madridu, Contadorju Vuelta!

Degenkolbu zaključek v Madridu, Contadorju Vuelta!
09.09.2012 AVTOR: D. Z.
Konec je že 67. Vuelte. Dobil jo je Alberto Contador, medtem ko se je zmage v zadnji etapi veselil John Degenkolb.
Zadnja etapa na dirki po Španiji je bila namenjena sprinterjem in paradi najboljših kolesarjev na letošnji nadvse zanimivi preizkušnji. Zadnjo etapo so kolesarji posvetili tudi Davidu Moncutieju in Grischi Niermannu. Oba naj bi po koncu sezone končala tekmovalni karieri. Predvsem Moncutie pa je v preteklosti zaznamoval dirko po Španiji, saj je bil kar štirikrat najboljši v seštevku gorskih ciljev.

Obema so kolesarji dovolili, da sta prva prevozila leteči cilj, oba pa sta na dirke po Španiji uspešno končala že vse od leta 1997 oziroma 1999. Sicer pa se je etapa končala s ciljnim sprintom glavnine in dvobojem med najboljšim sprinterjem na letošnji dirki Johnom Degenkolbom in Elio Vivianijem. 23-letni Nemec je ta dvoboj dobil in se je lahko veselil že pete zmage na letošnji preizkušnji. Tretji je bil še en Italijan Daniele Bennati.

V glavnini se je pripeljal tudi kolesar, ki je v vseh treh tednih požel največ pozornosti. Alberto Contador je že pred začetkom Vuelte veljal za favorita, a vprašanje je bilo, če ima po povratku v kolesarsko karavano dovolj tekmovalnih kilometrov. Resda je sam potrdil, da forma prav zaradi pomanjkanja dirk ni prava, a vseeno je v zadnjem tednu – takoj po drugem dnevu odmora – uspel zlomiti Joaquim Rodrigueza, ki je kar 13 dni nosil rdečo majico.

Contador se je v etapi do kraja Fuente De veselil etapne zmage in prevzema vodstva v skupnem seštevku. To vodstvo je kljub rahli krizi na znamenitem vzpona na Bola del Mundo uspel zadržati in v Madridu se je veselil še druge zmage na domači Vuelti v njegovih karieri. Prvo je osvojil leta 2008. Ob prihodu v cilj je pokazal sedem prstov.

Toliko največjih tritedenskih dirk je namreč zmagal, a dve zmagi – Giro 2011 in Tour 2010 – so mu zaradi pozitivnega vzorca na Clenbuterol na dirki po Franciji 2010 odvzeli. Alejandro Valverde je zasedel drugo mesto, tretji pa je bil Joaquim Rodriguez, ki je tako suvereno kolesaril v prvih dveh tednih dirkanja. Ob zmago pa je bil samo zaradi enega dneva krize, ko je za Contadorjem zaostal za več kot dve minuti in pol.

Na četrtem mestu je dirko končal Chris Froome, ki je v drugi polovici Vuelte očitno plačal utrujenost z letošnjega Toura. Alejandro Valverde je prav s šestim mestom v zadnji etapi Rodriguezu odvzel tudi zeleno majico najboljšega po točkah. Najboljši na gorskih ciljih pa je bil Avstralec v dresu moštva Orica GreenEdge Simon Clarke.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ