Dekleta prvič tudi na Koppenberg

Dekleta prvič tudi na Koppenberg
19.12.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

So prelazi, so vzponi in so zares znameniti vzponi, pa čeprav ti niso pretirano dolgo. Koppenberg na dirki po Flandriji vsekakor spada mednje.

Dirka po Flandriji je ena izmed najbolj znamenitih enodnevnih preizkušenj tako za moške kot ženske. Organizatorji se potrudijo in tudi ženske imajo prenos dirke, kasneje pa pripravijo izjemno zanimiv povzetek vsake izvedbe, ki ga objavijo tudi na YouTube.

Posledično so potali znameniti tudi vzponi, ki jih morajo kolesarji in kolesarke premagati. O njih se govori, kot o znamenitih prelazih na tritedenskih dirkah, pa čeprav gre v tem primeru za kratke klance, ki so povečini tlakovani. Dekleta imajo seveda nekoliko krajšo dirko, zdaj so organizatorji traso tudi razkrili. Najprej lahko govorimo o dirki Gent-Wevelgem, ki bo za dekleta 17 kilometrov daljša kot je bila v preteklih letih. Dolga bo 159 kilometrov.

Tudi dirka po Flandriji bo nekoliko daljša. Letos so morala dekleta premagati 152,4 km, naslednje leto jih bodo morala premagati 158,5 km. Dirka bo na sporedu 3. aprila. Start bo gostil Oudenaarde in zadnjih 45 kilometrov bo identičnih tako za moške kot ženske. Zaključek torej čez Koppenberg, Oude Kwaremont in Paterberg. Cilj bo v kraju Oudenaarde. Lani je dirko dobila Annemiek Van Vleuten.

In smo pri Koppenbergu. Prvič se bodo nanj podala dekleta. Govorimo o vsega 600 metrov dolgem vzponu z 11,6-odstotnim povprečnim naklonom. Najstrmejši del je 22-odstoten. Prvič so ga v traso moške dirke uvrstili že leta 1976 in del te dirke je bil redno vse do leta 1987, ko je komisarjevo vozilo zbilo in skorajda povozilo takrat vodilnega Jesperja Skibbya. Po tej nesreči se karavana dirke po Flandriji kar 15 let ni več podala na Koppenberg.

Potem, ko so vzpon prenovili, razširili in na novo tlakovali so ga v traso spet vključili leta 2002. Pet let kasneje so ga spet izločili iz trase. Razlog podoben. Bil je preveč nevaren. Po ponovni obnovitvi so ga že leta 2008 spet vključili v traso in od takrat je redno del dirke po Flandriji. Del tega vzpon uporabljajo tudi na ciklokros dirki. In zdaj se bodo nanj podala tudi dekleta.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ